3 Kesalahan Maklumat Mengenai Anjing Pit Bull

, Jakarta - Pit Bull adalah sejenis anjing yang sering ditakuti oleh banyak orang kerana tidak sedikit yang cedera malah kehilangan nyawa kerana baka anjing ini. Haiwan ini kadang-kadang menggigit manusia, menyebabkan kecederaan. Walaupun begitu, tidak semua yang anda dengar benar, kerana mungkin termasuk maklumat yang salah. Ketahui semua maklumat yang salah mengenai Pit bull ini!

Maklumat salah mengenai Anjing Pit Bull

The American Pit Bull Terrier, atau Pit Bull, adalah keturunan anjing yang sering dianggap pendamping dan dekat dengan keluarga. Pada mulanya, haiwan ini dibiakkan sebagai "umpan" untuk lembu jantan yang akhirnya berkembang menjadi anjing ternak serba boleh. Akhirnya, pit bull diajarkan untuk tinggal di dalam rumah untuk menjadi "anjing duduk" kerana anjing-anjing ini sangat lemah lembut pada anak-anak.

Baca juga: 6 Jenis Penyakit Kulit Anjing Mudah Diserang

Sifat ketekunan, tangkas dan berani mereka menjadikannya popular dalam kategori sukan, seperti angkat berat, ketangkasan, dan kepatuhan. Selain kuat, anjing Pit bull juga dapat menempatkan diri mereka sebagai teman manusia yang memberikan kasih sayang dan kasih sayang kepada orang-orang di sekitar mereka. Walaupun ia anjing tulen, anda mungkin menemuinya di tempat perlindungan dan bersedia untuk diterima pakai.

Walaupun begitu, masih banyak maklumat yang salah mengenai lembu Pit di masyarakat kerana sering terdapat banyak kes di mana haiwan ini dilabel sebagai buruk. Berikut adalah beberapa maklumat yang salah:

1. Majoriti gigitan anjing berasal dari pit bull

Kesalahan maklumat pertama adalah bahawa baka anjing ini dipercayai telah menggigit banyak orang. Memang benar bahawa kes itu masih ada, tetapi kenyataannya adalah bahawa Pit bulls hampir tidak membuat senarai 10 gigitan anjing maut paling tinggi setiap tahun jika anda mengira baka. Sebenarnya, Great Danes, Mastiffs dan Malamutes lebih cenderung terlibat dalam gigitan maut daripada Pit Bulls.

2. Anjing Pit Bull Tidak Bergaul Dengan Anjing Lain

Sama seperti manusia, anjing juga selesa jika bersosial dengan orang lain tidak mempengaruhi keturunan. Walaupun begitu, semua perkara ini bergantung pada perkembangan peribadi dan pengalaman sebelumnya. Sebenarnya, banyak lembu jantan hidup damai di rumah dengan baka anjing, kucing, dan juga anak-anak yang lain. Pastikan anda mempunyai anjing dengan perangai yang baik dan kemudian melatihnya untuk membiasakan diri dengan haiwan dan orang lain.

Baca juga: Berapa kerapkah anda mesti membersihkan sangkar anjing?

3. Mulut Anjing Pit Bull Mengunci Ketika Menggigit

Sebenarnya, pit bull memang anjing yang cukup kuat, tetapi rahangnya tidak berbeza dengan anjing keturunan lain yang kuat. Apabila baka anjing ini menyimpan sesuatu di mulutnya, seperti mainan atau tongkat, ia biasanya menggigit dengan keras. Ini kerana tekad yang tinggi bukan kerana mulutnya terkunci. Sama seperti Husky, kedua anjing ini mempunyai mekanisme penjepit yang sangat kuat.

Itulah beberapa kesalahan yang sering berlaku dalam masyarakat mengenai anjing Pit bull. Sama seperti anjing lain, ketika mereka merasa terancam, satu-satunya cara untuk melawannya adalah dengan menggigit. Oleh itu, setiap orang diharapkan dapat mengelakkan anjing ini jika dia melihatnya di jalanan kerana boleh dianggap sebagai ancaman. Walaupun begitu, Pit bull masih boleh menjadi rakan kongsi yang baik.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Anda juga boleh meminta doktor haiwan dari dikaitkan dengan lembu pit atau baka lain. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dan menikmati akses mudah ke kesihatan untuk haiwan dan manusia. Melalui aplikasi ini, anda dapat berinteraksi secara langsung dengan pakar perubatan tanpa perlu bertemu muka. Muat turun aplikasi sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2020. 10 "Fakta" Pit Bull Yang Benar-benar Salah.
Gagah. Diakses pada tahun 2020. 4 Kesalahpahaman Umum Tentang Pit Bulls.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found