Sakit Lutut Selepas Bersenam? Mungkin inilah sebabnya

, Jakarta - Sukan dikenali sebagai aktiviti fizikal yang dapat memberikan banyak kebaikan, termasuk meningkatkan stamina, menjaga berat badan yang ideal dan mencegah tubuh dari pelbagai penyakit. Itulah sebabnya disarankan agar anda selalu bersenam. Walau bagaimanapun, senaman juga boleh membuat anda berisiko mengalami kecederaan. Dari banyak kecederaan yang boleh berlaku semasa sukan, sakit lutut selepas bersenam adalah kecederaan yang paling biasa bagi banyak orang. Jangan panik jika anda mengalami sakit lutut selepas bersenam, kerana kebanyakan penyebab sakit lutut biasanya tidak berbahaya.

Lutut sangat mudah mengalami kecederaan atau sakit setelah bersenam kerana biasanya anda akan bergantung pada kedua lutut untuk menyokong setiap pergerakan yang anda lakukan. Lutut anda yang menyokong semua berat badan anda dan berat tambahan lain ketika anda berlari atau melompat. Jadi, sebenarnya sakit lutut selepas bersenam adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, penyebab sakit lutut juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lebih serius, seperti gout, rematik, dan osteoporosis. Oleh itu, ketahui penyebab umum sakit lutut berikut selepas bersenam:

Postur Buruk

Sekiranya anda mengalami sakit lutut selepas bersenam, cuba ingat adakah semasa latihan, anda melakukannya dengan postur yang betul? Sebabnya, bersenam dengan postur yang lemah boleh menyebabkan kecederaan, baik akut dan kronik. Ini kerana lutut adalah sendi stabil antara sendi dinamik seperti di pinggul dan kaki. Sendi lutut berfungsi untuk menyerap hentaman setiap kali anda melangkah. Jadi, berolahraga dengan postur yang baik sangat penting kerana dapat mencegah lutut anda dari tekanan, tegang, dan akhirnya menjadi sakit.

Tendinitis atau Keradangan Tendon

Kesakitan pada satu lutut juga sering berlaku akibat lutut yang berlebihan untuk bekerja keras. Biasanya, keadaan ini berlaku ketika anda bersenam terlalu keras dan dalam jangka masa yang lama, akibatnya lutut anda menjadi jengkel dan meradang. Rasa sakit di lutut akan lebih ketara ketika anda menuruni tangga atau permukaan yang turun. Selain sakit lutut, gejala lain yang akan anda rasakan jika anda mengalami tendinitis adalah lutut menjadi bengkak, merah dan terasa panas, dan lutut akan terasa sangat sakit ketika menggerakkan atau melenturkan lutut.

Sindrom jalur iliotibial (sindrom ITB)

Sindrom ini berlaku apabila tisu penghubung yang membentang dari luar pelvis hingga ke luar lutut ( jalur iliotibial ) menjadi kaku dan gosokkan pada tulang paha. Akibatnya, kawasan di luar lutut, sekitar penonjolan tulang paha, paha luar, dan juga kawasan punggung akan terasa sakit. Biasanya yang paling kerap sindrom jalur iliotibial adalah pelari. Salah satu penyebabnya adalah panjang kaki kanan dan kiri yang berbeza.

Sakit lutut akibat sindrom ITB biasanya akan muncul ketika anda berlari, dan akan bertambah buruk sekiranya aktiviti larian diteruskan. Namun, apabila anda berhenti berlari, rasa sakit akan berkurang. Sindrom ITB mesti dirawat dengan betul, kerana jika tidak, boleh menyebabkan air mata meniskus yang memerlukan pembedahan pembetulan.

Sprain atau Sprain

Sekiranya sakit lutut berlaku selepas anda bersenam dengan lebih kuat daripada biasa, atau kerana perubahan kadar tiba-tiba, kejatuhan, atau perlanggaran dengan objek keras atau orang lain, ini bermakna anda telah terseliuh atau terseliuh lutut. Apabila anda terseliuh, otot anda akan tegang atau ditarik secara paksa. Itulah sebabnya lutut yang terseliuh akan terasa sakit ketika digerakkan.

Ini adalah beberapa penyebab sakit lutut selepas bersenam. Dari semua penyebab sakit lutut di atas, yang paling sering dialami oleh orang yang sering bersenam adalah tendinitis dan sindrom jalur iliotibial . Untuk mengetahui punca sebenar sakit lutut anda, ada baiknya berjumpa doktor ortopedik. Dengan cara itu, sakit lutut dapat diubati dengan cara yang betul.

Sementara itu, untuk merawat sakit lutut, anda boleh melakukan kaedah RICE:

R ? berehat , iaitu berehat

Saya ? ais , yang menekan lutut terseliuh dengan ais

C mampatan , iaitu merejam lutut yang terseliuh dengan pembalut

E ketinggian? , yang mengangkat lutut yang cedera lebih tinggi daripada jantung

Sekiranya rasa sakit itu sangat mengganggu, anda juga boleh mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen untuk merawat sakit lutut. Beli ubat di hanya. Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui ciri Farmasi Pertengahan , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Cara Mudah Mengatasi Kaki Yang Terseliuh
  • Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis
  • 5 Tanda Ketika Tubuh Anda Berolahraga Terlalu Banyak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found