Inilah Yang Berlaku pada Otak Alkohol

, Jakarta - Pada era ini, ketika seseorang mengadakan pesta, rasanya tidak lengkap jika tidak disertai dengan minuman beralkohol. Ramai orang percaya bahawa meminum alkohol dapat memudahkan seseorang untuk bersosial dengan orang di sekitar mereka. Seseorang yang sudah ketagihan alkohol juga dikenali sebagai alkohol.

Selain itu, minum alkohol juga biasa dilakukan pada masa kini. Sebenarnya, tidak sedikit penyakit yang boleh disebabkan oleh minuman tersebut. Disebutkan bahawa alkohol dikaitkan dengan lebih daripada 200 penyakit, keadaan, dan kecederaan yang boleh mempengaruhi orang yang meminumnya. Seseorang yang minum alkohol secara berkala selama bertahun-tahun akan mengalami gangguan yang berkaitan dengan serangan otak dan kesan negatif yang lain.

Apabila seseorang mengambil alkohol, kesan kemurungan yang ditimbulkannya pada otak akan terasa. Sebagai pusat kawalan badan, kesan buruk alkohol dengan cepat menghalang fungsi normal di seluruh badan. Gejala jangka pendek merangkumi penurunan fungsi otak termasuk kesukaran berjalan, penglihatan kabur, masa reaksi lambat, dan ingatan terganggu.

Baca juga: Inilah Kesan Alkohol terhadap Kesihatan Jantung dan Hati

Kerosakan otak yang berkaitan dengan alkohol

Pada dasarnya, alkohol adalah racun ketika memasuki badan. Oleh itu, kesan utama pada tubuh yang jika dikonsumsi berlebihan boleh membahayakan. Seseorang yang minum berat sebanyak lima kali atau lebih dalam satu bulan terakhir, boleh menyebabkan kerosakan otak jangka panjang yang sekaligus merosakkan kawasan badan yang lain. Tahap alkohol mempengaruhi tubuh bergantung kepada beberapa faktor, termasuk:

  • Kuantiti dan kekerapan alkohol yang dimakan
  • Umur minum bermula dan berapa lama minum
  • Umur semasa, kesihatan keseluruhan, jantina, dan genetik individu
  • Sejarah keluarga penyalahgunaan bahan

Bagaimana Alkohol Menyebabkan Kerosakan Otak

Apabila alkohol memasuki badan, ia bergerak dari perut dan usus melalui aliran darah ke pelbagai organ. Di hati, lonjakan kadar alkohol dalam darah yang disebabkan oleh minum berlebihan memberi tekanan pada kemampuannya memproses alkohol. Oleh itu, terdapat peredaran alkohol berlebihan dari hati ke bahagian tubuh yang lain, seperti jantung dan sistem saraf pusat.

Tambahan pula, alkohol bergerak melalui penghalang darah-otak, yang mempengaruhi neuron otak secara langsung. Terdapat lebih daripada 100 bilion neuron yang saling berkaitan di otak dan sistem saraf pusat. Sebagai bahan toksik, minum alkohol boleh merosakkan, atau bahkan membunuh, neuron di kepala.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Ketagih

Gangguan Ingatan Disebabkan oleh Alkohol

Alkohol boleh menyebabkan gangguan ingatan yang dapat dikesan setelah beberapa minuman sahaja. Ini juga sejajar dengan peningkatan jumlah alkohol, tahap gangguan juga akan meningkat. Sebilangan besar alkohol, terutamanya apabila diminum dengan cepat dan ketika perut kosong, boleh menyebabkan kehilangan kesedaran atau selang waktu di mana orang yang mabuk tidak dapat mengingat perincian peristiwa, atau bahkan keseluruhan kejadian.

Kesan alkohol jangka pendek ini boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang yang boleh disebabkan oleh alkohol. Kerosakan pada kawasan hippocampus atau bahagian yang bertanggungjawab untuk penciptaan memori terjejas teruk, menyebabkan kehilangan ingatan jangka pendek dan kematian sel otak.

Kesedaran yang tidak berulang adalah tanda yang jelas dari minum berlebihan, ia boleh mengakibatkan kerosakan kekal yang mencegah otak menyimpan kenangan baru. Sebagai contoh, seseorang mungkin dapat mengingat peristiwa masa lalu dengan kejelasan yang sempurna tetapi tidak ingat mengadakan perbualan beberapa jam kemudian.

Baca juga: Apa Yang Terjadi Ketika Anak-Anak Minum Alkohol

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh berlaku kepada seseorang yang sering menggunakan alkohol. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesan minuman tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found