Bilakah Masa Terbaik untuk Anjing Memerlukan Makanan Tambahan?

, Jakarta - Bukan hanya manusia, anjing kadang-kadang diberi makanan tambahan oleh pemiliknya. Umumnya makanan tambahan diberikan untuk menyokong sendi, asid lemak, dan untuk mengurangkan keguguran rambut dan meningkatkan kilauan kot. Tetapi adakah anjing benar-benar memerlukan makanan tambahan?

Sebilangan besar anjing mendapat makanan yang lengkap dan seimbang, bersama dengan vitamin dan mineral yang diperlukan, dari makanan anjing khas yang anda beli. Menurut FDA (Food Drug Administration) anjing yang diberi makanan buatan sendiri mungkin memerlukan makanan tambahan. Ini menjadi penting, tetapi mesti diberikan mengikut diet atau diet anjing.

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Masa Terbaik untuk Memberi Makanan Tambahan kepada Anjing

Sekiranya anda melihat gejala masalah kesihatan, seperti arthritis, anjing anda mempunyai bahagian bawah lemak, dan ada kemungkinan masalah neurologi, maka ini adalah masa yang tepat untuk memberi anjing anda makanan tambahan. Mantel anjing yang tidak kelihatan bagus dapat menunjukkan masalah kulit, metabolik, atau hormon, jadi ini juga alasan mengapa anda harus memberi anjing anda makanan tambahan.

Cuma, sebelum memberi makanan tambahan kepada anjing kesayangan anda, pastikan anda membincangkannya dengan doktor haiwan melalui aplikasi terlebih dahulu dan gunakan makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor. Bahan-bahan dalam beberapa makanan tambahan, seperti herba, boleh berinteraksi dengan ubat lain yang diambil oleh haiwan. Doktor haiwan juga dapat menilai sama ada anjing anda memerlukan makanan tambahan.

Sekiranya anjing itu makan makanan yang lengkap dan seimbang dan anjing itu kelihatan sihat, maka anjing itu sebenarnya tidak memerlukan makanan tambahan. Biasanya doktor akan mengesyorkan buah-buahan dan sayur-sayuran kepada anda sebagai pemilik haiwan kesayangan yang ingin memberikan khasiat tambahan.

Anda juga perlu tahu, terlalu banyak vitamin dan mineral tertentu juga boleh membahayakan anjing dan menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Kadang-kadang keadaan yang dirawat dengan makanan tambahan adalah gejala masalah yang lebih serius. Anda juga perlu mengetahui beberapa jenis suplemen anjing berikut:

  • Multivitamin

Multivitamin untuk anjing sangat serupa dengan multivitamin untuk manusia. Makanan tambahan ini mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang diperlukan anjing untuk menyokong kesihatan umum. Anjing juga memerlukan vitamin seperti vitamin A, B (B-12 dan B-6), C, D, E, K, dan beberapa mineral lain. Hanya anjing yang memerlukannya dalam jumlah yang berbeza.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

  • Glukosamin

Makanan tambahan glukosamin diperlukan apabila anjing mengalami sakit sendi. Makanan tambahan ini membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh keradangan dan penurunan tulang rawan pada sendi.

  • Antioksidan

Jumlah antioksidan yang tinggi boleh didapati dalam Vitamin C, Vitamin A, dan Selenium, dan dalam banyak vitamin dan mineral lain. Antioksidan dapat menyumbangkan elektron untuk radikal bebas tanpa radikal bebas itu sendiri.

  • Probiotik

Makanan tambahan probiotik untuk anjing digunakan untuk membantu kesihatan pencernaan. Makanan tambahan ini juga dapat membantu mengatur bakteria baik dalam sistem pencernaan yang membantu memecah makanan anjing supaya nutrien dapat diekstrak dengan lebih baik. Probiotik juga dapat menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya yang boleh membuat anjing sakit.

  • Omega

Makanan tambahan ini diketahui baik untuk kulit dan rambut yang sihat, termasuk pada anjing. Anda harus tahu bahawa anjing tidak boleh membuat omega-3 sendiri, jadi anjing perlu mendapatkannya dari makanan tambahan.

Baca juga: 5 Penyakit Berjangkit dari Haiwan

Perkara yang paling penting adalah mengetahui apa yang ada dalam makanan anjing sebelum memberi makanan tambahan. Ini supaya anda tahu apa bahan dan nutrien yang sudah ada di dalamnya, jadi anda juga tahu apa nutrien yang kurang dan anda perlu menambah makanan tambahan.

Walaupun anda menggunakan dos makanan tambahan yang betul seperti yang tertera di dalam bungkusan, jika anjing peliharaan anda sudah cukup makan hariannya, menambahkan makanan tambahan sebenarnya dapat membuatnya sakit. Itulah sebabnya penting untuk selalu meminta nasihat doktor haiwan anda dengan betul.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Vitamin dan Makanan Tambahan Anjing: Dapatkan Fakta
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. 7 Vitamin yang Diperlukan Anjing Anda untuk Hidup Sihat

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found