Adakah Kondom Berkesan dalam Mencegah Penyakit Menular Seksual?

, Jakarta - Kondom adalah salah satu peralatan pelindung yang masih tabu untuk dibawa oleh semua orang, terutama di Indonesia. Sebenarnya, kondom cukup berkesan untuk mencegah penyakit menular seksual, iaitu gangguan yang sering terjadi pada seseorang yang aktif melakukan hubungan seks. Namun, adakah benar alat ini berkesan dalam mengurangkan risiko penyakit yang menyerang alat kelamin seseorang? Ketahui fakta di bawah!

Keberkesanan Kondom untuk Mencegah Penyakit Menular Seksual

Kondom adalah halangan fizikal yang dapat mengurangkan risiko seseorang terkena penyakit menular seksual, terutama yang disebarkan melalui pelepasan dari alat kelamin lelaki. Oleh itu, kondom sering menjadi kaedah utama yang dipilih sebagai pencegahan penyakit kelamin kerana ia adalah yang paling mudah dilakukan. Sebilangan besar jangkitan kelamin dapat dicegah dengan alat ini.

Baca juga: Kondom Jodoh Mr. P anda, Pilih Yang Tepat

Namun, seberapa berkesan kondom untuk mencegah penyakit kelamin?

Disebutkan jika penggunaan kondom yang diperbuat daripada getah getah pada lelaki dapat mencegah penyakit menular seksual dengan berkesan sebanyak 98 peratus, seperti klamidia dan gonorea. Penggunaan alat ini mesti dilakukan secara konsisten dan betul agar pencegahannya benar-benar berkesan, bukan hanya pada jangkitan kelamin, tetapi juga HIV.

Sebenarnya, penggunaan kondom tidak dapat memberikan perlindungan mutlak terhadap segala jenis penyakit kelamin. Kemungkinan mengalami gangguan genital ini masih ada, tetapi risikonya lebih kecil. Beberapa jenis penyakit kelamin yang tidak dapat dilindungi bahkan setelah menggunakan kondom, seperti herpes, kutil kelamin, dan sifilis, dapat disebarkan melalui kontak kulit ke kulit.

Cara paling berkesan untuk mencegah penyakit kelamin berbanding kondom adalah dengan tidak melakukan aktiviti seksual, atau menjalin hubungan monogami jangka panjang dengan pasangan yang disahkan tidak dijangkiti. Walaupun begitu, banyak orang yang dijangkiti penyakit ini tidak menyedari bahawa mereka sudah mengidapnya kerana sering tidak simptomatik dan sukar dikesan.

Oleh itu, jika anda adalah seseorang yang aktif melakukan hubungan seks tanpa kondom dan sering menukar pasangan, disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala yang berkaitan dengan penyakit kelamin. Di samping itu, lebih baik menggunakan kondom semasa hubungan seks faraj, oral, dan juga dubur. Pencegahan lebih baik dilakukan daripada menyembuhkan kemudian.

Baca juga: Seberapa Berkesannya Kondom?

Anda juga dapat memastikan kesihatan anda dari penyakit kelamin dengan secara rutin memerintahkan pemeriksaan fizikal di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan akses kesihatan yang mudah hanya dengan menggunakan alat dalam tangan!

Anda juga harus mengetahui cara menggunakan kondom dengan betul untuk mencegah penyakit kelamin. Berikut adalah beberapa cara:

  • Pastikan selalu menggunakan kondom semasa melakukan aktiviti seksual dari awal hingga akhir. Sebelum melakukan hubungan kelamin, letakkan kondom di hujung zakar yang tegak dan tarik ke pangkal.
  • Selepas ejakulasi berlaku dan sebelum zakar menjadi lembut, pegang tepi kondom dan tarik dengan hati-hati agar air mani tidak keluar. Selepas itu, bungkus kondom dalam tisu dan buang ke tong sampah supaya tidak menyentuh orang lain.
  • Sekiranya anda merasakan kondom terkoyak semasa melakukan aktiviti seksual, hentikan segera dan keluarkan kondom yang rosak dan gantikan dengan yang baru.
  • Sekiranya anda memerlukan pelincir semasa melakukan hubungan intim, cubalah menggunakan yang berasaskan air. Penggunaan pelincir berasaskan minyak tidak boleh digunakan kerana boleh melemahkan susu getah, menyebabkan kerosakan.

Baca juga: 5 Mitos Menggunakan Kondom Yang Salah

Itulah perbincangan mengenai keberkesanan kondom untuk mencegah penyakit kelamin. Anda mesti benar-benar memperhatikan kesihatan diri dan pasangan anda untuk mengelakkan penyakit ini, terutamanya HIV. Banyak kesan buruk yang boleh timbul dari HIV ketika ia berkembang menjadi AIDS benar-benar mesti dicegah sebelum ia berlaku.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Lembaran Fakta Kondom Secara Ringkas.
CATIE. Diakses pada tahun 2021. Kondom untuk pencegahan penularan HIV.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found