3 keadaan perubatan yang boleh menyebabkan senggugut sekunder

, Jakarta - Senggugut adalah keadaan yang menyebabkan kekejangan dan kesakitan yang teruk dan sering berlaku semasa haid. Keadaan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu senggugut primer dan sekunder. Senggugut primer berlaku apabila anda mempunyai haid pertama dan berterusan sepanjang hayat anda. Keadaan ini menyebabkan kekejangan haid yang teruk dan sering disebabkan oleh kontraksi rahim yang teruk dan tidak normal.

Walaupun senggugut sekunder disebabkan oleh beberapa sebab fizikal, ia biasanya berlaku di kemudian hari. Ia mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan lain, seperti penyakit radang panggul atau endometriosis. Harap maklum, keadaan ini biasa berlaku pada wanita. Hanya jika keadaan yang mendasari memburukkan lagi gejala, ia harus dirawat dengan segera.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

Keadaan Perubatan yang Menyebabkan Senggugut Sekunder

Dismenorea sekunder disebabkan oleh keadaan perubatan lain, biasanya endometriosis. Ini adalah keadaan di mana tisu endometrium menanam di luar rahim. Endometriosis sering menyebabkan pendarahan dalaman, jangkitan, dan sakit pelvis.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan senggugut sekunder termasuk:

  1. Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang melapisi rahim (endometrium) dijumpai di luar rahim.
  2. Penyakit radang panggul adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang bermula di rahim dan boleh merebak ke organ pembiakan lain.
  3. Stenosis (penyempitan) serviks, yang merupakan lapisan rahim, boleh disebabkan oleh tisu parut, serta kekurangan estrogen setelah menopaus. Dinding dalaman rahim mungkin mempunyai pertumbuhan yang disebut fibroid.

Baca juga: Sakit di bahagian bawah perut semasa haid, ini adalah senggugut

Semasa anda cuba mengetahui punca kesakitan haid atau senggugut sekunder, doktor anda mungkin akan mengambil sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal. Ini termasuk ujian pelvis untuk memeriksa keabnormalan dalam sistem pembiakan dan untuk mencari tanda-tanda jangkitan.

Sekiranya doktor anda mengesyaki keadaan perubatan menyebabkan gejala anda, dia mungkin memerintahkan ultrasound, CT scan, dan MRI.

Rawatan Perubatan untuk Senggugut Sekunder

Sekiranya rawatan di rumah tidak dapat melegakan kesakitan haid, anda harus meminta doktor melalui permohonannya untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Rawatan bergantung kepada keparahan dan penyebab kesakitan. Sekiranya sakit pelvis atau jangkitan kelamin menyebabkan kesakitan, doktor anda akan menetapkan antibiotik untuk membersihkan jangkitan.

Doktor anda juga boleh menetapkan ubat berikut:

  • Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Anda boleh menggunakan ubat preskripsi dari doktor anda.
  • Ubat penahan sakit. Ini termasuk ubat bebas, seperti acetaminophen (Tylenol).
  • Antidepresan. Ubat ini kadang-kadang diresepkan untuk membantu mengurangkan beberapa perubahan mood yang berkaitan dengan PMS.
  • Doktor anda juga mungkin mencadangkan agar anda mencuba kontrasepsi hormon, seperti pil, tambalan, cincin faraj, suntikan, atau IUD. Hormon menghalang ovulasi yang dapat mengawal kekejangan dan haid.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara PMS dan senggugut

Pembedahan juga dapat merawat endometriosis atau fibroid rahim. Ini adalah pilihan sekiranya rawatan lain tidak berjaya. Pembedahan untuk membuang implan endometrium, fibroid rahim, atau sista.

Dalam kes yang jarang berlaku, histerektomi (pembedahan membuang rahim) adalah pilihan jika rawatan lain tidak berfungsi dan rasa sakit semakin teruk.

Sekiranya anda menjalani histerektomi, pastikan anda tidak mahu hamil atau mengharapkan anak lagi. Pilihan ini biasanya hanya digunakan jika seseorang tidak merancang untuk mempunyai anak atau pada akhir tempoh subur.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Periode Menstruasi yang Menyakitkan dan Bagaimana Saya Mengubati Mereka?
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan senggugut sekunder?
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Senggugut

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found