Ketahui Gejala Sindrom Horner pada Kanak-kanak

, Jakarta - Sindrom Horner adalah gabungan tanda dan gejala yang disebabkan oleh gangguan saluran saraf dari otak ke muka dan mata di satu sisi badan. Sindrom Horner akan menyebabkan ukuran pupilari berkurang, kelopak mata jatuh, dan peluh berkurang di bahagian muka yang terkena. Sindrom ini juga dikenali sebagai oculosympathetic palsy dan sindrom Bernard-Horner.

Sindrom Horner adalah gejala penyakit lain, seperti strok, tumor, atau kecederaan saraf tunjang. Dalam beberapa kes, penyebab utama sindrom Horner tidak diketahui. Tidak ada rawatan khusus untuk seseorang dengan sindrom Horner, rawatan yang akan dilakukan adalah untuk mengembalikan fungsi saraf kembali normal. Sindrom Horner adalah penyakit yang jarang berlaku dan boleh menyerang orang dari semua peringkat umur.

Gejala Sindrom Horner

Gangguan visual sering berlaku kerana gejala penyakit ini banyak mempengaruhi kesihatan mata. Sindrom Horner hanya boleh mempengaruhi satu bahagian wajah yang memilikinya dan gejala yang paling biasa adalah:

 1. Perbezaan saiz murid yang ketara antara kedua-dua mata.

 2. Murid mata mengecil atau miosis.

 3. Murid lambat bertindak balas ketika berada di dalam bilik yang gelap.

 4. Kelopak mata atas turun, sementara kelopak mata bawah naik

 5. Sebelah muka berpeluh kurang atau tidak berpeluh berbanding bahagian lain.

Kemudian, gejala sindrom Horner yang boleh berlaku pada kanak-kanak, iaitu:

 1. Kulit di bahagian muka dengan sindrom Horner tidak berubah menjadi merah ketika panas, ketika marah atau menangis, dan berkeringat

 2. Apabila ia berlaku pada kanak-kanak di bawah usia 1 tahun, warna lingkaran tengah mata (iris) lebih gelap pada bahagian yang tidak mengalami sindrom ini

Beberapa faktor sindrom Horner boleh menyebabkan sesuatu menjadi lebih serius dan memerlukan diagnosis yang cepat dan tepat. Sekiranya tanda-tanda atau gejala sindrom Horner muncul secara tiba-tiba dan berlaku selepas kecederaan traumatik dan disertai dengan gejala ini, anda harus segera mendapatkan rawatan. Gejala lain termasuk:

 1. Gangguan visual.

 2. Pening.

 3. Otot menjadi lemah atau kawalan otot dikurangkan.

 4. Sakit kepala yang teruk atau sakit kepala secara tiba-tiba.

Kemudian, cara untuk mendiagnosis sindrom Horner lebih awal adalah dengan mengetahui penyebabnya. Sebabnya ialah:

 1. Neuron urutan pertama yang menyebabkan disarthria, disfagia, ataxia, atau bahkan kehilangan hemisensori.

 2. Neuron urutan kedua yang mungkin berlaku pada seseorang yang mempunyai sejarah trauma atau pembedahan sebelumnya, penempatan garis vena pusat, atau riwayat penggunaan tiub dada.

 3. Neuron urutan ketiga yang boleh menyebabkan diplopia akibat kelumpuhan salah satu saraf kranial, mati rasa atau sakit di kawasan pengedaran oftalmik, dan pembahagian rahang atas saraf trigeminal.

Kemudian, pemeriksaan yang boleh dilakukan adalah:

 1. Miosis murid yang diluaskan secara perlahan boleh menjadi rangsangan psikosensori.

 2. Tidak adanya lipatan kelopak mata mendatar pada mata dengan sindrom Horner.

 3. Kelopak mata bawah dinaikkan.

 4. Biomikroskopi dapat menunjukkan heterokromia iridis.

 5. Tindak balas murid normal terhadap cahaya perlahan.

Itulah gejala sindrom Horner pada kanak-kanak dan orang dewasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai sindrom Horner, doktor dari sedia menolong. Ia mudah, hanya dengan muat turun permohonan di App Store atau Play Store.

Baca juga:

 • Berhati-hati! Sindrom Horner Boleh Mempengaruhi Penglihatan
 • Mungkinkah Sindrom Horner Menjadi Gejala Tumor?
 • 3 Punca Sindrom Horner yang perlu diperhatikan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found