5 Cara Menjaga Anak-Anak Dekat dengan Ibu Bekerja

Jakarta - Wanita berkerjaya yang mempunyai anak tentu tidak mempunyai banyak waktu untuk menghabiskan masa bersama anak-anak mereka di rumah. Inilah sebabnya mengapa anak-anak dengan ibu bapa yang bekerja - terutama ibu - cenderung kurang mendapat perhatian, kerana masa ikatan sangat terhad. Sebenarnya, tidak jarang si anak tidak membuka matanya ketika ibu keluar bekerja dan tertidur ketika ibu tiba di rumah setelah bekerja.

Pakar psikologi kanak-kanak Kanada, dr. Gordon Neufeld mengatakan bahawa kedekatan antara ibu bapa dan anak-anak adalah perkara yang paling penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi. Tanpa kedekatan antara keduanya, kepercayaan anak terhadap ibu bapanya tidak akan terjalin dengan baik. Pada akhirnya, anak-anak sebenarnya menjadi lebih introvert dan sering berbohong tentang perasaan mereka terhadap ibu bapa mereka.

Lalu, bagaimana untuk mendekati anak walaupun ibu menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah untuk bekerja? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Berikan Masa Khas untuk Bayi

Sekiranya anda dapat menghabiskan banyak masa bekerja, anda masih boleh meluangkan masa untuk keluarga dan anak-anak tercinta. Sentiasa ingat, anak-anak juga memerlukan kasih sayang dan perhatian daripada ibu bapa. Oleh itu, sediakan masa khas untuk bayi, agar dia merasakan bahawa ibu tidak melupakannya dan terlalu sibuk bekerja. Tidak perlu melakukan perjalanan ke tempat kegemarannya, hanya menghabiskan sekurang-kurangnya satu jam hanya untuk anak setiap hari.

Baca juga: 5 Masalah Umum yang dijumpai pada Kanak-kanak dengan Ibu Bekerja

Tinggalkan Kerja di Pejabat

Setiap hari, ibu saya menghabiskan lebih kurang sembilan jam di pejabat. Walaupun kerja itu belum selesai, elakkan membawanya pulang. Sebagai isteri dan ibu, sudah tentu ada tanggungjawab lain yang menanti anda di rumah. Jadi, tumpukan perhatian kepada keluarga dan anak-anak ketika ibu berada di rumah. Membawa pulang kerja bukan sahaja membuat anak-anak terabai, fikiran ibu menjadi tidak fokus sehingga dia terdedah kepada tekanan.

Elakkan Mengeluarkan Kemarahan pada Kanak-kanak

Ibu, anak mempunyai perasaan yang sangat sensitif. Kata-kata yang keras akan meninggalkan bekas luka dalam hatinya. Sekiranya ibu mempunyai masalah di tempat kerja, beritahu ayah. Jangan biarkan ibu melampiaskan kekecewaannya dan apa sahaja masalah yang dialaminya kepada anak yang tidak mengetahui apa yang sedang dirasakannya.

Anak-anak Juga Perlu Memahami Apa Yang Ibu Lakukan Di Pejabat

Walaupun anda tidak dapat memahaminya sepenuhnya, tidak ada salahnya memberitahu anak anda apa tugas ibu anda, sehingga dia tidak merasa ditinggalkan tanpa alasan setiap hari. Bercakap mengenai pekerjaan ibu juga dapat mengurangkan kemampuan anak membandingkan ibu dengan ibu bapa rakan mereka. Tidak ada yang salah jika anda juga menerangkan mengapa anda perlu bekerja setiap hari.

Menemani Kanak-kanak Bermain

Bermain adalah hobi bagi setiap kanak-kanak. Mungkin dia kehilangan waktu ketika dia bermain, walaupun ibunya pulang dari tempat kerja. Ibu dapat mendekati anak-anak mereka dengan menemani mereka bermain, tidak kira betapa letihnya ibu ketika itu. Menyediakan masa tambahan untuk menemani anak-anak bermain akan membuat mereka gembira dan merasa dijaga. Jangan teragak-agak untuk menghampirinya dan bertanya apa yang dia mainkan.

Baca juga: Ibu Bekerja, Bagaimana Waktu Berkualiti dengan Anak-Anak?

Itulah beberapa cara untuk mendekati yang boleh dilakukan bagi ibu yang harus meninggalkan anak-anak mereka bekerja setiap hari. Walaupun anda sibuk, jangan acuh tak acuh terhadap kesihatan anak anda. Segera tanyakan kepada doktor sekiranya ibu menemui perubahan tabiat bayi. Buka aplikasi dengan segera dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Ayuh, muat turun permohonan di telefon ibu sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found