Berhati-hati, ini adalah penyebab tumor jantung

, Jakarta - Ketika memasuki usia tua, penting untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Dengan bertambahnya usia, tentu keadaan organ tubuh dan bahagian badan yang lain juga mengalami usia. Keadaan ini perlu dipertimbangkan agar anda terhindar dari pelbagai penyakit yang boleh menyerang anda.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Tumor dan Kanser

Salah satunya adalah penyakit tumor jantung. Penyakit ini cenderung dihidapi oleh seseorang yang telah memasuki usia yang cukup maju. Walaupun begitu, usia muda bukanlah jaminan bahawa anda akan mengelakkan tumor jantung.

Lalu, apa sebenarnya tumor jantung? Penyakit ini adalah keadaan pertumbuhan yang tidak normal pada injap jantung dan jantung. Terdapat pelbagai jenis tumor jantung yang boleh menyerang. Tumor boleh menjadi barah atau ganas dan tumor yang jinak atau bukan kanker.

Tumor yang mula tumbuh di jantung dan tidak bergerak disebut sebagai tumor primer. Sementara tumor jantung yang awalnya terletak di organ tubuh yang lain kemudian beralih dan dipindahkan ke jantung disebut sebagai tumor sekunder.

Adakah Tumor Jantung Menyebabkan Gejala Tertentu?

Keadaan tumor jantung tidak menyebabkan gejala pada awal penyakit. Biasanya, seseorang mengetahui bahawa dia mempunyai tumor jantung ketika melakukan pemeriksaan kesihatan yang lain.

Kehadiran tumor jantung menyebabkan gangguan aliran darah kerana tekanan. Keadaan ini menyebabkan sesak nafas, pening, dan batuk kerana gangguan dalam aliran darah.

Punca Ketumbuhan Jantung

Terdapat banyak penyebab seseorang mengalami keadaan tumor jantung, salah satunya adalah pertumbuhan tumor yang disebabkan oleh pertumbuhan sel yang berlebihan di jantung atau di bahagian badan yang lain, menyebabkan pergerakan sel-sel tumor ke jantung. Seseorang yang mempunyai tumor di bahagian lain badan seperti melanoma, barah payudara atau barah paru-paru terdedah kepada tumor jantung.

Bukan itu sahaja, bagi anda yang mempunyai sejarah keluarga menghidap tumor jantung, anda harus melakukan pemeriksaan jantung yang lebih terperinci kerana anda lebih cenderung kepada tumor jantung.

Tumor jantung juga boleh disebabkan oleh penyakit lain seperti: Sindrom NAMA , Sindrom LAMB , atau Sindrom Carney .

Rawatan dan Pencegahan Tumor Jantung

Kami mengesyorkan agar anda melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk mengesahkan keadaan tumor jantung di dalam badan. Anda boleh melakukan beberapa pemeriksaan, seperti echocardiogram, CT Scan, MRI pemeriksaan atau pengimejan radionuklida .

Setelah keadaan kesihatan disahkan, anda boleh mengambil beberapa rawatan untuk mengurangkan simptom atau menghilangkan keadaan tumor jantung yang dialami, dengan pembedahan membuang tumor. Pembuangan tumor secara pembedahan membantu melancarkan semula aliran darah yang terganggu.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya memutuskan untuk melakukan pembedahan atau tidak mengikut ukuran tumor yang muncul di jantung pesakit dan kesan selepas pembedahan bagi pesakit. Selepas pembedahan atau pembedahan, jangan lupa melakukan echocardiogram secara rutin setiap tahun untuk mengelakkan tumor jantung kembali.

Jangan lupa untuk meminta sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan. Tahap kemurungan yang cukup tinggi dapat menghalang rawatan yang berterusan. Jangan teragak-agak untuk mengambil rawatan jika anda merasakan penyakit tumor jantung semakin teruk.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: 5 Penyakit yang Mudah Diketahui dengan MRI


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found