Ketahui Punca Apendisitis pada Kanak-kanak

Jakarta - Sesiapa sahaja boleh mengalami radang usus buntu, termasuk kanak-kanak. Penyebab radang usus buntu pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah sama, iaitu penyumbatan pada akhir usus besar yang disebut apendiks, yang mengakibatkan keradangan dan jangkitan. Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak, apendisitis sering terjadi akibat pembesaran tisu limfoid pada tisu apendiks.

Penyebab apendisitis lain pada kanak-kanak adalah felkalit, yang najis mengeras dan terperangkap di saluran pencernaan. Ini boleh berlaku kerana gabungan garam kalsium yang terhablur atau penyumbatan benda asing yang memasuki lampiran.

Baca juga: Selalunya Makan Pedas? Inilah Kesannya pada Lampiran

Faktor-Faktor Penyebab Apendisitis pada Kanak-kanak

Apabila apendiks tersekat, aliran darah tidak lagi dapat disalurkan ke hujung usus besar. Ini menyebabkan tisu di apendiks mulai mati, pecah, dan menyebabkan dinding usus berlubang. Lubang ini membolehkan kotoran, lendir, dan bahan lain keluar, dan kemudian merebak ke rongga perut yang lain.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara yang disebutkan di atas, apendisitis pada kanak-kanak dapat meningkatkan risiko kerana faktor berikut:

  1. Terdapat halangan di pintu rongga apendiks.
  2. Penebalan atau pembengkakan lapisan apendiks. Mungkin disebabkan oleh jangkitan pada saluran pencernaan atau bahagian tubuh yang lain.
  3. Kehadiran tinja atau pertumbuhan parasit yang menyumbat rongga usus buntu.
  4. Kecederaan pada perut.
  5. Keadaan perubatan tertentu, seperti tumor di perut atau penyakit radang usus.

Itulah sedikit penjelasan mengenai penyebab apendisitis pada kanak-kanak dan faktor-faktor yang meningkatkan risiko. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, anda boleh muat turun permohonan untuk bertanya kepada pakar pediatrik bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Tabiat Ringkas Ini Menyebabkan Apendisitis

Bagaimana Radang Apendisitis?

Kaedah rawatan utama apendisitis adalah pembedahan membuang apendiks atau apendektomi. Sebelum prosedur pembedahan, penderita apendisitis biasanya diberi antibiotik untuk mencegah jangkitan. Terutama dalam kes apendisitis yang tidak pecah, tetapi telah membentuk abses.

Secara umum, terdapat dua cara untuk melakukan apendektomi, iaitu pembedahan laparoskopi atau lubang kunci, dan pembedahan terbuka atau laparotomi. Kedua-dua kaedah ini dimulakan dengan melakukan anestesia umum untuk penderita usus buntu.

Pembuangan laparoskopi apendiks dilakukan dengan membuat beberapa sayatan bersaiz lubang kunci kecil di perut. Sayatan berfungsi untuk memasukkan instrumen pembedahan khas yang dilengkapi dengan kamera untuk mengeluarkan lampiran. Pembedahan jenis ini biasanya disyorkan untuk orang tua atau gemuk dengan radang usus buntu.

Baca juga: Bolehkah Apendisitis Dirawat Tanpa Pembedahan? Inilah ulasannya

Sementara itu, pembedahan membuang apendiks dengan pembedahan terbuka dilakukan dengan membedah abdomen kanan bawah selama 5-10 sentimeter, kemudian mengeluarkan apendiks. Pembedahan terbuka biasanya disarankan untuk kasus apendisitis di mana infeksi telah menyebar di luar apendiks, atau jika apendiks berbau (abses).

Kemudian, jika berlaku apendiks pecah dan abses, doktor biasanya akan mengeluarkan nanah dari abses terlebih dahulu menggunakan tiub khas, yang dimasukkan melalui sayatan pada kulit. Kemudian, operasi membuang apendiks hanya dapat dilakukan beberapa minggu kemudian setelah jangkitan terkawal.

Rujukan:
St. Hospital Kanak-kanak Louis. Diakses pada tahun 2021. Apendisitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Apendisitis.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Apendisitis? Gejala, Sebab, Diagnosis, Rawatan, dan Pencegahan
Nemours KidsHealth. Diakses pada tahun 2021. Cystic Fibrosis.
Medscape. Diakses pada 2021. Apendisitis Pediatrik: Latar Belakang, Anatomi, Patofisiologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found