7 Tindakan Perubatan Yang Boleh Dilakukan untuk Merawat Cerebral Palsy

Jakarta - Lumpuh otak atau cerebral palsy merujuk kepada masalah yang mempengaruhi nada otot, pergerakan, dan kemahiran motor. Gangguan kesihatan ini menyebabkan keupayaan tubuh untuk bergerak secara terkoordinasi dan terarah terhambat. Bukan hanya itu, fungsi badan yang lain dapat memberi kesan, terutama yang melibatkan kemahiran motor dan otot, seperti bernafas, kawalan pundi kencing, makan, dan bercakap.

Lumpuh otak disebabkan oleh kerosakan otak yang berlaku sebelum atau semasa kelahiran bayi, atau selama 3 hingga 5 tahun pertama kehidupan anak. Kerosakan otak menyebabkan masalah lain, seperti masalah penglihatan, pendengaran, dan pembelajaran.

Terdapat tiga jenis kelumpuhan serebrum Yang paling biasa pada kanak-kanak adalah:

  • Lumpuh otak spastik , yang menyebabkan kekakuan dan kesukaran bergerak.

  • palsi serebrum diskinetik, yang menyebabkan pergerakan tidak terkawal.

  • palsi serebrum ataksik, yang menyebabkan masalah dengan keseimbangan.

Baca juga: Ketahui Fakta mengenai Cerebral Palsy

Tindakan Perubatan Dilakukan

Bayi yang dilahirkan lebih awal atau mempunyai masalah kesihatan yang membahayakannya kelumpuhan serebrum dapatkan lebih banyak pengawasan untuk mengenali simptom dan tanda.

Pemeriksaan yang dilakukan berkaitan dengan diagnosis kelumpuhan serebrum sedang memeriksa kelewatan perkembangan, seperti tidak dapat mencari mainan sehingga usia 4 bulan atau tidak dapat duduk hingga usia 7 bulan. Ujian lain melibatkan kemahiran motor, seperti tidak dapat merangkak, berjalan, atau menggerakkan tangan dan kaki dengan cara biasa.

Baca juga: Ini adalah Terapi Pekerjaan untuk Kanak-kanak yang Terkena Cerebral Palsy

Kemudian, doktor juga memeriksa sama ada terdapat pergerakan yang tidak terkoordinasi dengan baik, nada otot yang terlalu ketat atau terlalu hilang refleks bayi yang berterusan melebihi usia apabila semua perkara ini mesti hilang.

Sementara itu, tindakan untuk menangani kelumpuhan serebrum bervariasi, digabungkan dengan langkah-langkah perubatan dan terapi serta pembedahan jika perlu. Tidak ketinggalan, sokongan daripada keluarga dan orang terdekat sangat diperlukan. Tindakan perubatan yang diambil, iaitu:

  • Ubat untuk kekejangan otot.

  • Suntikan toksin botulinum untuk merehatkan otot atau kumpulan otot tertentu selama beberapa bulan pada satu masa.

  • Memberi ubat yang membantu mengatasi rasa tidak tidur atau biasa disebut melatonin.

  • Ubat anti-sawan untuk mencegah epilepsi.

  • Julap untuk merawat sembelit.

  • Ubat penahan sakit untuk mengurangkan rasa tidak selesa dan sakit.

  • Ubat untuk mengurangkan pengeluaran air liur.

Baca juga: Cerebral Palsy, Sakit Yang Mempengaruhi Motor Kanak-kanak

Kanak-kanak dengan keadaan kelumpuhan serebrum memerlukan bantuan perubatan dari beberapa pakar sekaligus. Tanpa rawatan, kelumpuhan serebrum menyebabkan masalah serius, seperti kehilangan pendengaran, gangguan tidur, penglihatan berkurang, masalah pertuturan atau komunikasi, masalah tingkah laku, masalah pembelajaran, hingga tulang lemah atau osteoporosis awal.

Kejang, masalah pertuturan dan komunikasi, dan masalah pembelajaran lebih kerap berlaku pada kanak-kanak dengan keadaan ini kelumpuhan serebrum . Sebilangan daripada mereka memerlukan terapi dan alat bantu yang berterusan seperti pendakap atau kerusi roda untuk menyokong aktiviti harian mereka.

Lumpuh otak Ini sangat membimbangkan, inilah sebabnya mengapa ibu perlu memberi perhatian lebih kepada kesihatan dan pertumbuhan bayi. Jangan berlengah bertanya kepada doktor jika si kecil anda mempunyai gejala yang tidak biasa, gunakan aplikasinya untuk memudahkan soal jawab ibu dengan pakar pediatrik. Permohonan boleh ibu muat turun terus di telefon.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found