Pengangkutan yang ideal untuk Wanita Hamil yang Ingin Pulang ke Rumah

Jakarta - Eid al-Fitr adalah saat yang tepat untuk keluarga berkumpul. Banyak orang membuat masa ini untuk berkumpul bersama keluarga. Sebenarnya, orang sanggup menempuh jarak jauh untuk dapat berkumpul dengan orang tersayang.

Begitu juga dengan wanita hamil, tentu saja, seperti yang lain, mereka juga ingin berkumpul dengan orang tersayang semasa percutian. Namun, akan menjadi cabaran sekiranya ibu hamil harus pulang terlebih dahulu untuk berkumpul bersama keluarga tercinta.

Keprihatinan terhadap kesihatan ibu dan janin pasti melanda minda. Sebenarnya, ramai wanita hamil teragak-agak untuk pulang kerana kebimbangan ini. Lalu, adakah pengangkutan selamat untuk wanita hamil yang ingin pulang? Inilah penjelasannya.

Zaman Gestational Ideal untuk Perjalanan

Sebaik-baiknya, perjalanan untuk wanita hamil mesti dilakukan pada trimester kedua kehamilan. Ini kerana semasa trimester kedua, wanita hamil tidak lagi mengalami sakit pagi . Tidak dapat dibayangkan jika wanita hamil terpaksa menghadapi masalah mual dalam perjalanan.

Pasti wanita hamil akan mengalami perjalanan yang tidak menyenangkan sekiranya ini berlaku. Selain itu, biasanya pada trimester kedua kehamilan, wanita hamil tidak lagi mengalami keluhan mengenai kehamilan.

Wanita hamil harus mengelakkan perjalanan semasa trimester pertama kehamilan. Seperti disebutkan sebelumnya, selama kehamilan ini, wanita hamil cenderung mengalami sakit pagi. Oleh itu, perjalanan pasti akan menjadi cabaran yang sukar bagi wanita hamil. Selain itu, pada trimester pertama, wanita hamil masih lemah dan mungkin merasa sangat letih jika menempuh jarak jauh.

Sebagai tambahan kepada trimester pertama kehamilan, wanita hamil juga harus mengelakkan perjalanan ketika kehamilan pada trimester terakhir. Walaupun wanita hamil tidak lagi mengalami sakit pagi , tetapi perjalanan semasa kehamilan ini bukanlah langkah yang bijak. Kerana, perjalanan jarak jauh selama kehamilan dapat memicu kontraksi, jadi wanita hamil rentan terhadap risiko melahirkan bayi sebelum waktunya.

Selain mempertimbangkan masa kehamilan wanita hamil, wanita hamil juga harus mempertimbangkan pilihan mod pengangkutan yang selamat untuk pulang ke rumah. Antara lain adalah:

Talian darat

Mod pengangkutan darat yang biasanya menjadi pilihan pelancong gemar menggunakan kereta api, bas, kereta persendirian, atau motosikal. Dari pelbagai pilihan ini, pastinya tidak digalakkan wanita hamil pulang dengan menaiki motosikal. Selain tidak baik untuk kesihatan ibu, menunggang motosikal untuk pulang juga boleh membahayakan kesihatan janin.

Untuk mod pengangkutan lain, anda harus memastikannya selesa. Kerana, ibu akan menempuh perjalanan jauh dan juga akan memenatkan. Sekiranya anda menggunakan kereta api, anda harus memilih kelas eksekutif kerana anda akan merasa selesa. Selain itu, jika anda memilih untuk pulang dengan bas, pastikan bas yang anda pilih mempunyai tempat duduk yang selesa. Sementara itu, jika anda menggunakan kereta persendirian, anda juga mesti menyiapkan dan memastikan perjalanan anda selesa dan selamat

Selain pilihan mod pengangkutan, ibu juga harus memikirkan untuk pergi ke tandas. Pastikan anda menggunakan tandas bersih untuk kesihatan anda sendiri. Sediakan peralatan yang boleh anda gunakan semasa anda perlu menggunakan tandas awam seperti tisu kering, tisu basah, dan pembersih tangan . Selain itu, jika anda menggunakan bas atau kereta persendirian, anda harus menyediakan makanan ringan kerana kesesakan lalu lintas yang tidak dijangka dapat menyukarkan anda mencari restoran.

Jalan udara

Biasanya syarikat penerbangan mempunyai polisi sendiri mengenai wanita hamil. Pastikan anda telah bertanya kepada doktor mengenai perjalanan yang akan anda lalui dan minta surat cadangan dari doktor untuk perjalanan udara. Di samping itu, minta pegawai memastikan bahawa ibu mendapat tempat terbaik yang selamat untuk kesihatan ibu dan janin.

Semasa perjalanan udara, ibu mungkin mengalami dehidrasi. Ini kerana udara di kabin cenderung kering. Oleh itu, pastikan pengambilan cecair ibu dipenuhi dengan betul sehingga dapat mengelakkan dehidrasi.

Laut

Walaupun memilih perjalanan laut, anda harus mempertimbangkan tandas yang akan anda gunakan. Anda juga harus menyediakan peralatan pembersih untuk anda gunakan semasa anda perlu menggunakan tandas. Di samping itu, persiapkan diri anda dengan baik untuk mengelakkan penyakit mabuk laut.

Perjalanan laut juga cenderung membosankan. Untuk mengatasinya, anda harus menyediakan pelbagai jenis hiburan agar anda tidak merasa bosan. Anda boleh membawa buku bacaan kegemaran anda atau memilih lagu kegemaran untuk didengarkan semasa perjalanan.

Kepulangan rumah memang boleh menjadi cabaran bagi ibu hamil. Walaupun begitu, sebenarnya anda masih boleh pulang dengan selamat dan selesa, selagi anda mempertimbangkan dan mempersiapkan perjalanan dengan baik.

Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai pengangkutan yang selamat untuk wanita hamil yang ingin pulang ke rumah, anda boleh bertanya terus kepada doktor yang dipercayai . Dengan menggunakan aplikasi ini, ibu juga boleh bertanya mengenai kesihatan kehamilan dengan doktor melalui e-mel Sembang, Panggilan Suara, atau Panggilan Video. Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found