Pilihan Rawatan untuk Mengubati Sakit di Bahu

Sakit bahu adalah keadaan biasa dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Untuk menentukan rawatan yang tepat, penyebab sakit bilah bahu mesti diketahui terlebih dahulu. Namun, secara umum, terdapat beberapa pilihan rawatan yang tersedia untuk andaang dapat dilakukan, mulai dari perawatan di rumah, ubat-ubatan dan terapi. "

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami sakit bahu? Sebenarnya, ini adalah keadaan biasa. Kesakitan bahu dicirikan oleh rasa sakit yang kusam atau menembak di bahagian atas belakang antara bilah bahu.

Masalah kesihatan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari tekanan sederhana hingga keadaan serius, seperti serangan jantung atau masalah hati. Mengetahui penyebab sakit bilah bahu adalah penting untuk menentukan rawatan yang tepat. Jadi, apakah pilihan rawatan untuk sakit bilah bahu? Inilah ulasannya.

Baca juga: Inilah masalah yang sering menyerang bilah bahu

Tahu Sebabmiliknya

Terdapat banyak kemungkinan penyebab kesakitan di antara bilah bahu anda. Penyebab yang paling biasa adalah kecederaan pada otot atau tendon. Ketegangan otot boleh berlaku kerana:

 • Mengangkat barang yang berat
 • Postur yang tidak baik
 • Bekerja di komputer untuk masa yang lama.

Kadang kala, anda juga boleh mengalami ketegangan otot semasa tidur. Kecederaan pada bahagian badan yang lain, seperti air mata manset pemutar, patah tulang belakang, atau kecederaan yang menyebabkan trauma lain juga boleh menyebabkan sakit pada bahu.

Baca juga: 4 Petua Mencegah Sakit Leher Disebabkan oleh Bantal Yang Salah

Sebab-sebab lain dari sakit bahu meliputi:

 • Penyakit cakera degeneratif, atau cakera herniasi;
 • Skoliosis;
 • Osteoartritis pada sendi di leher, tulang belakang, atau tulang rusuk;
 • Stenosis tulang belakang, atau penyempitan saraf tunjang;
 • Refluks asid;
 • Fibromyalgia;
 • Herpes zoster;
 • Kanser tertentu, seperti barah paru-paru, limfoma, barah hati;
 • Barah dan barah esofagus yang merebak ke tulang;
 • Mampatan saraf;
 • Batu empedu.

Kesakitan bahu kadang-kadang boleh menjadi gejala serangan jantung, terutama di kalangan wanita. Oleh itu, bagi anda wanita, perhatikan tanda-tanda lain yang menyertainya, seperti sakit dada dan sesak nafas. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Embolisme paru adalah keadaan serius lain yang boleh menyebabkan sakit pada bahu. Sebilangan orang mengadu sakit tajam yang tiba-tiba di bilah bahu mereka ketika darah beku di kaki mereka pecah dan bergerak ke paru-paru mereka. Sesak nafas juga merupakan gejala embolisme paru. Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda fikir anda mempunyai embolisme paru.

Pilihan Rawatan untuk Sakit Bahu

Rawatan untuk sakit bilah bahu bergantung kepada penyebabnya. Untuk kes ringan yang disebabkan oleh penggunaan otot yang berlebihan, ketegangan otot atau kurang tidur, anda boleh mengatasinya dengan mencuba pelbagai rawatan di rumah.

Berikut adalah beberapa kaedah rawatan rumah yang boleh anda cuba:

 • Rehat

Kadang-kadang, anda hanya perlu berehat untuk pulih dari sakit bahu, terutamanya jika keadaannya disebabkan oleh kecederaan.

 • Kompres Panas atau Sejuk

Menggunakan kompres panas atau sejuk pada bilah bahu yang menyakitkan dapat membantu mengurangkan rasa tidak selesa. Kompres biasanya paling baik digunakan selama 15 minit pada satu masa, setiap empat jam.

 • Regangan

Yoga dan teknik peregangan lain dapat meningkatkan peredaran ke otot dan sendi, yang dapat meningkatkan pergerakan dan melegakan kesakitan.

 • Urut

Urut selalunya sangat membantu dalam mengurangkan ketidakselesaan bahu, terutamanya jika sakit disebabkan oleh terlalu banyak otot atau sendi, atau kecederaan.

Baca juga: Sakit otot, pilih urut atau ubat topikal untuk mengatasinya?

Sekiranya kaedah di atas tidak dapat mengurangkan rasa sakit pada bahu atau sakit yang anda alami cukup teruk, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen. Kadang-kadang, steroid yang diberikan dalam bentuk pil atau dengan suntikan juga dapat menghilangkan rasa sakit dan radang. Anda boleh membeli ubat yang anda perlukan untuk menghilangkan rasa sakit melalui aplikasi .

Walau bagaimanapun, jika sakit bilah bahu disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu, rawatan perlu disesuaikan dengan keadaan yang mendasari. Contohnya, jika sakit bilah bahu disebabkan oleh barah, maka rawatan boleh merangkumi radiasi, kemoterapi, atau terapi lain. Mengenai keadaan jantung, anda mungkin memerlukan ubat khusus untuk masalah jantung.

Itulah pilihan rawatan untuk sakit bilah bahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang agar anda dapat dengan mudah mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan kesakitan pada bahu saya ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit Pisau Bahu dan Cara Mengubatnya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found