Ini adalah 3 Penyakit Kerana Pemanasan Global

, Jakarta - Salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh penduduk dunia sekarang ini adalah masalah pemanasan global atau juga dikenali sebagai pemanasan global . Pemanasan global itu sendiri adalah peningkatan suhu rata-rata di atmosfera kerana penggunaan bahan bakar fosil yang menghasilkan karbon dioksida.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

Banyak faktor yang menyebabkan pemanasan global, di antaranya adalah corak penggunaan dan gaya hidup masyarakat. Sudah tentu, pemanasan global memberi kesan buruk kepada persekitaran sekitarnya, mulai dari udara yang semakin panas dari hari ke hari, gangguan ekologi, kenaikan permukaan laut, hingga perubahan iklim dan cuaca yang paling teruk. Tetapi bukan hanya untuk persekitaran, pemanasan global sebenarnya memberi kesan kepada kehidupan manusia, terutama kesihatan. Pemanasan global sebenarnya boleh menyebabkan beberapa penyakit ini.

1. Kanser Kulit

Kanser kulit adalah penyakit yang disebabkan oleh kelainan pada sel kulit akibat mutasi pada DNA sel, sehingga menjadikan sel hidup lebih lama dan sel kehilangan sifat dasarnya. Biasanya, penyebab barah kulit disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari langsung pada kulit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes barah kulit juga boleh disebabkan oleh faktor lain, salah satunya adalah genetik.

Pemanasan global menjadikan lapisan ozon bumi menjadi lebih nipis, sehingga ozon tidak lagi dapat menapis cahaya matahari yang jatuh ke bumi. Sementara itu, cahaya matahari mengandungi sinar ultraviolet. Sinar matahari yang paling berbahaya adalah sinar matahari yang mengandungi UVA dan UVB kerana boleh merosakkan sel kulit manusia.

2. Kolera

Kolera adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan boleh menyebabkan dehidrasi teruk pada orang dengan kolera. Penyakit ini boleh menular melalui air. Ketika pemanasan global terus meningkat, dikhuatiri virus yang menyebabkan kolera juga akan meningkat. Sebabnya, bakteria yang membawa kolera mudah menyebar pada suhu yang hangat.

Semakin panas suhu di bumi, semakin besar kemungkinan peningkatan bakteria penyebab kolera di bumi. Lebih baik menjaga kebersihan lingkungan untuk mencegah kolera merebak di sekitar persekitaran anda.

3. Penyakit Lyme

Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang disebabkan oleh gigitan kutu. Biasanya, bakteria ini akan menjangkiti sistem organ manusia. Di dunia, jumlah penghidap penyakit Lyme di dunia sebenarnya meningkat secara drastik. Pada tahun 1995, terdapat kira-kira 11,000 kes penyakit Lyme. Keadaan suhu bumi yang lebih panas menjadikan telur kutu yang menyebabkan penyakit Lyme berkembang dan menetas lebih cepat. Oleh itu, dengan jumlah kutu yang menetas, tentu saja, lebih banyak orang akan dijangkiti penyakit Lyme.

Untuk mengelakkan penyakit Lyme berkembang, anda harus memperhatikan kebersihan diri. Di samping itu, anda juga harus memakai pakaian tertutup ketika melakukan pelbagai aktiviti luar atau di tempat yang mempunyai banyak rumput. Jangan lupa untuk selalu menggunakan krim serangga semasa melakukan aktiviti luar.

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Yang Boleh Menyerang Kemaluan

Tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak maklumat mengenai penyakit kulit yang boleh disebabkan oleh keadaan persekitaran yang semakin buruk. Menjaga kebersihan persekitaran adalah salah satu cara untuk mencegah anda dari beberapa penyakit ini.Selain itu, jangan lupa juga menjaga kebersihan diri. Sekiranya anda mempunyai aduan, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found