Ikuti 4 Petua Mengatasi Insomnia a la American Army

, Jakarta - Insomnia atau kesukaran tidur dapat dialami oleh siapa saja, seperti orang tua, orang yang dalam perjalanan jauh, mereka yang bekerja dengan pergeseran , bahkan tentera yang berada di kawasan konflik untuk misi damai atau untuk mempertahankan negara mereka. Pernahkah anda membayangkan keadaan tentera di medan perang, tekanan, trauma, dan keletihan menumpuk. Akibatnya, insomnia tidak dapat dielakkan dan mereka merasa sukar untuk membuat keputusan yang tepat.

Melancarkan The Sun, ternyata ada petua yang diikuti oleh tentera Amerika Syarikat untuk mengatasi insomnia dan dapat tidur dalam keadaan apa pun. Silap mata ini berkesan dan mungkin sesuai untuk anda gunakan juga. Ingin tahu apa petua itu? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Insomnia

  • Merehatkan Muka. Perkara pertama yang harus dilakukan setelah mencari tempat untuk berbaring adalah memusatkan perhatian pada wajah anda dan menganggapnya adalah pusat emosi anda. Mula menutup mata anda dan bernafas perlahan-lahan dan dalam. Selepas itu, cubalah menjadikan otot-otot wajah menjadi lebih santai. Jangan merajut atau mengerutkan kening anda, biarkan keadaan menjadi santai. Tarik nafas perlahan-lahan dan rasakan pipi, mulut, lidah, dan rahang anda rileks. Perkara terakhir yang boleh anda lakukan ialah merehatkan mata.

  • Rehatkan Bahu. Sekiranya kawasan muka dilonggarkan, maka langkah seterusnya adalah menjadikan kawasan bahu juga rileks. Kemudian, perlahan-lahan punggung dan leher juga mesti relaks. Sekiranya punggung dan leher anda santai, kini giliran anda.

Baca juga: 3 Latihan untuk Mengatasi Insomnia

  • Rehatkan Kaki. Sekiranya bahagian atas badan dilonggarkan, sekarang adalah masa untuk beralih ke kawasan badan bawah. Bermula dari paha kanan, berehat hingga ke kawasan betis dan pergelangan kaki. Sekarang, setiap otot di badan anda, dari wajah hingga ke jari kaki, seharusnya sudah cukup santai dan anda boleh beralih ke langkah seterusnya.

  • Fikiran Jernih. Ini adalah langkah terakhir, yang mungkin paling sukar. Cuba bersihkan fikiran anda selama sepuluh saat. Jangan memikirkan apa-apa, misalnya, mengenai perkara-perkara yang membuat anda tertekan dan sedih hari ini. Sebaliknya, fokuskan pada satu gambar statik di kepala anda, misalnya, anda berbaring di pantai pada lewat petang, tahan gambar itu sehingga sepuluh saat. Sekiranya masih tidak berfungsi, cubalah mengulanginya dalam fikiran anda dan cuba untuk tidak memikirkan apa-apa.

Dengan cara ini, anda pasti dapat tidur sendirian. Perkara yang paling penting adalah berusaha untuk selalu berehat dan berhenti memikirkan perkara-perkara yang membebankan fikiran anda walaupun anda cukup tertekan. Fokus untuk segera tidur sehingga anda dapat memperoleh faedah luar biasa dari itu dan sehingga anda dapat bangun dengan segar pada keesokan harinya.

Juga Elakkan Punca Insomnia

Perkara seperti ketagihan alat, tekanan, kemurungan, atau memakan makanan pedas atau kafein tinggi sebelum tidur adalah pencetus insomnia. Keadaan sukar tidur ini bukanlah sesuatu yang boleh anda anggap ringan. Tanpa rawatan yang betul, insomnia dapat berkembang menjadi keadaan yang lebih berbahaya, seperti penurunan produktiviti dan tumpuan, masalah kesihatan mental, sehingga memperburuk penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Baca juga: Alami Insomnia, Atasi dengan 7 Langkah Ini

Tidak mahu keadaan insomnia anda bertambah buruk? Oleh itu, segera perbaiki gaya hidup anda agar kembali sihat. Lakukan senaman secara berkala agar anda dapat tidur lena. Sekiranya gejalanya masih agak ringan, cuba simpan buku harian tidur. Selama satu minggu doktor biasanya mempunyai had minimum anda harus tidur. Sekiranya anda tidur kurang dari yang sepatutnya, berjumpa doktor dengan segera dan dapatkan pemeriksaan di hospital. menggunakan untuk temu janji doktor yang lebih mudah.

Rujukan:
Matahari. Diperoleh pada 2019. Jejak Tentera Darat AS Tertidur 120 Saat.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit dan Keadaan: Insomnia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found