Ruam pada Tubuh Kanak-kanak Mungkin Henoch-Schonlein Purpura

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar penyakit pada anak kecil anda yang bernama Henoch-Schonlein purpura? Purpura Henoch-Schonlein

adalah penyakit radang saluran darah pada kulit, sendi, usus, dan buah pinggang. Keradangan ini boleh menyebabkan ruam merah atau ungu pada kulit. Dalam kebanyakan kes, ruam ini biasanya muncul di kaki bawah atau punggung. Bilangan ruam boleh sedikit atau banyak.

Baca juga: Rongga Boleh Menyebabkan Henoch Schonlein Purpura

Sebenarnya, purpura Henoch-Schonlein agak jarang berlaku. Sebilangan besar kes dialami oleh kanak-kanak di bawah 10 tahun. Penyakit ini diduga disebabkan oleh gangguan pada sistem imun yang disebabkan oleh jangkitan sebelumnya.

Jadi, apa simptom Henoch-Schonlein purpura? Adakah benar ruam pada badan kanak-kanak boleh menjadi gejala penyakit ini?

Gejala dan Punca Henoch-Schonlein Purpura

Henoch-Schonlein purpura dapat terjadi kerana saluran darah menjadi meradang (vaskulitis) sehingga pendarahan muncul di dalam kulit dan terlihat seperti ruam merah atau keunguan, serta pada usus dan ginjal. Penyebabnya diduga disebabkan oleh gangguan pada sistem kekebalan tubuh yang disebabkan oleh jangkitan. Sebilangan besar penyakit ini berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria pada tekak dan paru-paru. Pencetus lain adalah dari cacar air, sakit tekak, campak, dan hepatitis. Gangguan kekebalan berlaku kerana pengambilan makanan, ubat, gigitan serangga, dan cuaca sejuk.

Jadi, apa simptom Henoch-Schonlein purpura? Umumnya, orang yang mempunyai Henoch-Schonlein purpura akan mengalami ruam (purpura), ruam yang muncul biasanya berwarna merah keunguan dan boleh terletak di beberapa kawasan seperti punggung, punggung, kaki dan tangan, dan paha atas pada anak kecil atau pergelangan kaki dan kaki bawah pada kanak-kanak.kanak yang lebih tua.

Selain itu, menurut Institut Kesihatan Nasional dan sumber lain, terdapat gejala lain dari Henoch-Schonlein purpura yang perlu diperhatikan, termasuk:

  • Sakit dan bengkak pada sendi, kerana keradangan, penghidap merasa sakit pada sendi disertai dengan pembengkakan, terutama di lutut dan pergelangan kaki. Sakit sendi kadang-kadang mendahului ruam 1 atau 2 hari, tetapi hilang dan tidak menyebabkan masalah kronik.
  • Gangguan pada buah pinggang: terdapat sedikit darah dan protein dalam air kencing kerana buah pinggang terjejas oleh keradangan.
  • Sakit perut.
  • Sakit sendi.
  • Air kencing tidak normal (mungkin tidak mempunyai gejala).
  • Cirit-birit, kadang-kadang berdarah.
  • Hives atau angioedema.
  • Pening dan muntah.
  • Bengkak dan sakit di skrotum budak lelaki.
  • Sakit kepala.

Baca juga: 6 Fakta yang Perlu Diketahui Tentang Henoch-Schonlein Purpura

Sekiranya anak anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau minta doktor mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Boleh Menjadi Komplikasi

Anda tidak boleh memandang rendah Henoch-Schonlein purpura. Sekiranya dibiarkan berlarutan, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius. Dalam banyak kes, komplikasi umumnya berkaitan dengan fungsi buah pinggang. Contohnya, air kencing mengandungi protein, air kencing dengan darah, mata dan pergelangan kaki menjadi bengkak kerana penumpukan cecair, atau hipertensi.

Fungsi buah pinggang terjejas lebih kerap berlaku pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Apa yang perlu digarisbawahi, ini boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Selain itu, Henoch-Schonlein purpura juga boleh menyebabkan orkitis (bengkak dan sakit pada testis) dan intussusception (lipatan dan penyumbatan usus).

Baca juga: Bagaimana Diagnosis Henoch Schonlein Purpura Dibuat?

Cara Merawat Purpura Henoch-Schonlein

Henoch-Schonlein purpura yang dikategorikan sebagai teruk memerlukan kemasukan ke hospital. Sebenarnya, pesakit harus menjalani pembedahan sekiranya penyakit tersebut telah membuat usus hampir pecah. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes ini tidak menimbulkan masalah serius. Penyembuhan dapat dilakukan melalui rehat di rumah dan ubat-ubatan untuk menghilangkan gejala.

Doktor memberikan beberapa ubat anti-radang seperti ubat anti-radang bukan steroid untuk menekan demam dan sakit sendi, serta ubat kortikosteroid, seperti prednisolone, untuk melegakan sakit perut yang teruk dan HSP di buah pinggang.

Pesakit dengan penyakit ini biasanya pulih dalam 6-8 minggu. Walaupun dia telah sembuh, pemeriksaan lebih lanjut masih harus dilakukan untuk mencegah kerosakan pada organ lain. Pemerhatian berkala perlu dilakukan selama 6 bulan dan dapat dihentikan sekiranya tidak timbul masalah lain.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. GA Vasculitis - Henoch-Schonlein Purpura.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Henoch-Schönlein Purpura (HSP).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Henoch-Schönlein Purpura.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found