Hati-hati, ini adalah 3 orang yang tidak boleh makan durian

, Jakarta - Siapa yang tidak kenal dengan buah durian? Buah durian dikenali sebagai buah yang mempunyai banyak peminat, tetapi tidak sedikit orang yang menghindari memakan buah durian. Durian adalah buah yang cukup unik, dengan kulit tajam dan aroma buah pedas.

Baca juga: Peraturan Makan Durian yang Sihat Untuk Tetap Sihat

Durian mempunyai rasa manis. Ini menyebabkan durian diproses menjadi banyak makanan dan minuman, seperti ais krim, gula-gula durian, atau jus durian. Namun, anda harus memperhatikan kandungan yang terdapat dalam durian. Walaupun mempunyai manfaat kesihatan, ada beberapa golongan yang harus mengelakkan memakan durian.

Elakkan Durian Sekiranya Anda Mengalami Perkara Ini

Melancarkan dari Garis Kesihatan Durian adalah buah yang mempunyai kandungan khasiat dan pemakanan yang cukup lengkap berbanding buah-buahan lain. Satu durian mempunyai kandungan kalori yang cukup tinggi. Durian juga mengandungi lemak, karbohidrat, serat, protein, dan vitamin C.

Lalu, siapa yang harus mengelakkan buah durian?

1. Berat badan berlebihan

Buah durian mempunyai kandungan kalori tertinggi. Orang yang berlebihan berat badan harus mengelakkan makan buah durian kerana dikhuatiri akan meningkatkan risiko kenaikan berat badan yang berlebihan. Obesiti yang tidak ditangani dengan betul tentunya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan. Lancarkan Persatuan Amerika untuk Pembedahan Metabolik dan Bariatrik Obesiti meningkatkan risiko seseorang mengalami masalah kesihatan di jantung dan saluran pernafasan.

2. Pesakit kencing manis

Durian mempunyai banyak peminat kerana rasanya yang manis. Kandungan gula yang tinggi dalam buah durian menyebabkan pesakit kencing manis tidak memakan terlalu banyak buah durian. Mengonsumsi buah durian terlalu banyak dikhuatiri akan mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah.

3. Wanita Hamil dengan Keadaan Tertentu

Pada dasarnya, ibu hamil boleh makan durian. Namun, awasi kesihatan anda semasa hamil dan pastikan anda tidak berlebihan. Dilaporkan dari Pusat Bayi Wanita hamil dengan diabetes gestasi harus mengelakkan memakan durian, kerana buah ini mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Baca juga: 7 Khasiat Durian Hebat yang Perlu Anda Ketahui

Anda harus memberi perhatian sekiranya anda mempunyai salah satu syarat ini. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah memakan buah durian, segera gunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan yang anda rasakan. Dengan cara itu, anda boleh mengambil rawatan awal untuk gejala kesihatan yang anda alami.

Adakah terdapat manfaat kesihatan durian?

Sudah tentu, durian mempunyai faedah kesihatan. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan ketika memakan durian, misalnya makan durian secara langsung, dalam bentuk jus, gula-gula, atau ais krim.

Durian adalah salah satu buah yang dapat mengurangkan risiko barah. Durian adalah buah yang mengandungi antioksidan yang tinggi. Lancarkan Garis Kesihatan , durian dapat mengurangkan penyebaran sel barah pada barah payudara.

Baca juga: 8 Kebaikan Plum untuk Kesihatan

Selain itu, buah durian juga mampu mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini kerana sebahagian daripada kandungan buah durian mampu menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Namun, anda harus memperhatikan jumlah durian yang dimakan dan jangan terlalu banyak memakannya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Buah Durian: Bau tetapi Sangat Berkhasiat
Kesihatan Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Durian
Persatuan Amerika untuk Pembedahan Metabolik dan Bariatrik. Diakses pada tahun 2020. Kesan Obesiti pada Tubuh dan Kesihatan Anda
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Makan Durian semasa Kehamilan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found