Sebab Botulisme Boleh Menyebabkan Gangguan Neurologi

, Jakarta - Botulisme adalah penyakit yang sangat jarang berlaku dan boleh menyebabkan kelumpuhan. Ia disebabkan oleh keadaan keracunan yang serius kerana toksin yang dihasilkan oleh bakteria Clostridium Botulinum. Racun yang dihasilkan adalah salah satu racun yang paling berbahaya dan mematikan.

Toksin yang dihasilkan oleh bakteria Botulinum adalah sebanyak 1 mikrogram dan boleh membunuh manusia. Racun ini berfungsi dengan menyekat fungsi saraf dan menyebabkan kelumpuhan pernafasan serta kelumpuhan fungsi muskuloskeletal.

Bakteria ini boleh menjadi berbahaya jika mereka menghasilkan toksin botulinum. Ketika masih dalam bentuk spora, bakteria botulinum masih tidak berbahaya. Spora boleh aktif dengan panas untuk berkembang. Di samping itu, haba dapat membunuh bakteria lain sehingga bakteria ini mudah menimpa tubuh manusia yang dijangkiti.

Racun yang menyebabkan botulisme mempunyai struktur dan fungsi yang sama dengan toksin tetanus. Walau bagaimanapun, toksin Botulinum dapat mempengaruhi sistem saraf periferal kerana racunnya mempunyai pertalian untuk neuron pada persimpangan neuromuskular.

Botulinum toxin adalah endopeptidase yang mampu menyekat pembebasan asetilkolin ketika otot dan saraf bertemu. Selain itu, toksin ini dapat memecah synaptobrevin, serta mengganggu vesikel yang mengandungi asetilkolin. Sekiranya otot tidak menerima isyarat dari saraf, ia tidak akan menguncup. Akibatnya, keadaan tersebut boleh menyebabkan kelumpuhan atau kelumpuhan sistem motor.

Ketika bakteria botulinum tumbuh, sekurang-kurangnya tujuh toksin berbeza dihasilkan, termasuk neurotoksin, hemotoksin, enterotoksin, dan beberapa toksin yang paling mematikan. Sebenarnya, satu bakteria boleh menghasilkan lebih daripada satu jenis toksin.

Di dalam tubuh manusia terdapat neurotransmitter yang berfungsi untuk menghantar mesej kimia dari saraf untuk mengkoordinasikan semua bahagian tubuh dan juga digunakan oleh saraf untuk berkomunikasi dengan otot. Toksin dari bakteria botulinum boleh mengakibatkan: ciri kelumpuhan lembap . Caranya adalah dengan memecahkan salah satu daripada tiga protein yang diperlukan tubuh dengan membatasi pembebasan asetilkolin dan kemampuan sel saraf untuk berkomunikasi.

Apabila terminal saraf tidak dapat digunakan kerana terkena toksin, saraf tidak dapat menghantar isyarat ke otot untuk berkontrak. Akibatnya, penderita mengalami kelemahan atau kelumpuhan pada mulanya di wajah, kemudian tekak, dada, dan lengan. Sekiranya lumpuh telah sampai ke dada, penghidapnya akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan mungkin lumpuh sepenuhnya. Dalam beberapa kes, penghidap mati kerana sesak dada.

Agar orang dengan keadaan botulisme tidak bertambah buruk, mereka mesti dimasukkan ke hospital di hospital. Rawatan ini bertujuan untuk menghilangkan toksin dan memulihkan fungsi badan sehingga dapat berjalan dengan normal. Penghidapnya akan kembali normal.

Rawatannya tidak menyembuhkan kelumpuhan otot dan pernafasan yang telah berlaku, tetapi agar keadaan yang ada tidak bertambah buruk. Selepas beberapa bulan rawatan, biasanya kelumpuhan yang berlaku sebelum rawatan secara beransur-ansur akan kembali normal.

Selain itu, cara mencegah botulisme adalah dengan tidak memakan makanan yang telah dimanjakan atau telah habis masa berlakunya. Pencegahan lain adalah dengan tidak menggunakan narkotik dan ubat-ubatan haram. Bagi bayi yang berusia di bawah satu tahun, jangan memberikan madu dalam jumlah yang banyak, kerana madu mengandungi spora bakteria Clostridium botulinum.

Itulah sebabnya Botulisme boleh menyebabkan gangguan neurologi. Sekiranya anda melihat orang di sekitar anda tiba-tiba lumpuh, anda boleh bertanya kepada doktor di . Muat turun permohonan sekarang untuk menikmati perkhidmatan!

Baca juga :

  • Berakhir Berak, Botulisme Boleh Menyebabkan Kelumpuhan
  • Hati-hati, makanan yang tidak diproses dengan betul dapat mengandungi bakteria yang menyebabkan botulisme
  • 4 Gangguan Saraf yang Perlu Anda Ketahui

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found