6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

, Jakarta - Sebilangan besar pasangan yang akan berkahwin biasanya sibuk mengurus semua persiapan untuk mengadakan majlis perkahwinan, tetapi melupakan atau mengabaikan pemeriksaan kesihatan sebelum perkahwinan. Walaupun ujian kesihatan pranikah ini sangat penting, anda tahu untuk kebaikan bakal ayah dan ibu serta bakal anak yang akan dimiliki pada masa akan datang. Oleh itu, bagi anda yang ingin berkahwin, perhatikan dahulu 6 jenis cek yang penting dilakukan sebelum berkahwin.

Memeriksa kesihatan diri dan pasangan anda sebelum berkahwin bertujuan untuk mengetahui keadaan kesihatan semasa dan sejarah masalah kesihatan yang anda dan pasangan anda alami. Dengan mengetahui perkara ini, pelbagai risiko atau masalah kesihatan dapat dikesan lebih awal, sehingga dapat diatasi dengan segera. Pemeriksaan kesihatan ini juga berguna untuk membantu anda dan pasangan anda dalam merancang untuk mempunyai anak. Jenis peperiksaan berikut sebelum berkahwin:

1. Pemeriksaan Darah

Ujian darah penting untuk menentukan jenis darah dan rhesus. Anda dan pasangan anda boleh menjalani pemeriksaan darah periferal lengkap (DPL) yang merangkumi pemeriksaan Hb, hematokrit, leukosit, trombi, eritrosit, dan kadar pemendapan eritrosit (ESR). Manfaatnya adalah mengetahui keadaan anda dan tahap kolesterol pasangan anda untuk mengelakkan risiko penyakit jantung koronari dan penyakit jantung strok. Selain itu, kadar gula dalam darah juga dapat diketahui sehingga ancaman Diabetes Mellitus yang dapat membahayakan janin semasa kehamilan dapat dicegah. Bagi anda sebagai wanita, ujian darah ini berguna untuk mengetahui keadaan Hb anda. Tahap Hb yang rendah menjadikan anda berisiko dijangkiti thalasemia yang boleh memberi kesan buruk kepada janin dan kesihatan anda semasa mengandung.

Ujian darah juga bertujuan untuk mengetahui darah rhesus anda dan pasangan anda yang boleh mempengaruhi kehamilan anda kelak. Sekiranya rhesus Sekiranya darah anda negatif (-) dan suami anda positif (+), maka kehamilan kedua anda akan lebih berisiko. Anda boleh keguguran semasa hamil, atau jika dilahirkan, bayi boleh mengalami penyakit kuning, anemia, dan kegagalan jantung.

2. Ujian TORCH

TORCH adalah jangkitan yang disebabkan oleh berbagai virus berbahaya, yaitu Toxoplasma, Rubella, Cytomegalovirus (CMV) dan Herpes simplex virus II (HSV-II). Sekiranya anda mendapat jangkitan ini, kesuburan dan pasangan anda boleh terganggu, menyebabkan kesukaran untuk hamil atau keguguran awal. Dengan melakukan pemeriksaan, jangkitan ini dapat dikesan lebih awal, jadi anda dan pasangan dapat mengubatinya terlebih dahulu sebelum memulakan program kehamilan.

3. Pemeriksaan Kesihatan Reproduktif

Hampir setiap pasangan yang berkahwin rindu mempunyai anak. Oleh itu, pemeriksaan kesihatan organ pembiakan sangat berguna untuk membantu mengesan masalah kesuburan sehingga dapat diatasi dengan segera. Oleh itu, kemungkinan hamil akan meningkat.

Terdapat perbezaan pemeriksaan antara lelaki dan wanita. Anda yang bergelar wanita akan menjalani pemeriksaan ultrasound untuk mengetahui keadaan rahim, tuba fallopi, dan ovari. Selepas itu, ada pemeriksaan HSG (Hysterosalpingogram) menggunakan sinar-x untuk menentukan keadaan tiub fallopi (saluran telur) dan memeriksa bentuk, ukuran, dan struktur rongga rahim. Terdapat juga pemeriksaan hormon yang mempengaruhi kesuburan anda.

Semasa pada lelaki, pemeriksaan ini merangkumi keadaan sperma, skrotum, prostat dan hormon FSH dalam pengeluaran sperma.

4. Ujian Penyakit Menular Seksual

Pemeriksaan ini penting dilakukan untuk merawat jika terdapat penyakit seksual yang terdapat pada salah satu dari anda berdua dan untuk mengelakkan penyakit seksual itu menular kepada pasangan anda, bahkan pada janin di rahim yang boleh membawa maut. Lakukan ujian VDRL / RPR untuk mengesan sifilis berjangkit. Penyakit ini boleh menyebabkan bayi menjadi cacat dan bahkan mati sekiranya dijangkiti. Di samping itu, ada juga ujian untuk mengesan HIV / AIDS yang berbahaya dan dapat menular melalui hubungan seksual dan pemindahan darah. Penyakit ini juga berpotensi menular dari ibu ke janin di dalam rahim.

5. Ujian hepatitis B

Anda dan pasangan anda perlu melakukan ujian HBsAg untuk mengetahui sama ada anda menghidap hepatitis B. Virus hepatitis B dapat bertahan lama di dalam tubuh penghidap dan mengganggu fungsi hati pesakit. Virus ini juga mudah menular melalui hubungan seksual dan bahkan boleh menular ke bayi dalam kandungan yang boleh menyebabkan cacat lahir. Oleh itu, mengesan virus ini lebih awal dan mengubatinya dapat mengelakkan kesan buruk ini berlaku.

Sekarang, anda boleh memeriksa keadaan kesihatan anda melalui ciri pemeriksaan makmal di aplikasi . Tanpa perlu meninggalkan rumah, anda sudah boleh melakukan ujian kesihatan melalui ciri pemeriksaan makmal di . Jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.