Inilah Peranan Protein dalam Perkembangan Kanak-kanak

, Jakarta - Ibu bapa mana yang tidak mahu anak mereka membesar menjadi anak yang sihat, mempunyai berat badan yang ideal, dan mengelakkan pelbagai penyakit? Malangnya, ada kalanya kanak-kanak harus menghadapi masalah ini.

Sebenarnya, sebenarnya ada cara yang berkesan agar pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan dengan optimum dengan keadaan tubuh yang sihat. Pertama, pastikan dia mendapat rehat yang cukup. Kedua, ajar mereka untuk kerap bersenam. Akhirnya, pastikan anak anda mendapat khasiat dan pemakanan yang diperlukan oleh badannya.

Makanan sihat untuk kanak-kanak mesti mempunyai makanan berkhasiat seimbang. Makanan ini harus mengandungi pelbagai nutrien, termasuk lemak, serat, karbohidrat, vitamin, dan mineral penting lainnya. Ada satu perkara lagi yang tidak boleh dilupakan, iaitu pengambilan protein.

Baca juga:Ketahui 6 Makanan Protein Tinggi yang Baik untuk Anak Kecil anda

Mainkan Peranan Penting dalam Pertumbuhan

Siapa kata protein hanya diperlukan oleh orang dewasa, terutama bagi mereka yang ingin membina otot badan mereka? Sebenarnya, protein juga diperlukan oleh kanak-kanak, bahkan sejak usia dini. Peranan protein tidak bergurau, nutrien yang satu ini mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, kamu tahu.

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional , protein memainkan banyak peranan penting dalam badan. Nutrien ini diperlukan untuk membentuk sel dan tisu badan, menguatkan tulang dan otot, sumber tenaga, untuk membentuk enzim dan hormon dalam badan. Bukan hanya itu, protein juga memainkan peranan penting dalam pembentukan antibodi atau sistem kekebalan tubuh, sehingga tidak mudah terkena jangkitan bakteria atau virus.

Sekarang, sudahkah anda membayangkan apa yang akan berlaku sekiranya anak anda kekurangan pengambilan protein? Pasti akan ada rangkaian masalah kesihatan di tubuhnya. Terdapat sekurang-kurangnya dua protein yang boleh anda pilih untuk menyokong pertumbuhan yang optimum, iaitu protein haiwan dan sayur-sayuran. Contoh protein haiwan ialah daging, ikan, telur, atau susu. Sementara itu, protein sayuran dapat diperoleh dari produk tumbuhan, seperti tahu, tempe, dan kacang-kacangan.

Kedua-dua protein haiwan dan sayur-sayuran mempunyai fungsi yang sama. Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam meningkatkan metabolisme, meningkatkan jisim otot, kekuatan dan kepadatan tulang, dan menyokong prestasi sistem imun.

Setiap jenis protein mempunyai kelebihan. Salah satu kelebihan protein sayuran ialah protein ini tidak mengandungi kolesterol, jadi lebih baik untuk kesihatan jantung. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Britain , pengambilan protein sayuran dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah akibat penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Mudah Lapar? Kenali 6 Tanda Kekurangan Protein

Lihat Kebaikan Kedelai

Protein sayur juga mengandungi pelbagai zat yang diperlukan oleh tubuh, seperti fitonutrien. Fitonutrien ini adalah antioksidan yang tidak dapat diperoleh dari sumber protein haiwan.

Nah, dari pelbagai sumber protein sayuran, kacang soya adalah salah satu yang mudah diperoleh. Protein sayuran ini cukup popular di negara kita, yang biasanya dibungkus dalam produk tenusu.

Ada satu perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu mengenai susu soya ini. Walaupun susu kedelai kaya dengan pelbagai nutrien, mulai dari protein, lemak, dan karbohidrat, anda harus memilih susu pertumbuhan anak berasaskan soya untuk si kecil anda. Kandungan pemakanan susu pertumbuhan anak berasaskan soya telah disesuaikan dengan keperluan pemakanan anak-anak.

Baca juga: Kebaikan Kedelai untuk Kesihatan Kanak-kanak

Menariknya, susu soya atau susu pertumbuhan anak berasaskan soya dapat digunakan sebagai pengganti susu lembu, terutama bagi anak-anak yang tidak sesuai dengan susu berasaskan susu lembu.

Pilih Kaya dengan Serat

Nah, bagi ibu-ibu yang ingin membantu memenuhi pengambilan nutrisi anak mereka dengan memilih susu kedelai untuk anak-anak, anda harus berhati-hati, jangan hanya memilih. Pertama, pilih susu soya untuk anak-anak yang kandungan gizinya telah disesuaikan untuk anak-anak, iaitu susu pertumbuhan anak berasaskan soya. Sebab apa? Kandungan nutrien susu ini telah direka khas untuk kanak-kanak. Susu pertumbuhan bayi berasaskan soya ini dibuat dengan kandungan vitamin dan mineral yang lebih tinggi, dan telah disesuaikan dengan keperluan pemakanan anak-anak.

Kemudian, pilih susu pertumbuhan anak berasaskan soya yang kaya dengan serat, kerana tidak semua susu soya mengandungi serat yang tinggi. Serat memainkan peranan penting dalam pertumbuhan anak-anak, seperti menjaga saluran pencernaan yang sihat, mencegah sembelit, membantu pergerakan usus, dan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh mereka.

Jadi, memilih susu pertumbuhan anak berasaskan soya adalah mudah. Ibu boleh mencuba Soya Bebelac Gold yang mempunyai kandungan serat yang tinggi, iaitu insulin FOS, susu kedelai serat tinggi pertama dan satu-satunya di Indonesia, yang dapat membantu fungsi saluran pencernaan anak.

Berlebihan Soya Bebelac Gold bukan itu sahaja. Produk ini juga kaya dengan Omega 3 dan Omega 6 yang dapat menyokong daya berfikir. Menariknya, produk ini kaya dengan vitamin dan pelbagai mineral penting, termasuk kalsium yang dapat membantu pembentukan dan pemeliharaan kepadatan tulang.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai peranan protein dalam pertumbuhan kanak-kanak? Anda boleh bertanya terus ke pakar pediatrik melalui aplikasi .

Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh berbual dengan doktor pakar dengan ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Jurnal Persatuan Perubatan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Gabungan Pengambilan Protein Haiwan dan Tumbuhan Dengan Kematian Khusus-Sebab dan Sebab-Sebab.
Jurnal Perubatan British. Diakses pada tahun 2020. Pengambilan protein total, haiwan, dan tumbuhan serta risiko semua penyebab kematian, kardiovaskular, dan kanser: tinjauan sistematik dan meta-analisis tindak balas dos kajian kohort prospektif
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Protein dan Apa Yang Mereka Lakukan?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2020. Protein Haiwan vs Tumbuhan - Apakah Perbezaannya?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah perbezaan antara protein haiwan dan tumbuhan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found