Ketahui Punca Sakit Dada yang Datang dan Berlangsung

, Jakarta - Sakit dada bukanlah sesuatu yang dapat anda abaikan, tetapi anda harus tahu bahawa keadaan ini mempunyai banyak kemungkinan penyebab. Dalam kebanyakan kes, ia berkaitan dengan jantung. Walau bagaimanapun, sakit dada juga boleh disebabkan oleh masalah pada paru-paru, esofagus, otot, tulang rusuk, atau saraf misalnya. Sebilangan keadaan ini serius dan mengancam nyawa.

Sekiranya anda mengalami sakit dada yang tidak dapat dijelaskan, satu-satunya cara untuk menentukan penyebabnya adalah dengan meminta doktor menilai keadaan kesihatan anda.

Baca juga: Pengendalian Pertama Ketika Mengalami Sakit Dada

Punca Sakit Dada

Kesakitan badan boleh menyebabkan banyak sensasi yang berbeza bergantung pada apa yang mencetuskan gejala. Selalunya penyebabnya tidak ada kaitan dengan hati, dan tidak ada cara mudah untuk mengetahui tanpa berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, sakit dada yang berlangsung lebih dari beberapa minit, semakin teruk dengan aktiviti, hilang, dan kembali, biasanya dikaitkan dengan serangan jantung atau masalah jantung yang lain.

Terdapat beberapa sebab sakit dada yang mungkin perlu anda ketahui:

Punca Berkaitan Jantung

Contoh penyebab sakit dada yang berkaitan dengan jantung termasuk:

 • Serangan jantung. Serangan jantung disebabkan oleh aliran darah yang tersekat, sering dari gumpalan darah, ke otot jantung.
 • Angina . Angina adalah istilah untuk sakit dada yang disebabkan oleh aliran darah yang lemah ke jantung. Selalunya disebabkan oleh penumpukan plak tebal di dinding dalam arteri yang membawa darah ke jantung. Plak ini menyempitkan arteri dan menghadkan bekalan darah jantung, terutamanya semasa melakukan aktiviti.
 • Pembelahan Aortik. Keadaan yang mengancam nyawa ini melibatkan arteri utama yang menuju dari jantung (aorta). Sekiranya lapisan dalam saluran darah ini terpisah, darah dipaksa di antara lapisan dan boleh menyebabkan aorta pecah.
 • Perikarditis. Ini adalah radang kantung yang mengelilingi jantung. Biasanya, keadaan ini menyebabkan sakit tajam yang semakin teruk ketika anda bernafas atau ketika anda berbaring.

Punca Berkaitan Pencernaan

Kesakitan dada boleh disebabkan oleh gangguan sistem pencernaan, termasuk:

 • Senak. Sensasi terbakar yang menyakitkan di belakang tulang dada ini berlaku apabila asid perut keluar dari perut ke dalam esofagus.
 • Gangguan Menelan . Gangguan kerongkongan boleh menyebabkan menelan sukar atau bahkan menyakitkan.
 • Masalah Pundi Hempedu atau Pankreas. Batu empedu atau keradangan pundi hempedu atau pankreas boleh menyebabkan sakit perut yang memancar ke dada.

Punca Berkaitan Otot dan Tulang

Beberapa jenis sakit dada dikaitkan dengan kecederaan dan masalah lain yang mempengaruhi struktur yang membentuk dinding dada, termasuk:

 • Costochondritis. Dalam keadaan ini, tulang rawan tulang rusuk, terutamanya tulang rawan yang menghubungkan tulang rusuk ke sternum, menjadi radang dan menyakitkan.
 • Sakit otot. Sindrom nyeri kronik, seperti fibromyalgia, boleh menyebabkan sakit dada yang berkaitan dengan otot yang agak kerap.
 • Kecederaan pada tulang rusuk. Tulang rusuk yang lebam atau patah boleh menyebabkan sakit dada.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Sakit Dada Kanan?

Punca Berkaitan Paru

Banyak gangguan paru-paru boleh menyebabkan sakit dada, termasuk:

 • Embolisme pulmonari. Ia berlaku ketika gumpalan darah masuk ke arteri pulmonari (paru-paru), menyekat aliran darah ke tisu paru-paru.
 • Keseronokan . Sekiranya selaput yang menutup paru-paru menjadi radang, ia boleh menyebabkan sakit dada yang semakin teruk ketika anda menyedut atau batuk.
 • Paru-paru koyak . Sakit dada yang berkaitan dengan paru-paru yang koyak biasanya bermula secara tiba-tiba dan boleh berlangsung berjam-jam, dan biasanya dikaitkan dengan sesak nafas. Paru-paru yang runtuh berlaku ketika udara bocor ke ruang antara paru-paru dan tulang rusuk.
 • Hipertensi Pulmonari . Keadaan ini berlaku apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi di arteri yang membawa darah ke paru-paru, yang boleh menyebabkan sakit dada.

Punca Lain

Sakit dada juga boleh disebabkan oleh:

 • Serangan panik. Sekiranya anda mengalami ketakutan yang kuat disertai dengan sakit dada, degupan jantung yang cepat, pernafasan yang cepat, berpeluh berlebihan, sesak nafas, mual, pening, dan takut mati, anda mungkin mengalami serangan panik.
 • Herpes Zoster. Disebabkan oleh pengaktifan semula virus cacar air, herpes zoster boleh menyebabkan rasa sakit dan lepuh dari belakang ke dinding dada.

Baca juga: Sakit dada kiri tidak semestinya sakit jantung

Sekiranya anda merasa sakit dada yang anda alami cukup mengganggu aktiviti anda, anda harus segera berjanji temu dengan doktor di hospital terdekat untuk pemeriksaan. Bagi anda yang mempunyai jadual yang sibuk, kini anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui . Jadi, anda hanya perlu memilih waktu mengikut jadual anda dan datang tanpa perlu beratur lagi.

Rujukan:
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. Sakit Dada: Serangan Jantung atau Sesuatu Yang Lain?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found