Ini adalah Masa yang Tepat untuk Memberi Anak-anak Vaksin Difteria

, Jakarta - Vaksin difteria mesti diberikan kepada anak-anak, sehingga mereka dapat menghindari penyakit ini. Sejak kebelakangan ini, difteria telah menjadi wabak dan menyebabkan kegelisahan dan ketakutan. Difteria adalah penyakit berjangkit yang jika tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Pencegahan difteria yang paling berkesan adalah vaksin DPT, iaitu difteria, pertussis, dan tetanus. Vaksin DPT adalah salah satu imunisasi yang mesti diberikan kepada kanak-kanak dan bertujuan untuk mengelakkan serangan ketiga-tiga jenis penyakit ini. Difteria, pertusisme dan tetanus bahkan boleh menyebabkan kematian. Oleh itu, bilakah masa terbaik untuk memberi vaksin difteria kepada kanak-kanak? Penjelasannya ada di bawah.

Baca juga: Mengapa Difteria Lebih Mudah Menyerang Kanak-kanak?

Vaksin DPT untuk Mencegah Difteria pada Kanak-kanak

Difteria adalah penyakit yang tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, sangat penting untuk mencegah penularan penyakit ini, terutama pada kanak-kanak. Imunisasi DPT adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah penyakit ini. Vaksin DPT harus diberikan seawal 5 kali dan dilengkapi dengan vaksin penggalak penggalak.

Vaksin DPT diberikan secara berperingkat. Dos pertama diberikan ketika anak berusia 2 bulan, suntikan kedua diberikan pada usia 4 bulan, dan suntikan ketiga diberikan pada usia 6 bulan. Suntikan difteria ke-4 diberikan antara usia 15-18 bulan, dan imunisasi terakhir adalah pada usia 4-6 tahun. Selepas itu, kanak-kanak perlu mendapatkan vaksin penggalak, atau penggalak, setiap 10 tahun.

Setelah mendapat vaksin DPT, bayi mungkin menunjukkan beberapa gejala kesan sampingan. Ayah dan ibu tidak perlu terlalu risau, kerana kesan sampingan yang muncul adalah perkara biasa. Vaksin ini dapat menyebabkan anak mengalami pembengkakan, kemerahan, dan sakit di bahagian badan yang disuntik, menjadi lebih rewel, lemah, dan mengalami demam kelas rendah.

Walaupun begitu, tidak semua kanak-kanak akan mengalami kesan sampingan vaksin, bergantung pada keadaan kesihatan setiap anak. Biasanya kesan sampingan ini akan muncul dalam satu hingga tiga hari setelah vaksin diberikan. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pemberian vaksin DPT boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti sawan, koma, dan kerosakan otak.

Baca juga: Perbezaan Vaksin Difteria pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Sekiranya kesan sampingan yang timbul teruk, segera bawa anak anda ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan segera. Beritahu doktor semua gejala dan keadaan yang dialami oleh anak sebelum dan selepas menerima vaksin. Ini akan membantu doktor memberikan cadangan terbaik mengenai imunisasi selanjutnya.

Kanak-kanak mungkin tidak disarankan untuk menerima imunisasi lebih lanjut jika keadaan timbul, seperti sistem saraf atau otak anak menjadi terganggu setelah 7 hari mendapat vaksin dan anak itu mengalami alahan yang teruk dan mengancam nyawa setelah diimunisasi. Sekiranya kanak-kanak menunjukkan ketidaksesuaian dengan vaksin pertusis, doktor akan memberi imunisasi TD kepada anak dan menghentikan imunisasi DPT.

Imunisasi difteria mesti diberikan sepenuhnya kepada kanak-kanak sehingga mereka dilindungi sepenuhnya dari beberapa penyakit berbahaya. Ingat jadual vaksinasi yang tepat pada kanak-kanak dan segera hubungi doktor sekiranya ada gejala yang membimbangkan setelah anak itu diimunisasi. Selain dilindungi dari difteria, imunisasi ini juga dapat mengurangkan risiko anak-anak mengalami pertusis dan tetanus.

Baca juga: Gejala difteria pada kanak-kanak yang perlu disedari oleh ibu

Masih ingin tahu mengenai vaksin difteria untuk kanak-kanak? Tanya doktor di aplikasi hanya. Ibu boleh membincangkan masalah kesihatan dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Lebih senang menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Vaksin (Ditembak) untuk Difteria.
Institut Kesihatan Awam Norway. Diakses pada tahun 2020. Vaksin melawan difteria, tetanus, pertusis dan poliomielitis.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Difteria.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found