Cara Mengatasi Ruam, Lepuh, dan Luka Gatal Kerana Ruam Kulit

, Jakarta - Kebanyakan ruam tidak berbahaya. Banyak ruam bertahan sebentar dan menjadi lebih baik sendiri. Biasanya cara mengatasi ruam, lepuh, dan luka akibat ruam pada kulit boleh menjadi krim anti-gatal yang mengandungi 1% krim hidrokortison.

Antihistamin oral juga dapat membantu mengawal gatal-gatal, dan juga pelembap pelembap untuk menghilangkan rasa gatal. Sekiranya jangkitan yis adalah penyebab ruam, sebaiknya dirawat dengan ubat antikulat topikal.

Bolehkah Anda Mengelakkan Ruam?

Untuk sebab-sebab tertentu ruam dapat dielakkan, misalnya: vaksinasi campak akan sangat bermanfaat dalam mencegah ruam campak, serta akibat yang lebih serius dari jangkitan campak.

Cara merawat dan merawat ruam, tentunya mesti dilihat terlebih dahulu dari penyebabnya. Ruam adalah keadaan kulit yang meradang. Ahli dermatologi telah mengembangkan pelbagai istilah untuk menggambarkan ruam kulit.

Keperluan pertama dalam mengenal pasti ruam adalah bentuknya. Kemudian ketumpatan, warna, ukuran, konsistensi, kelembutan, bentuk, suhu, hingga akhirnya penyebaran ruam pada badan.

Baca juga: Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara ruam kulit dan ruam kulit HIV

Diagnosis tepat ruam kulit sering memerlukan doktor atau profesional penjagaan kesihatan. Berdasarkan diagnosis pembezaan, ujian dan prosedur makmal khas dilakukan untuk mengenal pasti penyebab ruam.

Mendiagnosis Ruam

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Kecemasan , menyebutkan bahawa memahami faktor risiko sangat penting dalam mendiagnosis dan mencegah ruam daripada kembali.

Pendedahan kepada pencetus tertentu dikaitkan dengan peningkatan kejadian reaksi alergi mulai dari:

 • Makanan;
 • Pendedahan haiwan;
 • Dadah;
 • Sentuhan fizikal;
 • Gaya hidup dan persekitaran termasuk suhu udara.

Banyak ubat boleh terlibat dalam perkembangan reaksi alergi dan ruam. Penggunaan aspirin menyumbang kira-kira 3 peratus reaksi dan gejala ruam.

Sejarah keluarga yang positif mengalami ruam juga boleh menjadi pencetus bagi anda untuk mengalaminya pada masa akan datang. Maklumat lebih lanjut mengenai cara merawat ruam, lepuh, dan luka gatal akibat ruam kulit boleh ditanya terus di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Memahami Punca Ruam

Terdapat banyak kemungkinan penyebab gatal. Ia mungkin disebabkan oleh sesuatu yang sangat serius, seperti kegagalan buah pinggang atau diabetes (walaupun jarang berlaku), atau mungkin disebabkan oleh sesuatu yang kurang parah, seperti kulit kering atau gigitan serangga (kemungkinan besar).

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Ini Boleh Muncul Tanpa Disedari

Banyak keadaan kulit yang biasa boleh menyebabkan kulit gatal. Perkara berikut boleh mempengaruhi kawasan kulit pada badan:

 1. Dermatitis: keradangan pada kulit.

 2. Ekzema: penyakit kulit kronik yang merangkumi ruam gatal dan bersisik.

 3. Psoriasis: penyakit autoimun yang menyebabkan kemerahan dan kerengsaan kulit, biasanya dalam bentuk plak.

 4. Dermatografi: ruam gatal yang timbul, merah, gatal disebabkan oleh tekanan pada kulit.

 5. Jangkitan yang menyebabkan gatal termasuk: cacar air, campak, ruam kulat, tungau, termasuk bug tidur, kutu kepala, cacing kremi, dan kudis.

 6. Kerengsaan: bahan yang merengsakan kulit dan menjadikannya gatal adalah perkara biasa. Tumbuhan seperti racun ivy dan racun oak dan serangga seperti nyamuk menghasilkan bahan yang menyebabkan kegatalan.

Sebilangan orang gatal ketika bersentuhan dengan bulu, minyak wangi tertentu, sabun atau pewarna, dan bahan kimia. Alergi, termasuk alahan makanan, boleh merengsakan kulit juga. Beberapa penyakit dalaman yang mungkin sangat serius menyebabkan gatal. Penyakit berikut boleh menyebabkan gatal umum, tetapi kulit biasanya kelihatan normal:

 1. penyumbatan saluran empedu;
 2. Sirosis;
 3. Anemia;
 4. Leukemia;
 5. Penyakit tiroid;
 6. Limfoma;
 7. Kegagalan buah pinggang;
 8. Gangguan sistem saraf.

Rujukan:

Jurnal Perubatan Kecemasan. Diakses pada tahun 2020. 8 Pengurusan alahan, ruam, dan gatal-gatal.
Medicinenet. Diakses pada tahun 2020. Ruam Kulit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Kulit Saya Gatal?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found