Menggunakan Toning Berganda pada Umur 20, Adakah Perlu?

, Jakarta - Menjaga kesihatan dan kecantikan kulit adalah sesuatu yang perlu dilakukan seawal mungkin. Sebabnya, kulit adalah salah satu aset penting yang boleh mempengaruhi penampilan dan tahap keyakinan diri seseorang. Menjaga kesihatan dan kecantikan kulit dapat dilakukan dengan pemeliharaan rutin, terutama pada wajah.

Akhir-akhir ini, bagaimana membersihkan wajah dengan kaedahnya pembersihan berganda aka pembersihan berganda semakin banyak dilakukan. Kaedah mencuci muka ini sangat digalakkan untuk orang yang sering menggunakan alias solek solekan . Pembersihan berganda g dipercayai kaedah terbaik untuk membersihkan kulit wajah secara menyeluruh dan menghilangkan serpihan solekan .

Sama seperti namanya, pembersihan berganda dilakukan dalam dua peringkat pembersihan kulit. Bermula dengan menggunakan pencuci muka berasaskan minyak, losyen , balsem , atau cecair pembersih khas. Biasanya, pembersihan dilakukan dengan menggunakan kapas. Setelah selesai dengan langkah pertama, bersihkan wajah diikuti dengan sabun pembersih dan bilas dengan air.

Pembersihan berganda dikatakan dapat membantu menghilangkan sisa habuk, solekan , sehingga tidak ada lagi kotoran yang menyumbat pori-pori wajah. Berikutan kejayaan dan populariti pembersihan berganda , kini mula dikenali sebagai istilah toner berganda atau penggandaan berganda dalam penjagaan kulit wajah. Apa itu?

Pada asasnya, penggandaan berganda hampir sama dengan pembersihan berganda . Sekiranya di pembersihan berganda menggunakan dua cara untuk membersihkan wajah, di penggandaan berganda Terdapat dua jenis toner atau toning yang digunakan pada kulit. Toner adalah cecair yang berfungsi sebagai penyegar selepas mencuci muka. Cuma itu, dalam kaedah tersebut penggandaan berganda , anda mesti menggunakan dua jenis toner yang mempunyai fungsi yang berbeza.

Double Toner pada usia 20 tahun, adakah perlu?

Salah satu kaedah pemakaian penggandaan berganda adalah untuk menggunakan toner pengelupasan dan toner penghidratan . Kedua-dua toner ini mempunyai fungsi yang berbeza untuk kulit. Toner pengelupasan mempunyai kandungan khas yang berfungsi untuk membuang sel kulit mati. Hasilnya, kulit kelihatan lebih cerah, bersih, dan bebas dari parut jerawat. Menjaga kulit bersih dapat membuat penyerapan penjagaan kulit menjadi lebih baik agar perawatan kulit dilakukan secara maksimum.

Toner jenis ini digunakan untuk membantu proses pengelupasan dan pembuangan sel kulit mati. Sebenarnya, kulit manusia mempunyai kemampuan untuk melakukan proses ini secara semula jadi. Tetapi lama-kelamaan, prosesnya biasanya berjalan lebih perlahan sehingga penggunaannya toner pengelupasan boleh sangat membantu. Namun, anda harus mengelakkan penggunaan toner jenis ini terlalu kerap, ya. Toner yang mengelupas kulit tidak digalakkan untuk digunakan setiap hari. Anda boleh menggunakannya sekali hingga dua kali seminggu, atau sesuai keperluan.

Biasanya, toner jenis ini tidak begitu diperlukan untuk kulit yang masih berumur 20 tahun. Kerana, umumnya kulit masih memiliki kemampuan membersihkan sel mati secara semula jadi. Tetapi sekali lagi, sesuaikan penggunaan toner mengikut keperluan. Litar kedua yang biasanya digunakan dalam kaedah penggandaan berganda adalah toner penghidratan .

Toner penghidratan yang dijual di pasaran mempunyai nama lain, seperti toner yang menenangkan, toner yang menenangkan, dan toner pelembap . Tujuannya adalah untuk membantu mengembalikan kelembapan kulit setelah digunakan toner pengelupasan . Kesannya, kulit akan mengelakkan kerosakan seperti kulit kering dan retak. Toner jenis ini juga berperanan dalam menyiapkan kulit untuk diterima penjagaan kulit yang lain, seperti serum, minyak muka, hingga topeng tidur.

Perlu diingat, penggunaan dan pemilihan produk harus disesuaikan dengan usia dan keperluan kulit. Ketahui lebih lanjut mengenai penjagaan kulit apa yang diperlukan untuk kulit berusia 20 tahun dengan meminta doktor dalam permohonannya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk mengekalkan kulit yang sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Rahsia Merawat Kulit dari Pelbagai Negara
  • Cantik dengan Dermaroller? Kenali kaedahnya terlebih dahulu
  • 6 Petua Penjagaan Kulit Kombinasi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found