Inilah Cara Mencegah Penularan Kaki Gajah di Rumah

Jakarta - Walaupun bukan penyakit yang mematikan, pembesaran kaki kerana elephantiasis dapat mengganggu aktiviti dan menyebabkan rasa tidak selesa. Penyakit yang secara medis disebut sebagai filariasis disebabkan oleh jangkitan cacing yang ditularkan melalui gigitan nyamuk filarial.

Sekiranya digigit nyamuk, seseorang akan mengalami pembengkakan pada salah satu atau kedua kaki, dengan ukuran yang tidak wajar, seperti kaki binatang gajah. Selain kaki, bengkak akibat elephantiasis juga boleh terjadi pada bahagian badan yang lain, seperti testis, dada, dan lengan. Kerana, jangkitan cacing ini menyerang kelenjar getah bening.

Baca juga: Berikut adalah 3 jenis filariasis yang perlu anda ketahui

Mencegah Penularan Penyakit Kaki Gajah dengan Cara ini

Kerana ia disebabkan oleh gigitan nyamuk, salah satu cara yang paling berkesan untuk mencegah elephantiasis adalah dengan mengelakkan gigitan nyamuk. Di rumah, biasakan menggunakan penghalau serangga, baik dalam bentuk losyen, elektrik, atau terbakar, terutama ketika tidur. Pakai juga pakaian bertutup untuk mengelakkan gigitan nyamuk

Selain itu, langkah pencegahan lain yang dapat diambil adalah:

1. Menjaga Kebersihan Alam Sekitar

Menjaga kebersihan, terutamanya persekitaran rumah, sangat penting untuk mengurangkan risiko mendapat elephantiasis. Bersihkan tempat-tempat seperti gudang, rumput, semak, kolam, dan tempat-tempat yang berpotensi menahan air, secara berkala. Kerana, tempat-tempat ini sangat digemari oleh nyamuk untuk membiak.

2. Menjaga Kebersihan dan Kesihatan Diri

Selain kebersihan persekitaran, menjaga kebersihan diri juga sama pentingnya. Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan air dan sabun, terutamanya sebelum makan dan selepas menggunakan tandas. Jaga kesihatan anda juga dengan makan makanan berkhasiat seimbang agar sistem imun anda terjaga.

Baca juga: Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk

Bagaimana Penyakit Kaki Gajah Menyerang Tubuh

Seperti disebutkan sebelumnya, elephantiasis disebabkan oleh jangkitan pada cacing filarial. Cacing yang menyerang kelenjar getah bening dapat disebarkan melalui gigitan nyamuk. Penularan manusia ke manusia berlaku apabila seseorang yang menghidap gajah digigit nyamuk, maka nyamuk itu menggigit orang lain. Ini kerana cacing filarial juga dapat menyebar ke saluran darah orang dengan elephantiasis.

Jadi, apabila penghidapnya digigit nyamuk, cacing tersebut dapat dibawa dengan darah dan memasuki tubuh nyamuk. Itulah sebabnya apabila nyamuk yang sama menggigit orang lain, kemungkinan cacing filarial memasuki tubuh orang lain sangat tinggi. Di dalam badan, cacing filarial yang menyebabkan penyakit kelenjar getah bening memasuki saluran darah dan saluran limfa. Kemudian, cacing akan membiak dan menyekat peredaran limfa.

Dari kaedah penularan ini, seseorang mungkin berisiko lebih tinggi terkena elephantiasis, jika mereka tinggal di lingkungan endemik, atau di lingkungan yang kurang bersih dan sering digigit nyamuk. Oleh itu, ambil langkah pencegahan seperti yang telah dilakukan sebelumnya, untuk mengurangkan gigitan nyamuk.

Baca juga: Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

Hati-hati dengan Gejala Kaki Gajah

Gejala utama elephantiasis adalah pembengkakan kaki dan bahagian badan yang lain. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa gejala lain yang dapat menyertainya. Contohnya, pada kulit, kawasan kaki yang bengkak biasanya mempunyai kulit yang menebal, gelap, retak, kadang-kadang luka juga muncul. Walaupun jangkitannya telah sembuh, kulit yang bengkak di kawasan kaki tidak dapat kembali ke keadaan semula. Terutama jika elephantiasis telah memasuki tahap kronik.

Sementara itu, pada peringkat awal jangkitan, beberapa orang dengan elephantiasis mungkin tidak mengalami gejala. Walaupun dalam beberapa kes lain, keradangan dan pembengkakan dapat muncul sejak tahap awal infeksi, dalam bentuk pembengkakan saluran dan kelenjar getah bening.

Sekiranya anda mengalami gejala yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor , atau buat janji temu dengan doktor di hospital. Pengendalian yang dilakukan dengan cepat dapat mengelakkan keadaan menjadi lebih buruk, dan meminimumkan penularan kepada orang lain melalui gigitan nyamuk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Elephantiasis: Gejala, Punca, Rawatan, dan Banyak Lagi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Elephantiasis: Punca, Gejala, Diagnosis, Rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found