3 Faktor Yang Mempengaruhi Jenis Rambut Bayi

, Jakarta - Setiap bayi dilahirkan dengan ciri dan ciri tersendiri. Perkara yang sama berlaku untuk jenis rambut. Ada yang dilahirkan dengan rambut lurus, kerinting, dan kerinting. Variasi pada jenis rambut biasanya dilihat sejak bayi. Lalu, faktor apa yang mempengaruhi jenis rambut seseorang?

Sejak di dalam kandungan, rambut bayi sebenarnya sudah mulai tumbuh. Akar rambut biasanya terbentuk sejak janin berusia 8 minggu, dan terus berkembang sehingga lahir. Rambut yang baru lahir ini dipanggil vellus. Namun, rambut ini bukan rambut kekal, kerana akan gugur dengan sendirinya dalam beberapa bulan setelah kelahiran, dan akan diganti dengan rambut kekal.

Pertumbuhan rambut bayi juga sangat bervariasi, ada yang dilahirkan tebal, ada yang nipis dan hampir botak. Terdapat pelbagai jenis rambut, ada yang lurus, ada yang sedikit kerinting, dan ada yang kerinting.

Bercakap mengenai jenis rambut, 3 faktor ini menentukannya:

1. Gen

Faktor genetik adalah faktor utama yang mempengaruhi ciri fizikal kanak-kanak. Perkara yang sama berlaku untuk jenis rambut. Seorang kanak-kanak biasanya akan mempunyai rambut kerinting, jika kedua orang tua juga mempunyai rambut kerinting, dan sebaliknya jika ibu bapa mempunyai rambut lurus, maka hampir mustahil bagi anak-anak yang lahir dari keduanya mempunyai rambut kerinting.

Ini juga telah dibuktikan melalui pelbagai kajian. Salah satu daripadanya adalah dari mana penyelidik University College London . Mereka cuba mengenal pasti punca berlainan jenis rambut manusia. Bermula dari mengapa seseorang boleh memiliki rambut kerinting, lurus, dan kerinting, dan mengapa warna dan ketebalan rambut orang lain boleh berbeza.

Dalam penyelidikannya, kira-kira 6,357 orang dari pelbagai etnik dan bangsa dari Amerika Selatan terlibat sebagai objek penyelidikan, untuk mengenal pasti gen apa yang mempengaruhi jenis rambut, warna, dan ketebalan seseorang. Setelah meneliti pelbagai jenis rambut, pasukan penyelidik menemui pelbagai gen yang boleh mempengaruhi bentuk rambut pada tubuh seseorang.

Gen yang dipanggil IRF4, adalah apa yang mempengaruhi penampilan uban dan warna rambut. Para penyelidik menyatakan bahawa gen ini membantu mengatur pengeluaran dan penyimpanan melanin dalam badan, yang merupakan pigmen yang mempengaruhi warna rambut, kulit dan mata. Sebagai tambahan kepada gen ini, para penyelidik juga menemui gen yang disebut PRSS53, yang boleh mempengaruhi keriting atau lurus rambut; EDAR, yang mempengaruhi ketebalan janggut; FOXL2, mempengaruhi ketebalan kening; dan PAX3 yang menyebabkan seseorang menaikkan kening.

2. Bahagian Rambut

Jenis rambut seseorang juga dipengaruhi oleh bentuk ruang rambut, yang juga bergantung pada keratan rentas dan cara pertumbuhannya. Bahagian silang rambut adalah corak elips atau bulat, yang mempengaruhi arah pertumbuhan dan jarak antara setiap helai rambut. Setiap orang mempunyai keratan rentas rambut yang berbeza, sehingga mempengaruhi bentuk rambut seseorang.

Keratan rentas rambut seseorang, berkait rapat dengan bangsa. Rambut Asia cenderung lebih lurus kerana bentuk keratan rentas rambut hampir bulat dan cenderung rata. Sementara itu, rambut Afrika terdiri dari keratan rentas rambut yang sedikit rata dan halus sehingga membentuk rambut kerinting yang cincinnya dapat membentuk lingkaran ketat dengan diameter hanya beberapa milimeter.

Ia berbeza lagi dengan rambut Kaukasia. Rambut kaukasia jauh lebih berubah-ubah dan kerana keratan rentas rambut membentuk elips yang kurang jelas, rambut mereka boleh berubah-ubah, mulai dari lurus, sedikit bergelombang, atau bahkan kerinting.

3. Faktor Geografi

Manusia berkembang. Sama dengan warna kulit, jenis rambut setiap orang juga dipengaruhi oleh faktor geografi atau persekitaran tempat dia tinggal, maka keadaan persekitaran akan membentuk bagaimana rambut kelihatan. Ketika dia meneruskan keturunan, itulah bentuk rambut yang akan muncul pada keturunannya. Contohnya, rambut lurus sangat jarang berlaku di Afrika, dan pelbagai warna rambut boleh didapati di dunia barat.

Itulah beberapa perkara yang mempengaruhi jenis rambut seseorang. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan rambut dan memerlukan perbincangan dengan pakar, jangan ragu untuk menggunakan fitur tersebut hubungi doktor di aplikasi , yang boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat secara dalam talian di talian , bila-bila masa dan di mana sahaja, hanya dengan muat turun permohonan di App Store atau Google Play Store.

Baca juga:

  • 6 Petua Merawat Rambut Kerinting
  • Lakukan 4 Cara Ini untuk Merawat Rambut Kering
  • 5 Petua Merawat Rambut Tipis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found