Sebab-sebab Bau Bau yang Kerap ketika Berpuasa

, Jakarta - Nafas berbau adalah masalah yang sering terjadi ketika berpuasa. Pernahkah anda terfikir mengapa ini boleh berlaku? Apakah sebabnya bau mulut yang kerap ketika berpuasa? Rupa-rupanya ini timbul kerana dipengaruhi oleh keadaan mulut kering dan tidak mendapat pengambilan minuman atau air dalam jangka masa yang lama.

Nafas berbau yang muncul ketika berpuasa dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang. Tetapi jangan risau, dengan mengetahui penyebabnya, anda dapat mengetahui cara mengatasinya. Tanpa perlu berbuka puasa, anda boleh mencuba menerapkan beberapa perkara untuk mengatasi bau mulut ketika berpuasa.

Baca juga: 4 Masalah Kecantikan Yang Muncul Semasa Puasa

Sebab dan Cara Mengatasi Nafas Berbau

Sebab utama nafas berbau semasa berpuasa adalah pengeluaran air liur yang berkurang di mulut kerana tidak ada pengambilan cecair semasa berpuasa. Sebenarnya, air liur adalah cecair pembersih semula jadi yang mengandungi enzim untuk mencerna serat dan glikoprotein untuk melindungi mukosa mulut. Air liur juga berfungsi sebagai sistem imun untuk menyekat bakteria dan virus yang masuk melalui mulut.

Akibat dari keadaan ini, rongga mulut kering dan menjadi tempat yang baik untuk perkembangan koloni bakteria di lidah, gigi dan mulut. Nah itulah yang mencetuskan timbulnya bau mulut ketika berpuasa. Tetapi perlu diingat, penyebab bau mulut bukan hanya disebabkan oleh kekurangan cairan, tetapi juga disebabkan oleh masalah kesihatan gigi dan mulut dan gangguan asid perut.

Oleh itu, penting untuk menjaga kesihatan mulut dengan menggosok gigi secara berkala kerana serpihan makanan yang terkumpul di permukaan lidah, gusi, dan di antara gigi dapat menjadi tempat berkumpulnya pembiakan bakteria. Semakin lama, ini boleh menjadi penyebab bau mulut, termasuk bau mulut ketika berpuasa.

Penyebab terakhir bau mulut adalah gangguan kesihatan pencernaan. Cairan pencernaan ini akan tetap keluar walaupun tidak ada pengambilan makanan semasa berpuasa. Nah, keadaan ini mempengaruhi lapisan perut, mengakibatkan bau busuk seperti bau makanan basi. Di samping itu, proses metabolisme menggunakan simpanan lemak di dalam badan untuk melepaskan bahan kimia dalam bentuk keton yang dilepaskan bersama dengan pernafasan.

Walaupun terdapat banyak perkara yang menyebabkan bau mulut, untungnya ada pelbagai cara untuk mengatasi masalah ini. Untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut semasa berpuasa, dan anda boleh kelihatan yakin, berikut adalah cara mudah untuk menghilangkan bau mulut.

  • Pencuci Mulut

Berus gigi kadang-kadang tidak menjamin bahawa rongga mulut benar-benar bersih. Ini kerana sikat gigi tidak dapat menjangkau semua gigi. Akibatnya, bakteria dan serpihan makanan tidak dimusnahkan sepenuhnya. Nah, alternatifnya adalah dengan menggunakan ubat kumur antibakteria untuk memaksimumkan keseluruhan proses pembersihan antara gigi atau rongga mulut.

  • Penggunaan Air yang mencukupi

Cuba minum sekurang-kurangnya dua atau tiga gelas air selepas sahur. Anda boleh minum sambil menunggu waktu imsak tiba. Pengambilan air ini dapat menjadikan mulut tidak terlalu kering sehingga bau mulut dapat dicegah.

  • Lidah Bersih

Selain gigi, kebersihan lidah mesti sentiasa dijaga semasa berpuasa. Pakar mengatakan, lidah juga boleh menjadi tempat menyimpan sisa makanan. Cara membersihkannya cukup mudah, anda boleh menggunakan pembersih lidah sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk membuang bakteria dan plak yang boleh menyebabkan bau mulut.

Baca juga: 7 Petua Mencegah Bibir Kering Semasa Berpuasa

Untuk mengelakkan bau mulut ketika berpuasa, selalu sediakan produk pembersih gigi dan mulut di rumah. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli di aplikasinya. Anda juga boleh membeli keperluan kebersihan dan produk kesihatan yang lain. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun sekarang!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 9 Kesan Sampingan Puasa Berselang Berpotensi.
Nafas Thera. Diakses pada tahun 2021. PUASA BOLEH MENYEBABKAN Nafas buruk.
Hidup bersemangat. Diperoleh pada 2021. Reaksi Tubuh Terhadap Puasa.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Perkara yang Boleh Anda Cuba di Rumah untuk Menghilangkan Nafas Berbau.