Bilakah Masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari?

Jakarta - Pelindung matahari adalah pelindung terpenting untuk melindungi kulit dari selaran matahari yang sering menyebabkan masalah kulit. Namun, malangnya masih ada sebilangan orang yang menggunakan pelindung matahari ini secara sembarangan. Contohnya, tanpa mengira keadaan cuaca, waktu dalam sehari, hingga kekerapan memburunya. Jadi, bilakah masa yang tepat untuk menggunakan pelindung matahari?

  1. Pakai Sebelum Krim Lain

Menurut pakar, kebanyakan wanita hanya menggunakan krim pelindung matahari setelah menggunakan losyen. Sebenarnya, kaedah ini tidak sesuai, kerana pelindung matahari harus digunakan terlebih dahulu sebelum produk lain. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kulit yang memerlukan krim kulit langsung ke kulit, gunakan pelindung matahari selepas krim.

Pelindung matahari juga bagus untuk digunakan setelah mandi, kemudian diikuti dengan body lotion atau krim muka. Setelah semuanya dilumurkan, kemudian pakai pakaian. Pakar mengatakan, menerapkan pelindung matahari pada lapisan pertama berfungsi sebagai lapisan perlindungan kulit terakhir dari sinar matahari. Apabila kulit terkena sinar matahari, pakaian dan losyen badan akan membantu mengurangkan intensiti sinar UV. Dengan cara itu, apabila sinar UV memukul pelindung matahari, intensiti mereka berkurang.

Selain sebagai pelindung terakhir, penggunaan krim pelindung matahari pada awalnya juga bertujuan agar krim mudah meresap ke dalam kulit. Krim yang meresap ke lapisan dermis kulit mampu mengurangkan risiko serangan sinar UV A. Sinar ini adalah penyebab kerosakan struktur di bawah kulit.

  1. Memohon Intens

Pada dasarnya, tidak ada pelindung matahari yang melindungi kulit anda dari sinar matahari

sehingga 100 peratus. Sebenarnya, apabila anda menggunakan pelindung matahari dengan SPF ( Faktor Pelindung Matahari ) tinggi, kulit anda tidak dilindungi sepenuhnya. Selain itu, pelindung matahari juga dapat memudar atau hilang ketika badan berkeringat atau terkena air. Sebaliknya, gunakan pelindung matahari sekurang-kurangnya setiap dua jam, dan pilih pelindung matahari yang tahan air.

Untuk pelindung matahari yang berbentuk sembur , ada petua berasingan untuk faedah maksimum. Pelindung matahari jenis ini harus disembur secara merata pada kulit. Kuncinya adalah jangan tergesa-gesa pelindung matahari anda. Setelah menyembur, tunggu sehingga bintik-bintik putih muncul terlebih dahulu, kemudian menyebarkannya pada kulit. Untuk hasil maksimum, anda boleh menyemburkannya dua hingga tiga kali dalam satu penggunaan.

  1. Lekatkan 30 Minit Sebelum Aktiviti

Semasa memakai pelindung matahari, hendaklah digunakan 15-30 minit sebelum aktiviti. Sebabnya adalah bahawa krim benar-benar menyerap ke dalam kulit sehingga optimum untuk menangkal sinar UV. Selepas itu, sapukan sekali lagi setiap 2 jam.

Anda boleh menggunakan pelindung matahari bermula dari bahagian badan yang terdedah. Bermula dari tangan, kaki, leher, telinga, hingga semula jadi. Ringkasnya, penggunaan pelindung matahari diutamakan di tempat yang paling berisiko terkena cahaya matahari.

  1. Jangan Tunggu Sehingga Panas

Ramai orang menggunakan pelindung matahari hanya ketika matahari bersinar. Sebenarnya, anda tidak perlu menunggu panas untuk menggunakan pelindung matahari. Pakar mengatakan, ketika matahari tidak bersinar terang, sinar UV masih dapat menembus awan dan sampai ke kulit anda.

  1. Gunakan Walaupun Dalam

Apabila anda berada di dalam rumah, ia tidak menjamin bahawa kulit anda 100% dilindungi dari sinar UV. Kerana sinar UV dapat melewati kaca. Menurut kajian yang diterbitkan dalam JAMA Ophthalmology, kebanyakan cermin depan hanya dapat menahan 96 peratus sinar UV secara purata. Sementara kaca sisi hanya mampu menahan 71 peratus. Baiklah, jelas ada kemungkinan sinar matahari dapat menembusnya dan merosakkan kulit anda.

( Baca juga : Rahsia Kulit Cantik dengan Kopi)

Anda juga boleh kamu tahu bincangkan masalah di atas dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found