6 Petua Berbasikal Selamat

, Jakarta - Jika anda mencari sukan yang menyeronokkan, mudah dilakukan, dan tidak perlu menghabiskan banyak wang, cubalah berbasikal. Berbasikal di sekitar kompleks perumahan sambil menikmati pemandangan sekitar dan angin yang sejuk pasti sangat menggembirakan. Malah hari ini, terdapat banyak orang yang pergi ke pejabat dengan basikal atau juga dikenali sebagai "basikal untuk bekerja". Bukan sahaja menyeronokkan, berbasikal juga sangat sihat, anda tahu.

Berbasikal boleh menjadikan badan, terutama kaki bergerak aktif. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, salah satu syarat penting untuk menjaga kesihatan adalah bergerak aktif. Berbasikal sahaja, jika dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari boleh memberi kesan positif berikut pada kesihatan tubuh:

  • Mengekalkan Berat

Berbasikal juga merupakan latihan yang berkesan untuk membakar kalori dalam badan. Dengan berbasikal selama 30 minit, anda dapat membakar kira-kira 300 kalori. Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan atau mengekalkan berat badan yang ideal, cubalah berbasikal secara berkala digabungkan dengan diet pemakanan yang seimbang. (Baca juga: Perlu dicuba! Kecilkan Perut dengan Berbasikal)

  • Melegakan tekanan

Sekiranya anda merasa mood buruk atau tekanan, cubalah mengatasinya dengan berbasikal. Semasa berbasikal, badan akan mengeluarkan hormon yang disebut endorfin. Hormon ini mencetuskan rasa kesejahteraan dan menjadikan mood begitu positif. Munculnya rasa selesa di badan pastinya akan membuat anda merasa kurang tertekan, terutama apabila ditambah dengan pemandangan indah yang dapat anda nikmati ketika berbasikal. (Baca juga: Cara Mengurangkan Depresi dengan Berbasikal)

  • Menjaga Kesihatan Jantung

Berbasikal sangat baik untuk kesihatan kardiovaskular, kerana dengan berbasikal, prestasi jantung, paru-paru, dan sistem peredaran darah di badan anda akan meningkat. Selain itu, berbasikal secara berkala juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, menguatkan otot jantung, dan menurunkan tekanan darah. Oleh itu, anda dapat mengelakkan strok , serangan jantung, dan tekanan darah tinggi.

Memandangkan banyak faedah baik yang dapat diperoleh melalui aktiviti berbasikal, anda digalakkan untuk melakukan sukan ini secara berkala. Tetapi untuk memastikan anda selamat, perhatikan petua berikut:

1. Periksa Basikal Anda Pertama

Sebelum pergi berbasikal, adalah idea yang baik untuk memastikan basikal dalam keadaan baik. Pemeriksaan ini tidak harus dilakukan setiap hari, tetapi boleh dilakukan seminggu sekali. Semasa memeriksa, pastikan brek berfungsi dengan baik, pautannya bersih dan dilincirkan dengan baik, dan periksa roda dan pastikan tidak goyang. Akhirnya, pastikan tekanan udara pada tayar berada dalam keadaan yang betul.

2. Pakai Atribut Pelindung

Sebilangan bahagian badan yang paling mudah mengalami kecederaan ketika terjatuh dari basikal adalah kepala, siku, dan lutut. Oleh itu, pakai atribut pelindung seperti topi keledar dan pelindung siku dan lutut, supaya jika anda jatuh, kesannya tidak terlalu membawa maut.

3. Pakai pakaian yang selesa yang menyerap peluh

Jangan kerana anda berpusing-pusing untuk pergi bekerja, maka anda memakai baju atau skirt untuk wanita, jadi anda tidak perlu menukar pakaian dan menjimatkan masa. Pakaian seperti itu akan menyukarkan anda ketika berbasikal. Jadi, pakai pakaian yang selesa dan menyerap peluh, serta bahagian bawah yang dapat menyokong pergerakan anda ketika menunggang basikal.

4. Pakai Kasut

Bukan hanya pakaian, anda juga harus menggunakan kasut yang betul semasa berbasikal. Sebaiknya anda memakai kasut rata, supaya anda lebih stabil dan selesa ketika menunggang atau memegang basikal ketika anda mahu berhenti.

5. Pastikan Anda Dilihat

Anda dinasihatkan untuk berhati-hati sekiranya anda ingin berbasikal pada waktu malam. Kerana keadaan jalan gelap, sangat terdedah kepada kemalangan. Jadi, letakkan lampu di basikal dan pakai pakaian atau kain berwarna terang bercahaya dalam gelap , supaya anda dapat dilihat oleh pengguna kenderaan lain.

6. Patuhi Peraturan Lalu Lintas

Semasa berbasikal di jalan raya, patuhi papan tanda lalu lintas. Untuk selamat, basuh sebanyak mungkin di lorong khas untuk penunggang basikal atau ambil sebelah kiri lorong perlahan yang tidak terlalu sesak dengan kenderaan. Jangan lupa menggunakan loceng basikal semasa anda mahu memberi amaran kepada kereta atau motosikal.

Sekiranya perkara yang tidak diingini berlaku semasa berbasikal, seperti kecederaan atau kecederaan, anda boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan melalui aplikasi kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found