Berikut adalah 4 Gejala Hematuria yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Hematuria adalah keadaan yang dicirikan oleh penampilan darah dalam air kencing. Sedangkan dalam keadaan normal, tidak boleh ada darah yang keluar bersama air kencing ketika membuang air kecil. Dengan kata lain, orang dengan penyakit ini akan mengeluarkan darah yang terdapat di dalam air kencing yang menyebabkan air kencing berubah warna menjadi kemerahan atau sedikit coklat.

Hematuria jarang menjadi tanda penyakit yang mengancam nyawa. Walaupun begitu, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, terutamanya jika ia berlaku dalam jangka masa panjang dan kerap. Sekiranya anda mendapati air kencing yang mengandungi darah, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

Dalam beberapa keadaan, air kencing mungkin mengandungi darah walaupun tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Keadaan ini dikenali sebagai hematuria mikroskopik, di mana darah dalam air kencing hanya dapat dilihat melalui mikroskop di makmal. Salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi gangguan ini adalah dengan mengetahui punca pendarahan dengan air kencing.

Baca juga: Kencing Berdarah? Hati-hati dengan Hematuria

Gejala dan Punca Hematuria pada seseorang

Pada dasarnya, hematuria boleh berlaku tanpa disertai oleh sebarang gejala. Tanda utama hematuria yang jelas adalah perubahan warna air kencing menjadi merah jambu, kemerahan atau coklat. Perubahan warna ini berlaku kerana adanya darah dalam air kencing yang dikeluarkan oleh badan.

Umumnya, hematuria tidak menyebabkan kesakitan dan hanya menyebabkan seseorang membuang air kecil lebih kerap atau mengalami kesukaran membuang air kecil. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menyebabkan kesakitan jika gumpalan darah muncul dengan air kencing.

Baca juga: Berikut adalah 5 Punca Hematuria yang Perlu Anda Ketahui

Gejala yang berlaku bersama dengan hematuria bergantung kepada penyebabnya. Kerana, ada banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami keadaan ini, termasuk:

1. Jangkitan Saluran Kencing

Pembuangan darah dengan air kencing, alias hematuria, boleh berlaku kerana jangkitan saluran kencing. Keadaan ini berlaku kerana kemasukan bakteria ke dalam badan melalui uretra, kemudian membiak di pundi kencing. Selain hematuria, jangkitan saluran kencing juga mencetuskan gejala, seperti sakit ketika kencing, kencing kerap, dan kencing yang berbau kuat.

2. Gangguan Ginjal

Hematuria juga dapat menjadi tanda gangguan buah pinggang, seperti jangkitan ginjal atau batu ginjal. Keadaan ini tidak boleh diabaikan sama sekali dan harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Selain pendarahan dengan air kencing, gangguan buah pinggang juga menyebabkan gejala lain, seperti demam, sakit, dan sakit di punggung bawah.

3. Kanser

Pembuangan darah dengan air kencing boleh menjadi tanda seseorang menghidap barah. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis barah yang ditandai dengan hematuria, mulai dari barah prostat, barah pundi kencing, hingga barah ginjal. Semua keadaan ini boleh membawa maut dan mesti diubati dengan segera.

Baca juga: Urin Berwarna, Waspadalah terhadap 4 Penyakit Ini

4. Anemia Sel Sickle

Kemunculan darah dalam air kencing juga dapat terjadi akibat gangguan genetik, salah satunya adalah anemia sel sabit. Keadaan ini berlaku kerana kerosakan pada hemoglobin sel darah kerana keturunan. Hematuria juga boleh berlaku kerana sindrom Alport, yang merupakan keadaan yang mempengaruhi tisu penyaringan di buah pinggang.

Ketahui lebih lanjut mengenai hematuria dan simptom dan penyebabnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found