3 Kaedah Pasti untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Jakarta - Hati yang sihat atau tidak sangat bergantung pada gaya hidup yang anda jalani. Jangan bermain dengan penyakit jantung, kerana serangannya sangat mematikan, anda tahu. Anda boleh mula menjaga kesihatan jantung dengan menghilangkan faktor risiko. Bermula dari tekanan darah tinggi, obesiti, kolesterol tinggi, merokok, hingga duduk terlalu lama. Selain faktor risiko ini, anda juga menerapkan gaya hidup sihat. Sederhana, asalkan anda bersedia memberikan komitmen untuk menjalaninya. Ingin tahu? Berikut adalah tiga cara pasti untuk menjaga kesihatan jantung.

  1. Bersenam secara Rutin

Bagi anda yang memohon gaya hidup tidak aktif, patut difikirkan semula. Sebabnya, menjadi tidak aktif secara fizikal adalah pemimpin pelbagai penyakit jantung. Sebaliknya berlaku, senaman yang rajin dapat menjadikan jantung lebih sihat sambil mengurangkan risiko penyakit jantung. Semasa anda bergerak semasa bersenam, jantung anda mengepam lebih banyak darah dengan mengepam pergerakannya lebih cepat. Anda dapat merasakannya melalui peningkatan degupan jantung. Denyutan jantung yang meningkat ini membekalkan oksigen dan nutrien penting lain kepada otot-otot yang sedang bergerak.

Menurut beberapa kajian, mereka yang aktif secara fizikal, misalnya, orang yang tinggal di pergunungan, masalah kardiovaskular seperti PJK (Penyakit Jantung Koronari) hampir tidak wujud. Nah, dengan melakukan senaman secara teratur, kesihatan dan kecergasan fizikal anda akan bertambah baik. Ia tidak berhenti di situ, hasil akhirnya kualiti hidup juga meningkat.

Lalu, jenis senaman apa yang baik untuk menjaga kesihatan jantung? Pakar mengatakan, jenis senaman aerobik seperti berjalan, berlari, berenang, atau berbasikal, sangat baik untuk kesihatan jantung. Kerana senaman seperti itu adalah contoh aktiviti penggunaan oksigen ke jantung dalam jangka masa yang agak lama.

Ia berbeza dengan pecut 100 atau 200 meter yang tidak menggunakan oksigen atau yang disebut anaerobik. Kerana berlari memerlukan pelari menahan nafas sehingga dia menyelesaikan jarak.

  1. Urus Tekanan dengan Baik

Tekanan tidak hanya berkaitan dengan kesihatan mental atau psikologi, anda tahu . Masalah psikiatri ini dimasukkan sebagai faktor risiko bukan fizikal untuk berlakunya penyakit jantung. Malangnya, tidak mudah untuk menentukan seseorang yang menderita tekanan. Namun, menurut pakar, jika dikendalikan oleh kegelisahan, ketegangan, kegelisahan, hingga pikiran penuh, ia dapat digunakan sebagai penanda aras.

Biasanya orang yang dilanda tekanan mengadu tidak sihat, sakit kepala, berdebar-debar, sakit dada, insomnia, atau pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak muncul pada masa yang sama. Secara amnya, kurang tidur, bekerja terlalu lama, dan mendengar terlalu banyak maklumat adalah sumber tekanan utama. Jadi, apa kaitan tekanan dengan jantung?

Apabila tekanan akut berterusan, jantung berdegup lebih cepat, menjadikan seseorang lebih rentan terhadap irama jantung yang tidak teratur. Sekiranya tekanan bertambah buruk, tekanan darah juga meningkat sebagai reaksi. Sekiranya keadaan ini berlangsung lama, ia boleh mencederakan arteri koronari dan juga jantung itu sendiri.

  1. Pengambilan Makanan Berkhasiat

Mungkin anda pernah mendengar istilah dari Barat: Anda adalah apa yang anda makan. Sebenarnya, apa yang anda makan sememangnya akan mewakili siapa anda sebenarnya. Dalam kes ini sudah tentu kesihatan tubuh. Menjaga kesihatan jantung tidak berfungsi hanya dengan bersenam dan menguruskan tekanan, anda juga perlu makan makanan yang menyihatkan jantung.

Contohnya, makan makanan rendah kolesterol dapat mengawal tekanan darah. Selain itu, ada juga beberapa makanan yang dikatakan pakar baik untuk jantung anda, seperti oatmeal. Makanan ini kaya dengan serat betaglucan yang berguna untuk menurunkan kolesterol jahat dalam badan.

Selain oatmeal, ada juga salmon yang kaya dengan omega 3. Banyak kajian mengatakan bahawa omega-3 sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Jangan lupa sayur-sayuran hijau yang kaya dengan vitamin dan antioksidan yang baik untuk membuat toksin dalam badan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga kesihatan jantung, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk membincangkan perkara tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found