Ketahui Anatomi Buah Pinggang dan Fungsinya dalam Badan

Bercakap mengenai anatomi buah pinggang, ia tidak dapat dipisahkan dari peranan saluran kencing. Sistem anatomi buah pinggang terdiri daripada dua buah pinggang, dua ureter, pundi kencing, dua otot sfinkter, saraf di pundi kencing, dan uretra.

, Jakarta - Ginjal adalah dua organ berbentuk kacang dalam sistem ginjal. Ginjal berfungsi untuk membantu tubuh mengeluarkan sisa melalui air kencing. Selain itu, buah pinggang juga membantu menyaring darah sebelum menghantarnya kembali ke jantung.

Ginjal mempunyai banyak peranan penting dalam tubuh, termasuk menjaga keseimbangan cairan secara keseluruhan, mengatur dan menyaring mineral dari darah, menyaring bahan buangan dari makanan, ubat-ubatan, dan bahan toksik, mencipta hormon yang membantu menghasilkan sel darah merah, meningkatkan kesihatan tulang, dan mengawal tekanan darah. Seperti apa anatomi buah pinggang? Baca lebih lanjut di sini!

Anatomi buah pinggang dan kaitannya dengan saluran kencing

Bercakap mengenai anatomi buah pinggang, ia tidak dapat dipisahkan dari peranan saluran kencing. Berikut ini adalah penjelasan mengenai anatomi buah pinggang dan kaitannya dengan saluran kencing:

Baca juga: Langkah-langkah Yang Betul untuk Memelihara Fungsi Ginjal

 1. Dua buah pinggang

Kedua-dua buah pinggang adalah sepasang organ coklat keunguan yang terletak di bawah tulang rusuk ke arah tengah belakang. Fungsi kedua buah pinggang adalah untuk:

 • Membuang sisa produk dan ubat dari badan
 • Mengimbangkan cecair badan
 • Mengimbangkan pelbagai elektrolit
 • Lepaskan hormon untuk mengawal tekanan darah
 • Membebaskan hormon untuk mengawal pengeluaran sel darah merah
 • Menyokong kesihatan tulang dengan mengawal kalsium dan fosforus

Baca juga: 5 Radikal Percuma Yang Boleh Merosakkan Sistem Imun Anda

Ginjal mengeluarkan urea dari darah melalui unit penyaringan kecil yang disebut nefron. Setiap nefron terdiri dari sfera yang terdiri dari kapilari darah kecil (glomerulus) dan tabung kecil yang disebut tubulus ginjal. Urea, bersama dengan air dan sisa lain, membentuk air kencing ketika melewati nefron, dan ke bawah tubulus ginjal.

 1. Dua Ureter

Tiub sempit ini membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Otot di dinding ureter tetap kencang dan santai. Ini memaksa air kencing turun dan jauh dari buah pinggang. Sekiranya air kencing kembali atau dibiarkan diam, jangkitan ginjal dapat berkembang. Kira-kira setiap 10 hingga 15 saat, sebilangan kecil air kencing dikosongkan ke dalam pundi kencing dari ureter.

Baca juga: Inilah sebab badan memerlukan air setiap hari

 1. Pundi kencing

Organ berongga berbentuk segitiga ini terletak di bahagian bawah abdomen pada ligamen yang melekat pada organ lain dan tulang pelvis. Dinding pundi kencing mengendur dan mengembang untuk menyimpan air kencing. Pundi kencing akan menguncup dan meratakan untuk membuang air kecil melalui uretra. Pundi kencing orang dewasa yang sihat biasanya dapat menyimpan hingga dua cawan air kencing selama 2 hingga 5 jam.

 1. Dua Otot Sphincter

Otot bulat ini membantu mengelakkan air kencing dari bocor dengan menutup rapat, seperti tali getah di sekitar pundi kencing.

 1. Saraf di Pundi kencing

Saraf memberi amaran kepada seseorang apabila tiba masanya untuk membuang air kecil atau mengosongkan pundi kencing.

Baca juga: Kerap membuang air kecil, ini adalah cara merawat pundi kencing yang terlalu aktif

 1. Uretra

Tiub ini membolehkan air kencing keluar dari badan. Otak memberi isyarat kepada otot pundi kencing untuk mengetatkan dan mengeluarkan air kencing dari pundi kencing. Pada masa yang sama, otak memberi isyarat kepada otot sfinkter untuk berehat untuk membolehkan air kencing keluar dari pundi kencing melalui uretra. Apabila semua isyarat berlaku dalam urutan yang betul, maka proses kencing normal berlaku.

Mengetahui anatomi buah pinggang dan saluran kencing membuat kita menyedari pentingnya menjaga kesihatan buah pinggang. Dan salah satu cara untuk mengetahui sama ada buah pinggang sihat atau tidak adalah melihat penampilan air kencing.

Air kencing yang normal dan sihat berwarna pucat atau kuning jernih. Air kencing berwarna kuning gelap atau madu bermaksud anda memerlukan lebih banyak air. Warna coklat yang lebih gelap boleh bermaksud masalah hati atau dehidrasi yang teruk. Untuk air kencing berwarna merah jambu atau merah, ini mungkin bermaksud terdapat darah dalam air kencing.

Itulah maklumat mengenai anatomi buah pinggang dan fungsinya di dalam badan. Sekiranya anda mengalami masalah dengan fungsi buah pinggang anda, segera hubungi doktor di aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, anda boleh bertanya mengenai pakar perubatan dalaman yang dipercayai. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gambar Buah Pinggang
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tinjauan Buah Pinggang
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Anatomi dan Fungsi Sistem Urinari

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found