Ini adalah makanan yang mesti anda makan sekiranya anda ingin menjadi bapa tidak lama lagi

, Jakarta - Bagi lelaki yang sudah berkahwin, mempunyai anak tidak lama lagi mungkin merupakan tahap yang ingin mereka capai dengan segera. Sebenarnya, kehadiran bayi memang boleh menjadi pelengkap keluarga. Salah satu syarat untuk segera mendapatkannya adalah, anda dan pasangan anda mempunyai tahap kesuburan yang mencukupi.

Tidak dapat dinafikan, kesuburan adalah salah satu faktor utama sekiranya pasangan ingin segera melahirkan anak. Malangnya, kadar kesuburan yang menurun agak terdedah kepada lelaki. Ada banyak faktor yang dapat memicu, mulai dari diet yang buruk, hingga gaya hidup yang tidak sihat. Apabila kesuburan lelaki menurun, kemungkinan mempunyai anak tidak lama lagi juga dapat berkurang.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

Nah, untuk menjaga dan meningkatkan kesuburan, itu dapat dilakukan dengan mengamalkan diet yang sihat. Sebenarnya, diet yang sihat dan seimbang pada lelaki dapat membantu meningkatkan kualiti sperma. Terdapat beberapa jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan oleh bapa masa depan. Ada apa-apa?

  • Mengandungi Folate

Kandungan folat sangat diperlukan oleh calon bapa, dan itu tidak berbeza pada lelaki. Pengambilan folat atau vitamin B9 sebenarnya juga diperlukan oleh bakal bapa. Penyelidikan mengatakan bahawa apabila seorang lelaki kekurangan pengambilan folat, gangguan dalam menghasilkan sperma yang sihat dapat terjadi.

Pada lelaki, pengambilan asid folik harian yang disyorkan ialah 400 mikrogram. Beberapa jenis makanan yang dapat membantu memenuhi keperluan folat dalam badan adalah kacang tanah, kacang hijau, dan kacang soya, bijirin, kentang, dan jus oren. Folat juga terdapat dalam sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, dan tauge.

  • Vitamin D

Lelaki yang kurang mengkonsumsi vitamin D lebih berisiko menghasilkan sperma yang kurang aktif. Walaupun belum terbukti dengan pasti apa yang menyebabkannya, memenuhi pengambilan vitamin D sangat penting. Pengambilan vitamin D yang mencukupi akan menjadikan tulang sihat, dan badan akan menjadi lebih sihat.

Salah satu sumber vitamin D terbaik untuk tubuh adalah pendedahan cahaya matahari pagi. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan vitamin ini dengan memakan makanan seperti ikan berminyak dan makanan yang telah diperkaya dengan vitamin D.

Baca juga : Bukan Hanya Wanita, Inilah 4 Cara Meningkatkan Kesuburan Lelaki

  • Vitamin C

Salah satu jenis makanan yang mesti ada di piring calon bapa ialah makanan yang mengandungi vitamin C dan antioksidan. Jenis nutrien ini dapat membantu mencegah sperma cacat dan menjadikannya lebih aktif.

Selain itu, antioksidan dapat membantu meningkatkan kualiti sperma dengan mengurangi jumlah radikal bebas, yang memicu kerusakan membran sel. Sumber antioksidan yang baik untuk tubuh adalah vitamin C, vitamin E, dan beta karoten.

  • Zink dan Selenium

Salah satu pencetus sperma untuk mengalami masalah adalah kekurangan zink. Keadaan ini boleh menyebabkan sperma berkumpul bersama, dan akhirnya menyebabkan kemandulan pada lelaki. Beberapa cara untuk memenuhi keperluan zink dan selenium adalah dengan memakan ayam, tiram, kacang panggang, ikan, telur, dan roti.

  • Makanan Tambahan Multivitamin

Selain makanan sihat, anda juga dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda dengan mengambil makanan tambahan multivitamin. Tetapi perlu diingat, multivitamin tidak dimaksudkan untuk menggantikan fungsi makanan.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu mengenai multivitamin yang disyorkan untuk dimakan. Setelah mendapat resipi, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membeli multivitamin, anda tahu. Dengan penghantaran, makanan tambahan dan produk kesihatan lain yang anda pesan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found