10 Kesan Fatal Komplikasi Hepatitis

, Jakarta - Hepatitis adalah penyakit berjangkit yang sering ditandai dengan penyakit kuning (penyakit kuning). penyakit kuning ). Ini disebabkan oleh jangkitan virus yang menyebabkan radang hati. Terdapat tiga jenis hepatitis, iaitu hepatitis A, hepatitis B, dan hepatitis C. Hepatitis B dan C adalah penyakit kronik dan lebih sukar untuk diobati daripada hepatitis A.

Baca juga: Fakta Mengenai Hepatitis

Penyakit ini tidak boleh diremehkan, terutama ketika penyakit kuning mula menyerang. Perubahan warna kulit dan putih mata menjadi kekuningan adalah gejala khas yang menunjukkan seseorang mempunyai hepatitis. Ketahui kesan maut komplikasi hepatitis yang perlu anda ketahui:

1. Kegagalan jantung

Kegagalan hati adalah salah satu komplikasi berisiko tinggi yang dialami oleh penderita hepatitis. Seseorang yang mempunyai hepatitis A rentan terhadap risiko kegagalan hati kerana penurunan fungsi hati yang drastik.

Orang yang mengalami kegagalan hati dapat mengalami komplikasi jika keradangan yang disebabkan oleh virus tidak segera dirawat. Sebelum ini berlaku, segera berbincang dengan doktor anda untuk menentukan jenis rawatan yang paling sesuai.

Sekiranya anda perlu berjumpa doktor, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Melalui permohonan itu, anda hanya perlu memilih doktor di hospital yang sesuai mengikut keperluan anda.

2. Sirosis hati

Sirosis hati dicirikan oleh pembentukan tisu parut di hati. Ini berlaku apabila sel hati yang sihat dan normal terluka atau terkena keradangan yang berterusan. Akibatnya, tisu parut akan muncul.

Tisu parut adalah tisu yang disebabkan oleh keradangan dan kecederaan pada sel hati. Jumlah tisu parut yang terbentuk secara automatik menjadikan hati tidak dapat berfungsi seperti biasa. Kesannya, fungsi tubuh secara keseluruhan menjadi kurang optimum.

3. Jangkitan Lanjutan

Komplikasi lain yang disebabkan oleh hepatitis adalah permulaan dua jangkitan virus pada masa yang sama. Hepatitis tidak menyebabkan jangkitan kedua, tetapi hepatitis dapat menyukarkan sistem imun penderita untuk menyerang virus lain. Virus kekurangan imun manusia (HIV) adalah virus umum yang rentan menyerang orang dengan hepatitis. Oleh itu, orang yang sudah menderita hepatitis wajib mengambil langkah berjaga-jaga terhadap jangkitan HIV.

4. Kanser Hati

Kesan komplikasi hepatitis lain adalah barah hati. Ini lebih berpotensi menyerang orang dengan hepatitis B dan hepatitis C. Kedua-dua jenis hepatitis yang telah mencapai tahap kronik dapat berkembang menjadi barah hati jika tidak dirawat dengan baik. Gejala awal kanser hati biasanya ditandai dengan penurunan berat badan, sakit perut, mual disertai dengan muntah, dan penyakit kuning.

5. Kolestasis

Salah satu kesan komplikasi hepatitis adalah kolestasis. Penyakit Hepatitis A sering mengancam orang yang sudah tua. Kolestasis bukanlah komplikasi yang perlu dibimbangkan, kerana penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya. Walaupun begitu, rawatan masih perlu dilakukan. Bahaya yang disebabkan oleh kolestasis adalah pengumpulan hempedu di hati.

Baca juga: Inilah Hepatitis B

6. Glomerulonefritis

Glomerulonefritis adalah gangguan buah pinggang yang disebabkan oleh keradangan yang sering dikaitkan dengan tindak balas imun. Ini paling sering terlihat pada orang yang menderita hepatitis B kronik dan hepatitis C. Tanpa rawatan, keradangan dapat berkembang, yang dapat merosakkan ginjal penderita hepatitis.

7. Cryoglobulinemia

Cryoglobulinemia adalah penyakit yang tidak biasa yang disebabkan oleh sekumpulan jenis protein yang tidak normal yang menyekat saluran darah kecil. Ini sering dialami oleh individu yang mempunyai jangkitan hepatitis B kronik dan hepatitis C. Jangkitan hepatitis B dan hepatitis C kronik boleh menyebabkan masalah peredaran darah yang dapat berkembang menjadi cryoglobulinemia.

8. Ensefalopati hati

Kehilangan fungsi hati yang teruk, seperti kegagalan hati boleh menyebabkan keradangan otak (ensefalopati). Seseorang dengan ensefalopati boleh mengalami masalah mental, seperti kekeliruan, dan boleh menyebabkan koma. Ensefalopati hepatik lanjut adalah keadaan yang serius dan biasanya membawa maut.

9. Hipertensi Portal

Salah satu pekerjaan utama hati adalah menyaring darah. Walau bagaimanapun, sirosis dan masalah lain boleh mengganggu sistem peredaran portal hepatik. Apabila sistem portal ini tersekat, darah tidak dapat kembali ke hati dari sistem pencernaan, sehingga meningkatkan tekanan darah yang disebut hipertensi portal.

Baca juga: Petua Mengandung Hepatitis

10. Porphyria

Porphyria adalah sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh masalah dengan memproses bahan kimia penting dalam badan yang disebut porphyrins. Satu jenis dipanggil Porphyria cutanea tara boleh menyebabkan lepuh pada tangan dan wajah yang merupakan komplikasi jangkitan hepatitis C kronik.

Apabila hepatitis dibiarkan tanpa rawatan khas, penghidapnya berisiko tinggi mengalami beberapa komplikasi di atas. Jadi, segera beri rawatan yang tepat apabila anda merasakan simptom hepatitis.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Komplikasi Hepatitis yang biasa.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Apakah kemungkinan komplikasi hepatitis virus ?.