Ketahui Jenis Sarkoma Tisu Lembut dari Mutasi Genetik dan Rawatannya

Jakarta - Sarkoma tisu lembut adalah sejenis barah yang jarang berasal dari tisu yang menghubungkan, menyokong, dan mengelilingi struktur badan yang lain. Ini termasuk otot, lemak, saluran darah, saraf, tendon, serta lapisan sendi badan.

Sekurang-kurangnya, terdapat lebih daripada 50 jenis sarkoma tisu lembut, ada yang cenderung mempengaruhi kanak-kanak, selebihnya sering mempengaruhi orang dewasa. Sarkoma tisu lembut boleh berlaku di mana sahaja di badan, tetapi ia lebih kerap berlaku di kaki, lengan, dan perut. Rawatan dengan pembedahan adalah yang paling biasa, sebilangan pakar juga mencadangkan radiasi dan kemoterapi.

Jenis Sarkoma Tisu Lembut dari Mutasi Genetik

Dalam banyak kes, tidak ada kepastian mengenai penyebab seseorang mengalami sarkoma tisu lembut. Secara amnya, barah berlaku apabila sel bermutasi dalam DNA mereka menyebabkan pertumbuhan tidak terkawal. Pengumpulan ini membentuk tumor dan menyerang struktur berdekatan dan merebak ke bahagian lain badan.

Jenis sel yang mengembangkan mutasi genetik menentukan jenis sarkoma tisu lembut yang berlaku di dalam badan. Beberapa jenisnya merangkumi:

  • Angiosarcoma, jenis barah yang jarang berlaku ini berlaku pada lapisan saluran darah dan saluran limfa. Kanser ini lebih kerap menyerang kulit kepala dan leher, walaupun boleh juga terjadi pada kulit bahagian badan yang lain, seperti payudara. Ia juga boleh terbentuk di tisu yang lebih dalam, seperti hati dan jantung.

  • Liposarcoma, jenis kanser ini menyerang tisu lemak, termasuk barah yang jarang berlaku. Sebilangan besar berlaku pada otot-otot anggota badan atau perut, dan sering mempengaruhi orang tua, walaupun ia mungkin berlaku pada usia apa pun.

  • Tumor stromal gastrointestinal (GIST), sejenis sarkoma tisu lembut yang menyerang sistem pencernaan. Kanser ini lebih kerap berlaku pada perut dan usus kecil. Pertumbuhannya yang perlahan menjadikan simptom barah GIST lebih sukar dikesan.

  • Leiomyosarcoma, sejenis barah yang jarang menyerang tisu otot licin. Selalunya berlaku di perut, tetapi mungkin menyerang bahagian badan yang lain, termasuk rahim, saluran darah, dan kulit.

Rawatan Sarkoma Tisu Lembut

Pilihan rawatan untuk sarkoma tisu lembut bergantung pada ukuran, jenis, dan lokasi barah.

Pembedahan adalah kaedah rawatan yang paling biasa untuk jenis sarkoma tisu lembut ini. Pembedahan ini secara amnya melibatkan penyingkiran barah dan beberapa tisu sihat di sekitarnya. Apabila sarkoma tisu lembut mempengaruhi radiasi lengan dan kaki dan kemoterapi membantu mengecilkan tumor untuk mengelakkan amputasi.

Terapi radiasi dapat dilakukan sebelum operasi untuk mengecilkan tumor, selama operasi, dan setelah operasi untuk membunuh sel barah yang tidak dapat dikeluarkan secara pembedahan. Selain itu, ia juga dapat melalui kaedah kemoterapi dan rawatan dengan ubat yang disasarkan.

Itu adalah beberapa jenis sarkoma tisu lembut dan bagaimana merawatnya yang perlu anda ketahui. Kenali gejala awal untuk rawatan awal, sehingga komplikasi dapat dicegah. Tanyakan kepada doktor anda untuk sebarang gejala aneh yang anda rasakan secara langsung melalui aplikasi . Pantas muat turun dan pasang aplikasinya di telefon anda!

Baca juga:

  • Kenali 7 Jenis dan Gejala Sarcoma Tisu Lembut
  • Ketahui Sarcoma, Kanser Tulang dan Tisu Lembut
  • 6 Fakta Mengenai Sarkoma Tisu Lembut yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found