Tanda-tanda Migrain Semula jadi Sakit Kepala yang Tidak Tertahankan?

Jakarta - Sakit kepala adalah masalah kesihatan yang biasa dilakukan oleh sesiapa sahaja. Keadaan ini boleh berlaku secara beransur-ansur atau tiba-tiba. Sakit kepala ringan boleh disebabkan oleh beberapa sebab, salah satunya adalah keletihan. Jadi, bolehkah sakit kepala yang tidak tertahankan menjadi gejala migrain?

Baca juga: Migrain Semasa Menstruasi? Inilah Cara Mengatasinya

Migrain adalah penyakit yang menyebabkan sakit kepala yang menyakitkan dan tidak tertahankan. Migrain menyebabkan sakit kepala yang berdenyut dan biasanya dialami di satu pihak. Terdapat pelbagai sebab yang menyebabkan seseorang mengalami migrain. Tidak ada salahnya mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan migrain.

Selain Sakit Kepala, Ketahui Gejala Migrain

Dalam beberapa penyakit migrain, sebenarnya penurunan kadar serotonin di otak membuat seseorang mengalami migrain. Dilaporkan dari Sekolah Perubatan Harvard , wanita lebih cenderung kepada migrain berbanding lelaki.

Terdapat beberapa faktor yang mendorong seseorang mengalami migrain, seperti tahap stres, perubahan hormon, diet, corak tidur, bau busuk, dan perubahan cuaca. Sakit kepala yang dialami oleh penderita migrain sebenarnya berlaku secara beransur-ansur. Dilaporkan dari Sekolah Perubatan Harvard , terdapat beberapa peringkat yang akan dialami:

1. Prodrome

Tahap pertama gejala yang akan dialami oleh penghidap migrain adalah prodrome atau pra-sakit kepala. Keadaan ini membuatkan penghidap migrain berasa tidak sihat beberapa hari sebelum sakit kepala melanda. Tidak hanya merasa tidak sihat, gejala lain juga akan dialami pada tahap ini, seperti perubahan mood, perubahan selera makan, menjadi cepat letih, dan merasa cepat haus.

Baca juga: 4 Makanan untuk Merawat Migrain

2. Aura

Tahap kedua boleh berlaku sebelum penghidapnya mengalami migrain atau ketika mengalami migrain. Pada tahap ini, penderita mengalami gangguan penglihatan, seperti penglihatan kabur dan cahaya penglihatan yang dapat dilihat. Pada tahap ini, penderita migrain juga akan mengalami gangguan sensori, motorik, dan lisan.

3. Serangan Migrain

Pada peringkat ini, penghidap migrain akan mengalami sakit kepala. Tahap ini boleh berlangsung selama beberapa hari. Terdapat beberapa gejala yang muncul, seperti sakit kepala yang tidak dapat ditanggung di satu sisi kepala atau kedua-dua bahagian kepala. Bukan hanya itu, sakit kepala kadang-kadang disertai dengan sakit kepala yang berdenyut, penglihatan kabur, pening, mual, dan kepekaan terhadap cahaya dan suara.

4. Postdrome

Selepas serangan migrain, anda akan mengalami rasa letih. Bukan hanya itu, sakit kepala masih terasa tetapi pada tahap yang lebih ringan. Apabila gejala migrain yang anda alami tidak hilang, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Cara Pencegahan Migrain

Penyakit migrain dapat dicegah dengan menghindari beberapa faktor penyebab migrain. Dilaporkan dari WebMD , lakukan gaya hidup dan diet yang sihat untuk mengelakkan penyakit migrain.

Elakkan minum alkohol, makanan yang mempunyai bau yang menyakitkan, dan keadaan lain yang mencetuskan migrain. Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai pencegahan migrain lain yang boleh dilakukan.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah ubat migrain yang tepat untuk wanita hamil

Bukan itu sahaja, anda harus memenuhi keperluan untuk berehat setiap hari. Ini dapat membantu anda mengawal tahap tekanan dan tekanan yang berlaku. Pencegahan adalah baik agar keadaan migrain tidak bertambah buruk dan menyebabkan komplikasi.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Sakit Kepala Migrain
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Ketika Sakit Kepala Tidak Akan Berjauhan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengelakkan Migrain Sebelum Berlaku

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found