Mengenal Kista Dermoid, Tumor Yang Mempunyai Rambut dan Gigi

, Jakarta - Kista dermoid adalah tumor dalam bentuk kantung tertutup yang dapat bervariasi di lokasi, dekat dengan permukaan kulit, ovari, di tulang belakang, dan bahkan dapat terjadi di otak atau sinus, tetapi sangat jarang.

Tumor ini secara amnya adalah keadaan kongenital yang terbentuk semasa perkembangan bayi di dalam kandungan. Ciri khas tumor ini adalah bahawa ia mengandungi folikel rambut, tisu kulit, dan kelenjar yang menghasilkan peluh dan minyak kulit.

Walaupun pembentukannya lebih biasa sejak di dalam rahim, tetapi ia tidak menolak kemungkinan terkena kista di dalam badan selepas kelahiran. Kista dermoid dibahagikan kepada beberapa jenis berdasarkan lokasinya. Berikut adalah beberapa jenis sista dermoid yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Ketahui Punca Kista pada Wanita Muda

1. Kista Dermoid Periorbital

Kista dermoid jenis ini biasanya terbentuk berhampiran sebelah kanan alis kanan atau sebelah kiri alis. Kista ini umumnya terdapat semasa kelahiran. Walau bagaimanapun, lokasinya mungkin tidak dapat dikesan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun selepas kelahiran kerana gejalanya juga hampir tidak dapat dilihat.

Kista jenis ini mempunyai risiko kecil untuk mempengaruhi masalah penglihatan atau kesihatan anak-anak. Sekiranya kista dijangkiti, sangat penting untuk merawat jangkitan dengan membuang kista melalui prosedur pembedahan. Ini kerana sista yang dijangkiti boleh menjadi sangat merah dan membengkak. Sekiranya kista pecah, ia boleh menyebabkan jangkitan.

2. Kista Dermoid ovari

Seperti namanya, jenis sista ini terbentuk di permukaan atau di dalam ovari. Beberapa jenis sista ovari dikaitkan dengan kitaran haid wanita. Walau bagaimanapun, kista dermoid ovari tidak ada kaitan dengan fungsi ovari. Seperti jenis kista dermoid lain, kista dermoid ovari biasanya berkembang sebelum kelahiran.

Seorang wanita mungkin mempunyai kista dermoid pada ovari selama bertahun-tahun sehingga ia dijumpai semasa pemeriksaan pelvis. Gejala kista dermoid ovari termasuk sakit di kawasan pelvis berhampiran sisi kista. Kesakitan ini mungkin lebih ketara semasa kitaran haid.

3. Kista Dermoid Tunjang

Kista jinak ini terbentuk di tulang belakang tetapi tidak merebak ke tempat lain. Jenis ini mungkin tidak berbahaya dan tanpa gejala. Walau bagaimanapun, perlu mengeluarkan sista sekiranya sista boleh menekan pada saraf tunjang.

Gejala kista dermoid tulang belakang biasanya berlaku setelah kista tumbuh cukup besar untuk mula menekan saraf tunjang. Ukuran dan lokasi kista pada tulang belakang juga menentukan saraf mana yang terjejas. Apabila keadaan berlaku, gejala boleh merangkumi kelemahan atau kesemutan di lengan dan kaki, kesukaran berjalan, dan inkontinensia.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

Bagaimana untuk menghilangkan kista dermoid?

Terlepas dari lokasinya, satu-satunya pilihan rawatan untuk kista dermoid adalah pembuangan pembedahan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum pembedahan, terutamanya jika anak anda mempunyai sista. Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan adalah sejarah perubatan, gejala, risiko jangkitan, ubat-ubatan yang diperlukan selepas pembedahan dan keparahan kista. Setelah pelbagai perkara ini dipertimbangkan, prosedur temu janji dapat dijalankan.

Sebelum menjalankan operasi, pesakit diharapkan sentiasa mematuhi arahan yang diberikan oleh doktor sebelum operasi. Doktor biasanya akan memberitahu anda bila anda perlu berhenti makan atau minum ubat sebelum pembedahan. Oleh kerana anestesia umum digunakan untuk prosedur ini, pesakit juga perlu mempertimbangkan untuk pulang ke rumah.

Semasa pembedahan dermoid periorbital, sayatan kecil akan dibuat di dekat alis atau garis rambut untuk membantu menyembunyikan parut. Kista dikeluarkan dengan hati-hati melalui sayatan. Keseluruhan prosedur penyingkiran sista periorbital memakan masa sekitar 30 minit.

Pembedahan dermoid ovari lebih rumit. Dalam beberapa kes, pembedahan dapat dilakukan tanpa membuang ovari yang disebut ovarium cystectomy. Sekiranya sista terlalu besar atau terdapat banyak kerosakan pada ovari, ovari dan sista mungkin perlu dikeluarkan bersama.

Kista dermoid tulang belakang biasanya dikeluarkan oleh pembedahan mikro. Ini dilakukan dengan menggunakan instrumen yang sangat kecil. Semasa prosedur, pesakit akan berbaring di atas meja operasi. Lapisan tulang belakang yang nipis (dura) dibuka untuk mengakses sista. Kemudian, fungsi saraf juga akan dipantau dengan teliti semasa operasi.

Baca juga: Apa yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Kista dengan Laparoskopi

Sekiranya anda mempunyai aduan perubatan lain, hanya berbincang dengan doktor . Klik sahaja Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi supaya lebih praktikal untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found