Titik Hitam Hanya Kerana Masalah Hormonal, Benarkah?

Jakarta - Wanita mana yang tidak ingin tampil cantik dan menawan dengan kulit wajah yang halus? Malangnya, tidak semua orang bernasib baik kerana mendapat kulit impian mereka. Sebilangan besar dari mereka terpaksa mengatasi masalah kulit wajah. Bermula dari jerawat, kulit kering atau berminyak, hingga bintik hitam. Nah, bercakap tentang bintik hitam, adakah benar bahawa masalah kulit ini hanya disebabkan oleh masalah hormon?

Tompok-tompok hitam (ephelis) adalah bintik-bintik rata pada kulit wajah. Ephelis terbentuk kerana peningkatan melanin atau pigmen semula jadi kulit. Yang perlu diingat, bintik-bintik hitam ini boleh muncul di bahagian badan yang lain. Contohnya lengan, dada, leher, atau bahagian belakang badan. Lalu, adakah benar bahawa bintik hitam hanya disebabkan oleh masalah hormon?

Baca juga: Petua menghilangkan bintik hitam di wajah

Hubungan Hormon dan Melanin

Sebenarnya bukan wanita yang boleh mengalami bintik hitam di wajah, lelaki juga boleh mengalaminya. Walau bagaimanapun, nampaknya wanita harus berharap. Kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada lelaki. Macam mana boleh jadi? Sebabnya adalah kerana faktor hormon.

Ada satu perkara yang mempengaruhi berlakunya hiperpigmentasi, iaitu kandungan melanin (zat pigmen) di bawah kulit. Melanin dipengaruhi oleh pengeluaran hormon estrogen. Nah, hormon estrogen ini lebih banyak dimiliki oleh wanita berbanding lelaki.

Hormon estrogen ini boleh mempengaruhi pembentukan enzim tirosinase. Enzim ini mengatur kekerapan dan jumlah melanin yang akan dilepaskan, dan muncul ke permukaan epidermis kulit. Hormon estrogen boleh meningkat semasa kitaran haid. Nah, pengumpulan melanin di lapisan kulit ini yang mencetuskan bintik hitam.

Selain dari kitaran haid, masalah hormon yang berkaitan dengan bintik hitam dapat dicetuskan oleh pengambilan ubat tertentu. Sebagai contoh, amiodarone digunakan untuk merawat degupan jantung yang tidak teratur, atau sulfonamida digunakan untuk merawat jangkitan.

Baca juga: 3 Bahaya Cahaya Matahari untuk Kulit

Lalu, adakah penyebab bintik hitam selain masalah hormon?

Kejahatan sinaran UV

Selain masalah hormon, terdapat juga dua faktor lain yang mencetuskan bintik gelap. Pertama, faktor genetik adalah keturunan. Kedua, pendedahan cahaya matahari atau sinar ultraviolet (UV). Ingat, faktor genetik ini tidak dapat diubah, tetapi pendedahan UV sebenarnya dapat dicegah.

Jadi, apa hubungan antara bintik hitam dan sinar UV? Bintik-bintik hitam ini muncul kerana peningkatan pengeluaran melanin. Nah, menurut National Institutes of Health - MedlinePlus, cahaya UV ini mempercepat pengeluaran melanin, terutama pada mereka yang mempunyai kulit yang cantik. Kulit seseorang sering terdedah kepada sinar UV selama bertahun-tahun, lama kelamaan bintik-bintik gelap akan muncul.

Selain sinar UV dari matahari, sinar UV dari katil penyamakan Ia juga mencetuskan penampilan bintik-bintik gelap. Di samping itu, proses penuaan (selain daripada terkena sinar UV dapat meningkatkan pengeluaran melanin dan menyebabkan bintik-bintik usia atau bintik-bintik gelap).

Sebilangan besar bintik-bintik berwarna hitam, tetapi boleh muncul dalam warna lain. Contohnya, merah, kuning, atau coklat. Semuanya bergantung pada pigmen kulit setiap orang.

Sekiranya anda mempunyai bintik hitam dan ingin mengetahui cara mengatasinya, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung, bagaimana cara melakukannya melalui aplikasi . Anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ia mudah, bukan?

Baca juga: SPF Tinggi Boleh Membuat Kulit Hitam, Mitos atau Fakta?

Petua mudah untuk mengelakkan bintik hitam

Tompok hitam boleh membuat wanita gugup. Nasib baik, ada beberapa usaha yang dapat dilakukan untuk mencegah bintik hitam, yaitu:

  1. Sunblock. Sentiasa gunakan pelindung matahari dengan SPF 30-50, terutama bagi mereka yang berkulit cerah. Ingat, sinar UV ini boleh menyebabkan sejumlah masalah pada kulit, termasuk bintik hitam.

  2. Perhatikan masa. Elakkan aktiviti luar antara pukul 10 pagi dan 4 petang Pada masa itu pendedahan UV masih tinggi.

  3. Perisai badan. Pakai pelindung muka dan badan yang lain. Contohnya, topi, pakaian panjang, atau penutup lain ketika melakukan aktiviti luar.

  4. Pemakanan kulit yang mencukupi. Kecantikan kulit sejati berasal dari dalam. Bukan rahsia lagi bahawa makanan yang mengandungi serat dan antioksidan baik untuk kulit.

  5. Cukup tidur. Tidur adalah masa untuk tubuh menyembuhkan dan membuang toksin dari kulit. Bukan hanya itu, kurang tidur dapat meningkatkan hormon kortisol yang memperburuk keadaan kulit yang meradang.

  6. Jangan mengambil ubat. Beberapa ubat mengandungi bahan yang boleh menyebabkan reaksi dalam badan, dan mempercepat pengeluaran melanin pada kulit. Ingat, bintik hitam ini boleh disebabkan oleh pengeluaran melanin yang berlebihan.

Bintik-bintik gelap memang boleh muncul kerana masalah hormon. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mencegahnya. Jadi, selalu jaga kesihatan kulit dengan baik untuk mengelakkan pelbagai masalah kulit.

Rujukan:
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2019. Tempat penuaan - adakah anda prihatin?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Titik Hati (Solar Lentiginosis)
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Titik usia (bintik hati)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found