4 Cara Mudah Memulakan Kehidupan Vegetarian

, Jakarta - Sekarang ini, tentu saja, banyak orang memilih untuk menjalani gaya hidup yang sihat. Salah satu gaya hidup sihat yang dapat dijalani adalah menjaga diet dengan menjadi vegetarian.

Vegetarian adalah makanan yang hanya terdiri daripada protein sayuran. Biasanya, mereka memakan makanan yang berasal dari tanaman, seperti gandum, kacang, biji, sayur-sayuran, buah, dan cendawan. Seseorang yang mengikuti diet vegetarian akan mengelakkan makanan yang berasal dari haiwan.

Baca juga: 6 Faedah Menjadi Vegetarian

Menjadi vegetarian tentunya mempunyai banyak faedah, terutama untuk kesihatan tubuh anda. Biasanya, jika anda mengikuti diet vegetarian, anda akan mempunyai berat badan yang lebih stabil. Bukan hanya itu, anda juga dapat menghindari beberapa penyakit seperti barah, kolesterol, atau penyakit jantung.

Sekiranya anda berminat menjalani gaya hidup sihat sebagai vegetarian, berikut adalah cara mudah yang boleh anda lakukan untuk memulakan hidup sebagai vegetarian.

1. Memperkaya Diri Anda dengan Maklumat Mengenai Vegetarian

Tidak ada yang salah dengan mengetahui terlebih dahulu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh orang yang menjalani diet vegetarian. Di samping itu, anda dapat mengetahui sumber nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda semasa anda menjalani diet vegetarian.

Vegetarian tidak hanya makan sayur dan buah, anda juga perlu mengetahui jenis vegetarian yang ada. Bukan hanya itu, sebelum menjalani diet vegetarian, anda juga harus mengetahui tujuan anda untuk diet vegetarian. Fokus pada matlamat anda. Oleh itu, semasa menjalani diet vegetarian, anda tidak akan merasa terbeban.

2. Belajar Mengonsumsi Produk Haiwan Secara Beransur

Sekiranya sebelum ini anda adalah salah seorang yang suka makan daging, jangan ragu untuk mengurangkan pengambilan daging secara perlahan. Apabila anda mula mengurangkan pengambilan daging, tidak ada salahnya untuk mengetahui sumber nutrien yang dapat menggantikan nutrien dari produk haiwan yang mula anda kurangkan. Perkara ini memang sukar dilakukan, tetapi tidak ada salahnya mencuba secara beransur-ansur.

3. Mencari Inovasi dalam Menu Makanan

Menjadi vegetarian tidak bermaksud anda hanya boleh makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Banyak jenis makanan lain yang boleh anda nikmati. Memang pada dasarnya makanan yang anda makan hanya berasal dari tumbuh-tumbuhan. Namun, dengan adanya inovasi dalam menu makanan, pastinya makanan anda akan lebih menarik.

Sediakan menu yang berbeza setiap hari. Anda boleh mencuba menggabungkan buah dan sayur. Anda juga boleh membuat sos kacang untuk persalinan salad anda. Jangan lupa, sekarang ini terdapat banyak restoran atau kedai makanan yang menjual pelbagai jenis makanan untuk vegetarian.

4. Tambah Bahagian Makanan

Biasanya, apabila anda beralih ke vegetarian, bahagian makanan anda akan bertambah. Ini kerana diet vegetarian biasanya rendah tenaga. Tidak ada yang salah dengan menambah bahagian makanan anda. Inilah masanya untuk makan banyak tanpa rasa bersalah.

Baca juga: Petua Menu Diet Vegetarian

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai vegetarian, anda boleh menghubungi doktor di aplikasi , kamu tahu. Anda boleh mengemukakan soalan di mana sahaja dan bila-bila masa dengan doktor melalui ciri-ciri tersebut Hubungi Doktor , boleh melalui Suara / Panggilan video dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan dalam Stor aplikasi atau Google Play sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found