Ketahui Mengenai Hemangioma, Tumor di Kapal Otak

, Jakarta - Apakah istilah hemangioma masih terdengar asing di telinga anda? Ya, hemangioma adalah istilah untuk tumor jinak yang disebabkan oleh pertumbuhan saluran darah yang tidak normal. Keadaan ini kongenital, biasanya muncul sebagai lebam merah pada kulit, dan boleh muncul di mana-mana bahagian badan.

Hemangioma berkembang apabila saluran darah berkumpul membentuk satu ketulan. Pakar mengesyaki bahawa hemangioma disebabkan oleh protein tertentu yang dihasilkan oleh plasenta semasa kehamilan. Terdapat beberapa faktor yang dianggap membuat seseorang lebih berisiko terkena hemangioma, termasuk:

  1. Kelahiran bayi pramatang.

  2. Bayi dengan jantina wanita.

  3. Faktor genetik atau keturunan.

Warna merah benjolan hemangioma muncul kerana adanya saluran darah yang melebar di permukaan. Kadang-kadang hemangioma boleh berwarna kebiruan atau ungu jika terjadi pada lapisan saluran darah yang lebih dalam. Hemangioma boleh muncul di mana sahaja di badan, tetapi paling sering dijumpai di kulit kepala, punggung, dada, atau muka.

Hemangioma biasanya kecil, tetapi dalam beberapa kes, mereka boleh tumbuh besar atau menjadi lesi dan memerlukan pembedahan. Sehingga kini, tidak ada cara untuk mencegah pertumbuhan hemangioma pada kulit atau organ lain. Hemangioma kecil biasanya tidak memerlukan rawatan dan kemungkinan akan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hemangioma memerlukan rawatan.

Kira-kira 50 peratus hemangioma menyusut pada masa kanak-kanak berumur 5 tahun dan akhirnya pudar setelah usia 10 tahun. Hemangioma umumnya tidak memerlukan rawatan, kecuali pertumbuhannya sangat besar dan boleh mengganggu aktiviti.

Gejala awal hemangioma muncul dalam bentuk tanda merah pada kulit yang dapat tumbuh atau berkembang dengan cepat, kemudian terlihat menonjol di permukaan kulit. Tetapi selepas itu, hemangioma akan memasuki fasa tidak aktif, kemudian hilang secara perlahan. Walaupun ia dapat hilang, hemangioma akan meninggalkan perbezaan warna kulit yang tetap, walaupun tidak begitu cerah ketika pertama kali muncul.

Hemangioma dapat dikesan melalui ujian atau diagnosis. Secara amnya, hemangioma tidak berbahaya dan tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini dapat menyebabkan pendarahan, jangkitan, atau menjadi sakit terbuka yang menyakitkan. Sebab lain untuk rawatan adalah jika hemangioma tumbuh dan mengganggu penglihatan.

Pilihan rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat hemangioma adalah:

  • Ubat gel. Ubat gel yang disebut becaplermin sering digunakan untuk merawat lesi pada permukaan hemangioma kulit. Gel ini tidak memberi kesan pada hemangioma itu sendiri.

  • Ubat kortikosteroid. Ubat kortikosteroid dapat disuntik ke dalam hemangioma untuk mengurangkan pertumbuhan dan menghentikan peradangan.

  • Laser. Rawatan laser digunakan untuk menghilangkan hemangioma. Dalam beberapa kes, pakar bedah mungkin menggunakan rawatan laser untuk mengurangkan kemerahan dan membuat penyembuhan lebih cepat.

Sekiranya hemangioma anda mula berdarah, menyebabkan kesakitan, dan menunjukkan tanda-tanda bengkak, segera berjumpa doktor. Adakah anda mempunyai masalah kesihatan yang lain? Segera berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Anda boleh berbual secara langsung di mana sahaja dan bila-bila masa mengenai masalah kesihatan yang anda alami Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, dengan aplikasi Anda boleh membeli ubat yang anda perlukan, dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya dengan segera di Google Play atau App Store.

Baca juga:

  • Bolehkah Penyembuhan Hemangioma?
  • Warna Merah, Hemangioma Menjadi Tumor Kapal Darah
  • 4 Komplikasi Hemangioma yang Perlu Diperhatikan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found