6 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Ketagihan Alkohol

, Jakarta - Alkoholisme atau alkoholisme adalah gangguan yang menyebabkan perubahan pada otak dan neurochemistry. Seseorang yang ketagihan alkohol tidak dapat mengawal kelakuannya. Penghidap alkohol sangat bergantung pada alkohol dan tidak sedarkan diri untuk jangka masa yang panjang.

Apabila kesan kesihatan ketagihan alkohol mula dirasakan, beberapa orang mungkin mula berfikir untuk berhenti. Sudah tentu ia adalah keputusan yang sangat baik, tetapi berhenti dari alkoholisme adalah satu cabaran. Oleh itu, jika anda telah memutuskan untuk berhenti alkoholisme, bagaimana anda menghadapinya?

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Sindrom Mallory Weiss

Cara Menghilangkan Ketagihan Alkohol

Mengatasi ketagihan alkohol boleh menjadi sangat mencabar. Agar rawatan berjaya, orang yang mengalami ketagihan harus ditentukan dan sedar sepenuhnya. Tidak ada seorang pun, malah diri anda, yang boleh memaksa anda berhenti minum sekiranya anda belum bersedia. Kejayaan daripada ketagihan, bergantung pada keinginan seseorang untuk menjadi lebih baik. Proses pemulihan boleh menjadi komitmen sepanjang hayat. Oleh itu, sebagai langkah pertama, cubalah kaedah berikut:

1. Minta Sokongan dari Orang Dekat

Beritahu mereka yang terdekat dengan anda mengenai keputusan anda untuk berhenti minum alkohol. Ini dapat memotivasi mereka untuk tetap konsisten dalam membuat keputusan. Keluarga, pasangan, dan teman rapat dapat memberikan dorongan dan sokongan ketika anda ingin berhenti minum.

2. Keluar dari persekitaran rakan-rakan alkohol

Keluar dari persekitaran rakan-rakan penagih dan membina hubungan baru dengan orang-orang yang juga memilih untuk berhenti ketagihan boleh menjadi cara yang berkesan. Bina persahabatan atau persahabatan dengan orang yang tidak mengutamakan alkohol sebagai bahagian penting dalam hidup mereka.

3. Cari Minuman Kegemaran Baru

Memilih pengganti minuman yang tepat dapat membantu anda tetap teguh dalam keinginan anda untuk berhenti minum. Mencari pengganti minuman kegemaran anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk meneroka. Tetapi tidak menjadi masalah, selagi anda tidak terlalu dekat dengan alkohol.

Baca juga : Ini adalah Kesan Negatif Ketagihan Alkohol pada Tubuh

4. Utamakan Kesihatan

Mempunyai keadaan fizikal yang sihat dapat meningkatkan daya tahan dan kekuatan emosi untuk tetap kuat untuk berhenti minum alkohol. Dengan mengelakkan alkohol, maka langkah besar untuk meningkatkan kesihatan fizikal. Apabila anda menyedari hal ini, anda mungkin merasa lebih terdorong untuk konsisten.

5. Lakukan Hobi yang Menyeronokkan

Ramai orang beralih kepada alkohol untuk mengatasi kebosanan atau tekanan. Sebenarnya, alkohol bukanlah penyelesaian terbaik. Melakukan hobi yang menyeronokkan telah terbukti mengalihkan perhatian daripada kebosanan dan tekanan. Sekiranya anda mempunyai hobi lama dan ingin melakukannya lagi, maka ini adalah masa yang tepat. Dengan cara itu keinginan untuk minum alkohol dapat diatasi.

6. Minta Bantuan Pakar Psikologi

Sekiranya anda tidak dapat mengatasi ketagihan alkohol ini sendiri, sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan ahli psikologi. Masalah alkoholisme dapat diatasi dengan pendekatan psikologi dengan ahli psikologi. Seorang ahli psikologi akan membantu dengan beberapa cara menangani ketagihan alkohol, seperti:

  • Mengubah tingkah laku yang membuat anda ketagihan minum alkohol.
  • Mengatasi gejala tekanan dan pelbagai masalah yang mencetuskan keinginan untuk minum alkohol.
  • Membina sistem sokongan diri yang kuat.
  • Bantu membina matlamat hidup baru.

Baca juga:Komplikasi Disebabkan oleh Sindrom Mallory Weiss

Setiap penagih memerlukan sesi kaunseling atau terapi yang berbeza bergantung pada tahap keparahannya. Ahli psikologi juga akan membantu menguruskan kegelisahan, kemurungan, dan masalah psikologi yang lain. Sekiranya anda memerlukan, anda boleh mendapatkan psikologi terbaik di hospital terdekat melalui aplikasi .

Namun, perlu diingat bahawa mengatasi alkoholisme boleh memakan masa, jadi perlakukan diri anda dengan baik. Fokus pada matlamat akhir apabila ketagihan alkohol dapat diatasi. Pastikan anda tidak melakukan ini dengan paksaan, kerana hasilnya akan sia-sia.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Berfikir Menghidupkan Alkohol? Cara Membuat Rancangan yang Berfungsi untuk Anda
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 7 Cara Terbaik untuk Berhenti Minum

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found