Ikan Segar dan Merkuri, Inilah Cara untuk membezakannya

, Jakarta - Sebilangan orang lebih gemar makan ikan daripada ayam kerana kandungan nutrisinya yang dianggap lebih sihat. Sesungguhnya, makanan laut mengandungi protein tinggi dan asid omega-3 dan baik untuk kesihatan badan.

Namun, baru-baru ini terdapat banyak berita mengenai ikan yang dijual di pasar yang mengandungi merkuri. Ramai orang masih sukar membezakan ikan segar dengan ikan merkuri. Ini dilakukan agar tubuh tidak diracuni oleh bahan berbahaya ini. Inilah cara untuk membezakan!

Baca juga: Bahaya Ikan Meracun Merkuri Sekiranya Dikonsumsi

Cara Membezakan Ikan Segar dan Ikan Merkuri

Ikan adalah salah satu makanan paling sihat yang masih mudah dijumpai. Makanan ini baik kerana mengandungi sumber protein, mikronutrien, dan lemak sihat. Walaupun begitu, sebilangan ikan yang akan anda beli mungkin mengandungi merkuri yang tinggi dan beracun.

Ikan merkuri yang dimakan oleh wanita hamil boleh membahayakan bayi dalam kandungan dan juga boleh menyebabkan masalah pada sistem saraf. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui bagaimana membezakan ikan segar dari ikan merkuri untuk mengelakkan penyakit yang mungkin berbahaya.

Merkuri sendiri adalah logam berat yang biasa di alam semula jadi. Bahan-bahan ini dilepaskan ke alam sekitar dengan beberapa cara, seperti melalui proses industri atau kejadian semula jadi. Anda boleh terkena racun jika sumber makanan anda mengandungi bahan-bahan ini, seperti yang terdapat dalam ikan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ikan merkuri, doktor dari dapat menolong menjawabnya. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan aplikasi.

Lalu, bagaimana cara membezakan antara ikan segar dan ikan merkuri? Berikut adalah beberapa perkara yang dapat membezakannya:

  1. Kenali Tanda-Tanda Ikan Segar

Salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk menentukan sama ada ikan segar atau ikan merkuri adalah mengenali tanda-tandanya. Ikan segar mempunyai mata yang jelas, warna terang, dan aroma yang agak segar. Sekiranya ikan berbau masam, kemungkinan besar mengandungi merkuri.

Baca juga: Berhati-hati dengan bahaya merkuri pada ikan

  1. Elakkan Pengambilan Ikan Besar

Merkuri yang tersebar di laut akan diserap oleh tumbuh-tumbuhan. Selepas itu, tanaman tersebut akan dimakan oleh ikan kecil dan akhirnya akan dimakan oleh ikan yang lebih besar. Oleh itu, ikan besar lebih terdedah kepada merkuri daripada ikan kecil. Semakin banyak merkuri yang masuk ke dalam badan, semakin tinggi bahaya.

  1. Lihat Senarai Ikan dari Kerajaan

Umumnya, ikan dengan merkuri lebih kurang sama dengan jenisnya ketika berada di pasaran. Pemerintah sering mengeluarkan senarai ikan yang mengandungi bahan berbahaya ini, jadi jangan membelinya ketika berbelanja. Hadkan pengambilan ikan setiap minggu sehingga jika terkena merkuri tidak terlalu besar.

  1. Penggunaan Ikan Air Tawar

Salah satu cara untuk mengelakkan ikan merkuri adalah dengan memakan ikan air tawar. Ini kerana kandungannya biasanya terdapat pada ikan laut. Kandungan ikan segar juga tidak jauh berbeza dari segi sumber protein dan omega-3. Ikan air tawar dianggap selamat dari kandungan merkuri.

Baca juga: Penggunaan Sushi Boleh Menyebabkan Keracunan Merkuri, Benarkah?

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membezakan ikan segar dari ikan merkuri. Di samping itu, juga penting untuk melihat di mana anda membeli bahan makanan ini. Sekiranya ikan yang anda beli lebih murah daripada harga pasaran, anda pasti curiga mengenainya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Sekiranya Anda Mengelakkan Ikan Kerana Merkuri?
Laporan Pengguna. Diakses pada tahun 2019. Pilih Ikan yang Tepat Untuk Turunkan Risiko Merkuri

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found