Wanita Hamil Mengidam Sushi, Boleh?

Jakarta - Terdapat banyak pantang larang yang tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil. Salah satunya adalah pantang larang pada makanan yang boleh dimakan atau tidak. Ya, biasanya wanita hamil diminta memilih menu makanan mereka dengan baik. Tujuannya agar pengambilan nutrien dan pemakanan untuk ibu dan janin dapat dipenuhi. Makan makanan mentah juga tidak digalakkan untuk wanita hamil, termasuk sushi.

Sushi itu sendiri adalah makanan tradisional Jepun dengan gabungan makanan laut yang biasanya dicampurkan dengan daging, sayur-sayuran, telur dan juga nasi. Sushi juga merupakan salah satu makanan yang pernah ada di seluruh dunia, terutama di Indonesia. Memang, sushi adalah salah satu makanan praktikal, kerana biasanya dalam satu sushi, sudah ada beberapa nutrien seperti karbohidrat, protein dan serat. Maklumlah, keperluan pemakanan juga sangat diperlukan oleh ibu hamil. Tetapi bolehkah wanita hamil makan sushi?

Dilaporkan dari Boldsky, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh wanita hamil ketika memakan sushi. Menikmati sushi tidak mengapa, selagi ia tidak berlebihan. Di samping itu, ibu juga mesti memperhatikan kualiti makanan yang dihidangkan, anda harus memilih restoran sushi yang sudah terkenal, di samping itu, pilihlah ikan yang masih segar dan dijamin berkualiti. Ibu, jangan ragu untuk bertanya kepada restoran mengenai ikan yang akan anda makan.

( Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil )

Selain memakan sushi secara sederhana, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil ketika makan sushi:

  • Jangan Makan Sushi dengan Ikan Mentah

Ikan mentah tidak baik untuk perkembangan janin. Dikhuatiri, ikan mentah berpotensi menjadi sumber penyakit bagi ibu atau janin pada masa akan datang. Biasanya, ikan mentah mengandungi parasit dalam bentuk cacing dan dikenali sebagai anisakis cacing. Bukan hanya untuk janin, parasit ini juga berbahaya bagi ibu. Sekiranya seorang wanita hamil dijangkiti parasit anisakis, kemungkinan ibu akan mengalami simptom seperti loya, sakit perut, muntah dan cirit-birit. Sudah tentu ini akan membahayakan janin kerana pengambilan nutrien dan nutrien akan berkurang.

  • Jangan Makan Ikan Besar

Semasa mengandung, tidak digalakkan jika wanita hamil memakan sushi yang berasal dari ikan yang berasal. Sebabnya, kemungkinan besar ikan besar akan mengandungi lebih banyak merkuri. Merkuri adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh pembakaran manusia, pembuangan sisa pertanian dan kilang. Biasanya merkuri akan disimpan di otot-otot ikan. Memang, tidak ada yang dapat mengatakan dengan pasti jenis ikan yang terdedah kepada merkuri, tetapi jika dapat dielakkan, tidak ada salahnya menjadi lebih cerewet dalam memilih ikan yang akan anda makan. Terdapat banyak kesan buruk jika wanita hamil terdedah kepada kandungan merkuri:

  • Mempengaruhi kandungan susu ibu yang terdapat pada ibu hamil.
  • Mengganggu saraf pada wanita hamil.
  • Mengganggu perkembangan janin.
  • Kami mengesyorkan agar anda makan sushi yang dimasak

Sushi tidak selalu dibuat dengan ikan mentah. Buktinya ialah di beberapa restoran terdapat menu yang menyediakan sushi yang dibuat dengan bahan makanan yang dimasak. Jadi dengan cara ini, keinginan wanita hamil untuk menikmati sushi dapat dipenuhi tanpa perlu risau. Walau bagaimanapun, jika anda masih ingin bertanya tentang makanan apa yang baik untuk wanita hamil, anda boleh menghubungi doktor, salah satunya adalah dengan menggunakan aplikasi . Dengan ciri Hubungi Doktor ibu boleh buat Panggilan Suara / Video dan Berbual dengan doktor di mana sahaja dan bila-bila masa. Ayuh, muat turun permohonan melalui Stor aplikasi atau Google Play sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found