Sekiranya anda sakit, bolehkah anak anda diberi vaksin?

Jakarta - Pemberian vaksin kepada anak-anak bertujuan meningkatkan kekebalan si Kecil terhadap virus yang menyebabkan penyakit. Namun, bagaimana jika anak itu tiba-tiba jatuh sakit ketika menghampiri jadual vaksinasi yang telah ditentukan? Perlukah vaksin diteruskan atau harus ditunda?

Jawapannya ialah kanak-kanak boleh diberi vaksin selagi sakitnya tidak terlalu parah. Sebagai contoh, kanak-kanak hanya mengalami simptom seperti batuk dan selesema, jadi vaksin masih boleh dilakukan. Namun, tentu ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi vaksin kepada anak-anak yang sakit.

Sakit adalah salah satu cara tubuh bertindak balas terhadap virus yang menyebabkan penyakit yang mengganggu. Ia membuatkan rasa sakit tidak dapat dielakkan. Di samping itu, kemampuan setiap orang untuk melawan virus pada amnya berbeza.

Akibatnya, keadaan seseorang ketika dia sakit boleh berubah dengan orang lain yang mengalami penyakit yang sama. Termasuk kanak-kanak. Semasa anak sakit, ada baiknya ibu bapa memberi tumpuan untuk menyembuhkan penyakit anak mereka terlebih dahulu. Supaya kesakitan tidak bertambah teruk dan mengganggu aktiviti anak.

Sekiranya penyakit yang dialami anak lebih parah daripada batuk dan selsema, maka lebih baik menangguhkan vaksinasi. Terutama jika anak itu demam tinggi dan cerewet, aka terlalu sensitif terhadap segala-galanya. Ibu boleh menangguhkan pemberian vaksin sehingga 1-2 minggu kemudian atau setelah demam anak turun dan badannya kembali sihat dan cergas.

Vaksinasi pada kanak-kanak harus ditunda sekiranya anak itu demam tinggi melebihi 38 darjah celcius. Sekiranya masih di bawah suhu itu, sebenarnya adalah selamat untuk memberikan vaksin kepada anak-anak.

Apa yang berlaku jika anda memberi vaksin kepada anak yang sakit?

Vaksinasi masih boleh diberikan kepada kanak-kanak sekiranya kesakitan tidak terlalu teruk. Lebih-lebih lagi jika anak tidak menunjukkan tanda-tanda keadaan badan yang merosot. Sebagai contoh, walaupun anak itu sakit, tidak ada selera makan yang menurun, tidak sering menangis dan masih tidur dengan kerap. Ini menunjukkan bahawa tubuh anak masih baik untuk menerima vaksin.

Jadi apa yang akan berlaku sekiranya anak itu masih diberi vaksin walaupun dia sakit? Bolehkah membahayakan si kecil?

Sebenarnya pemberian vaksin kepada kanak-kanak yang sakit hampir tidak akan membawa kesan yang boleh membahayakan tubuh. Hanya saja pemberian vaksin mungkin tidak optimum dan ubat tidak berfungsi dengan baik dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh anak.

Memberi vaksin kepada kanak-kanak yang sakit sebenarnya tidak akan menjadikan penyakit itu lebih teruk. Sekiranya kanak-kanak itu sakit, vaksin tidak boleh dipaksakan pada anak. Selain tidak diserap oleh badan dengan betul, memberi suntikan ketika anak sakit hanya dapat meningkatkan rasa sakit dan sakit di semua bahagian tubuh si Kecil.

Ini dapat menjadikan anak lebih rewel, dan ada kemungkinan tubuhnya akan mengeluarkan tindak balas yang berlebihan sebagai cadangan kesakitan. Akhirnya anak itu boleh muntah makanan, dan terus menangis. Daripada menjadikan anak sihat, keadaan ini sebenarnya boleh membuatnya lebih sakit dan melambatkan proses pemulihan.

Baiklah, agar tidak sia-sia, ada baiknya ibu memastikan anak anda berada dalam keadaan terbaik ketika mereka akan diberi vaksin. Sekiranya anda mendapat tanda-tanda bahawa anak anda sakit sebelum waktu vaksinasi, beli ubat di aplikasi hanya. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Sekiranya diperlukan, ibu juga boleh meminta nasihat doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dalam . Terdapat juga ciri Makmal Perkhidmatan yang boleh digunakan untuk merancang ujian makmal. Ayuh, muat turun sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found