Jarang Diketahui, Inilah Risiko Liposuction

, Jakarta -Badan yang ideal kadang-kadang sangat penting bagi sebilangan orang. Mereka yang tidak mahu kelihatan gemuk, sanggup melakukan pelbagai cara untuk mengekalkan berat badan mereka. Salah satu rawatan badan yang boleh dilakukan adalah dengan melakukan sedot lemak. Liposuction aka sedot lemak adalah cara segera untuk menyingkirkan sebahagian simpanan lemak di dalam badan. Walaupun prosedur sedot lemak dianggap selamat, tentu ada risiko kesan sampingan yang boleh timbul dari proses tersebut. Ingin tahu mengenai risiko yang boleh berlaku? Mari dapatkan fakta perubatan di sini!

Baca juga: Petua Mengekalkan Berat Ideal Tahan Lama

 1. Masalah dengan Organ Badan

Kemunculan pelbagai masalah pada organ tubuh boleh terjadi kerana pergeseran tahap cecair ketika cecair disuntik, atau disedut keluar. Masalah atau gangguan ini boleh berlaku di pelbagai organ, seperti jantung, paru-paru, dan ginjal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh mengancam keselamatan nyawa pesakit.

 1. Kebas

Di beberapa kawasan di mana sedot lemak dilakukan, kebas mungkin berlaku. Walaupun mati rasa ini bersifat sementara, ia boleh menjadi kekal jika ada kerosakan pada saraf. Selain itu, sedot lemak juga boleh menyebabkan kerengsaan saraf sementara.

 1. Kulit Menjadi Kendur

Salah satu risiko sedot lemak adalah menjadikan kulit menjadi kendur. Sebenarnya, kulit boleh kelihatan berkerut atau bergelombang kerana pembuangan lemak tidak sekata. Perubahan keanjalan kulit ini dapat kekal jika tidak dirawat. Selain mengurangkan keanjalan kulit, sedot lemak juga boleh menyebabkan kerosakan di bawah kulit. Kerosakan boleh menyebabkan bekas luka yang kelihatan dan kekal.

Baca juga: Pendarahan Selepas Sedot Lemak, Inilah 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

 1. Embolisme Lemak

Sekiranya embolisme lemak berlaku, ia mesti dirawat dengan segera kerana ia adalah keadaan kecemasan perubatan. Embolisme lemak berbahaya kerana potongan lemak yang longgar dapat pecah dan terperangkap dalam saluran darah. Akibatnya, pengumpulan boleh berlaku dan lemak terkumpul di pelbagai organ seperti paru-paru, bahkan otak.

 1. Keracunan Dadah Anestetik

Penggunaan anestesia masih digunakan semasa pesakit menjalani prosedur atau pembedahan sedot lemak. Anestetik ini berfungsi sebagai ubat bius atau penghilang rasa sakit semasa prosedur sedang dijalankan. Secara amnya, ubat bius yang digunakan adalah Lidocaine. Malangnya, lidocaine boleh menjadi toksik bagi sesetengah orang dan menyebabkan masalah sistem saraf jantung dan pusat.

Baca juga: 6 Cara Membakar Kalori untuk Menurunkan Berat Badan

Apakah Keperluan Liposuction?

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku, sudah tentu anda mesti mengetahui keperluan untuk sedot lemak. Berikut adalah syarat yang harus dipenuhi untuk menjalani pembedahan sedot lemak, termasuk:

 • Tidak mempunyai kulit yang berlebihan.

 • Mempunyai keanjalan kulit yang baik.

 • Mempunyai bentuk otot yang baik.

 • Mempunyai simpanan lemak yang tidak akan hilang dengan diet atau senaman.

 • Sihat secara fizikal dan keseluruhan.

 • Tidak berlebihan berat badan atau gemuk.

 • Jangan merokok.

Selain itu, ada beberapa orang yang harus menghindari atau tidak menjalani sedot lemak sama sekali, iaitu:

 • Perokok.

 • Mempunyai keadaan atau masalah kesihatan yang kronik.

 • Orang yang sistem imunnya lemah.

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.

 • Mempunyai sejarah diabetes.

 • Mempunyai kulit yang longgar.

Liposuction meningkatkan risiko pelbagai kesan sampingan dan keadaan perubatan tertentu. Oleh itu, sebelum anda menjalani pembedahan sedot lemak, anda harus memahami apakah risiko dan bahaya yang boleh menimpa anda. Dan ingat bahawa sedot lemak tidak menghilangkan lemak dalam badan sepenuhnya dan tidak menyembuhkan kegemukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pembedahan sedot lemak, anda boleh bertanya kepada doktor di untuk mendapatkan nasihat perubatan yang diperlukan.

Rujukan:
Mayoclinic.org. Diakses pada tahun 2019. Liposuction

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found