Chia Seed Membantu Mencegah Buasir, Mitos atau Fakta?

Jakarta - Walaupun kecil, biji chia mempunyai faedah kesihatan yang luar biasa. Dari banyak faedah yang ditawarkan, ada anggapan bahawa biji dari tanaman Salvia hispanica dapat mencegah buasir atau buasir.

Jika dilihat dari kandungan nutrisi, dalam 100 gram biji chia , mengandungi sekitar 27.3 gram serat. Lain daripada itu, biji chia Ia juga mengandungi protein, asid lemak omega-3, pelbagai antioksidan, dan mineral. Bagaimanapun, sungguh biji chia boleh mencegah buasir? Mari kita lihat dalam perbincangan ini!

Baca juga: Adakah Penghidap Buasir Perlu Pembedahan?

Benarkah Chia Seed dapat mencegah buasir?

Salah satu keadaan yang mencetuskan buasir adalah sembelit atau sembelit. Ini kerana sembelit boleh menyebabkan najis menjadi keras dan kering. Akibatnya, ketika anda mengalami buang air besar, anda mungkin perlu lebih kuat.

Tekanan besar pada urat di dubur semasa regangan boleh mencetuskan buasir. Oleh itu, untuk mencegah buasir, salah satu usaha yang dapat dilakukan adalah dengan mengelakkan sembelit. Dalam cara apa? Makan makanan berserat tinggi tentu saja.

Jadi, seperti yang dibincangkan sebelumnya, biji chia mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi, iaitu sekitar 27.3 gram dalam setiap 100 gram. Oleh itu, biji chia boleh menjadi salah satu pilihan makanan kaya serat yang boleh dimakan, jika anda ingin mencegah buasir.

Walaupun begitu, pengambilan serat yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan masalah pencernaan, termasuk sembelit, cirit-birit, dan perut kembung, bagi sesetengah orang. Ia juga boleh berlaku apabila pengambilan serat yang tinggi tidak sesuai dengan minum air secukupnya. Ini kerana air penting untuk membantu serat melewati sistem pencernaan.

Selain itu, orang dengan penyakit radang usus, seperti kolitis ulseratif atau penyakit Crohn mungkin perlu memantau pengambilan serat dan membatasi penggunaannya. biji chia semasa kambuh.

Baca juga: Ini adalah petua untuk duduk dengan selesa bagi penghidap buasir

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, kesan negatif pengambilan serat yang berlebihan dapat dicegah dengan meningkatkan pengambilan serat secara perlahan dan minum banyak air untuk membantunya melalui pencernaan.

Mengenai keberkesanan biji chia dalam mencegah buasir, hingga kini belum ada kajian yang membuktikannya. Namun, kerana kandungan seratnya yang tinggi, biji chia baik untuk dimakan, jika anda ingin mengelakkan sembelit, yang boleh mencetuskan buasir secara tidak langsung.

Pelbagai Cara Mencegah Buasir

Walaupun kandungan seratnya tinggi, tentu itu tidak bermaksud hanya memakannya biji chia , anda dapat mengelakkan buasir. Mengenai serat, tentu ada banyak pilihan makanan sihat yang tidak kurang pentingnya untuk dimakan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Baca juga: Tabiat Harian yang Boleh Menyebabkan Buasir

Selain makan makanan berserat tinggi, berikut adalah beberapa petua lain untuk mencegah buasir:

  • Minum air secukupnya, atau sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.
  • Jangan melakukan regangan berlebihan semasa buang air besar, kerana boleh memberi tekanan pada urat di dubur.
  • Berolahraga secara berkala, untuk mengelakkan sembelit dan kegemukan, yang merupakan faktor risiko buasir.
  • Jangan duduk terlalu lama, kerana boleh meningkatkan tekanan pada urat di dubur.
  • Seboleh-bolehnya elakkan mengangkat benda berat. Sekiranya anda mesti, pastikan menghembuskan nafas dan jangan menahannya semasa mengangkat beban berat.
  • Semasa anda hamil, tidurlah di sisi anda. Kedudukan ini dapat mengurangkan tekanan pada urat di pelvis dan membantu mencegah buasir menjadi lebih besar.

Itulah sedikit penjelasan mengenai cara mencegah buasir. Sekiranya anda atau seseorang yang berdekatan dengan anda mempunyai buasir, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda di dan beli ubat preskripsi dengan mudah melalui aplikasi.

Rujukan:
Jabatan Pertanian AS. Diakses pada tahun 2021. Chia Seed.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Benih Chia dan Sembelit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Makan Biji Chia Terlalu Banyak Menyebabkan Kesan Sampingan?
Jawatankuasa Majlis Penyelidikan Kebangsaan (AS) Diet dan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Diet dan Kesihatan: Implikasi untuk Mengurangkan Risiko Penyakit Kronik.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik dan Terburuk untuk Buasir.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit & Keadaan. Buasir.