8 Punca Kanak-kanak Gagap

, Jakarta - Bagi sebilangan kanak-kanak, gagap adalah bahagian belajar menggunakan kata dan bahasa. Keadaan ini biasanya dapat diselesaikan sendiri tanpa memerlukan bantuan pakar. Namun, pada sesetengah kanak-kanak keadaan ini boleh terus berlaku sehingga dewasa, anda tahu.

Secara amnya, kegagapan adalah keadaan di mana penghidapnya mengalami gangguan pertuturan. Orang yang tergagap biasanya mengulang suku kata atau memanjangkan sebutan perkataan ketika bercakap. Gaya boleh dialami oleh semua peringkat umur. Keadaan ini biasanya mempengaruhi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Gagap pada usia kanak-kanak adalah bentuk ketidakupayaan untuk menyampaikan makna. Ini adalah perkara biasa dan boleh hilang dengan usia. Sebaliknya, kegagapan juga dapat terjadi disebabkan oleh gangguan otak, saraf, atau otot yang terlibat dalam kemampuan berbicara. Sekiranya dibiarkan, kegagapan dapat memberi kesan negatif, menyebabkan hilangnya keyakinan diri dan mengganggu hubungan sosial.

Menurut Dr. Nathan Lavid, yang gagap memerlukan waktu lebih lama untuk memproses bahasa di otaknya, ketika dia mulai berbicara sebelum otak menentukan bagaimana kata-kata harus dieja. Pada dasarnya penyebab kegagapan dapat diketahui, berikut merangkumi:

1. Faktor Genetik

Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga gagap berpotensi untuk gagap. Walaupun tidak semestinya sepenuhnya benar, menurut genetik penyelidikan baru-baru ini juga berperanan. Sebilangan besar mereka yang mempunyai hubungan darah tergagap, maka kira-kira 60 peratus kanak-kanak juga mengalami masalah yang sama.

2. Pertumbuhan

Gagap biasanya berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Gagap yang muncul adalah suatu bentuk batasan dalam menyampaikan makna melalui bahasa atau pertuturan. Ini adalah perkara biasa dan akan hilang dengan sendirinya.

3. Reaksi Tekanan

Terlalu banyak reaksi terhadap sesuatu peristiwa juga menjadi alasan seseorang berhenti. Tekanan ini membuatkan individu berasa tertekan. Aspek psikologi yang paling banyak memainkan peranan.

4. Neurogenik

Gagal neurogenik adalah kegagapan yang disebabkan oleh gangguan otak, saraf, dan otot yang terlibat dalam kemampuan bercakap. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kemalangan atau penyakit strok .

5. Takut

Reaksi ini berlaku apabila seseorang merasakan ketegangan dan ketidakselesaan dengan orang lain. Punca kegagapan kerana dia merasa takut, tegang, dan risau akan sesuatu. Mungkin kerana ada masalah di masa lalu, seperti kejadian yang tidak dapat dilupakan. Kejadian yang membuatnya takut, tegang, dan merasa terancam. Malah ada yang merasa tertekan dan tertekan.

6. Aspek Gangguan Fizikal

Seorang kanak-kanak yang gagap mempunyai kemungkinan bahawa dia mempunyai masalah yang berpunca dari fizikal yang tidak sempurna. Contohnya, seperti gangguan saraf pertuturan atau mengalami bibir sumbing, hingga batasan lidah dalam mengucapkan sesuatu.

7. Masalah Sosial

Gangguan dan tekanan dari persekitaran sekitar sememangnya mencetuskan kanak-kanak menjadi penyebab kegagapan pada kanak-kanak. Contohnya, ketika kanak-kanak bermain dengan gembira, maka dikejutkan dengan suara yang kuat. Ternyata kejadian itu bukan sahaja risau dan tegang. Ini kerana ada bahagian kenangan yang memberi kesan negatif pada ingatan, jadi di masa depan dia berharap agar perkara seperti itu tidak akan terjadi. Kejadian ini menyukarkan dia untuk bercakap dengan lancar.

8. Psikogenik

Gagap psikogenik adalah jenis kegagapan yang jarang berlaku. Jenis kegagapan ini disebabkan oleh trauma atau masalah dalam pemikiran atau pemikiran seseorang.

Ini adalah beberapa perkara yang membuat kanak-kanak gugup. Bagi ibu yang mempunyai anak yang gagap, cubalah meluangkan masa untuk bercakap sendirian dengan anak. Ini diharapkan dapat membantunya dalam menangani masalah dalam komunikasi.

Walaupun keadaan ini dapat hilang dalam beberapa bulan, jika kegagapan tidak hilang setelah lebih dari enam bulan, segera bincangkan hal ini dengan pakar di hospital. . Ibu boleh berbincang melalui aplikasi tanpa perlu keluar rumah, dengan memanfaatkan ciri-ciri tersebut Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video untuk mendapatkan maklumat lengkap dari doktor. Ayuh, cepat muat turun aplikasi!

Baca juga:

  • Ini adalah muslihat yang perlu dilakukan agar anak-anak tidak takut pergi ke sekolah
  • Manfaat Memeluk Ketika Anak Anda Tidak Baik
  • Sindrom Aarskog Boleh Mempengaruhi Fizikal Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found