Ini adalah Prosedur Pemeriksaan Retina untuk Memeriksa Retinopati Pramatang

Jakarta - Retinopati pramatang (ROP) adalah gangguan mata yang berpotensi menyebabkan kebutaan. Sebilangan besar kes ini berlaku pada bayi pramatang dengan berat kurang dari 1.25 kilogram atau dilahirkan sebelum kehamilan minggu ke-31. Semakin kecil bayi, semakin besar kemungkinannya mengembangkan ROP. Gangguan ini adalah penyebab kebutaan yang paling biasa pada usia dini.

Baca juga: 9 Jenis Tanda Gangguan Mata pada Kanak-kanak

Gejala ROP termasuk pergerakan mata yang tidak normal, mata melintang, rabun jauh yang teruk, dan murid putih (leukocoria). Segera berbincang dengan doktor sekiranya anak anda menunjukkan tanda dan gejala ROP. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko kebutaan pramatang. Jadi, bagaimana ROP didiagnosis?

Diagnosis Retinopati Pramatang dengan Pemeriksaan Retina

Sesuai dengan namanya, saringan retina bertujuan untuk memeriksa keadaan retina mata secara keseluruhan. Tujuannya adalah untuk mengesan kerosakan retina atau masalah yang berkaitan dengan penurunan fungsi retina. Contohnya, retinopati pramatang, glaukoma, detasmen retina, retinopati diabetes , dan degenerasi makula.

Pemeriksaan Pemeriksaan retina adalah pemeriksaan wajib bagi bayi yang lahir sebelum waktunya. Pemeriksaan ini dilakukan secara berterusan dan berdasarkan dua perkara. Sekiranya bayi dilahirkan di bawah usia kehamilan 30 minggu, pemeriksaan ROP dilakukan setelah bayi berusia empat minggu. Sementara itu, bagi bayi yang dilahirkan di atas usia 30 minggu, pemeriksaan ROP dilakukan ketika bayi berusia dua minggu.

Selain itu saringan retina, pemeriksaan wajib untuk bayi pramatang adalah sinar-X, ujian pendengaran OAE ( pelepasan otoacoustic , ultrasound kepala, dan pengimejan resonans magnetik (MRI). Semua pemeriksaan dilakukan untuk mengurangkan masalah kesihatan yang terdedah kepada kelahiran pramatang.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk menjalani pemeriksaan mata anak?

Inilah Prosedur Pemeriksaan Retina

Prosedur saringan retina menggunakan mesin pengimbas retina ganda yang menggabungkan tomografi koheren optik (OCT) dan sistem kamera asas. Prosedur ini tidak menyakitkan dan hanya memakan masa sekitar lima minit. Berikut adalah prosedur umum yang diikuti semasa melakukan saringan retina:

  • Titisan mata diberikan untuk melebarkan murid supaya doktor dapat melihat bahagian dalam mata dengan lebih jelas. Kemudian, doktor mengambil gambar bahagian dalam mata.

  • Cecair berwarna khas disuntik ke urat di lengan. Oleh kerana cairan berwarna khas mengalir dan beredar di dalam mata, doktor akan memotret semula bahagian dalam mata. Hasil foto digunakan untuk menentukan saluran darah mata yang rosak, bocor, atau tertutup.

Pemeriksaan retina menghasilkan gambaran balas retina. Gambar yang dihasilkan dapat menunjukkan ketebalan retina dan mengenal pasti kebocoran cecair ke dalam tisu retina.

Pilihan Rawatan Retinopati Pramatang

Rawatan ROP pada bayi merangkumi terapi laser atau cryotherapy. Kedua prosedur ini dilakukan untuk menghancurkan pinggiran retina yang kekurangan saluran darah normal dan memperlambat pertumbuhan saluran darah yang tidak normal. Kesan sampingan yang perlu diperhatikan adalah pemusnahan sebahagian penglihatan sampingan. Harus diingat bahawa kedua prosedur dilakukan pada bayi dengan ROP lanjut, terutama tahap III dengan "penyakit tambahan).

Pilihan rawatan lain adalah tali pinggang scleral (meletakkan getah silikon di sekitar mata dan mengetatkannya) dan vitrectomy (membuang vitreous dan menggantinya dengan larutan garam).

Baca juga: 4 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak

Itulah fakta mengenai retinopati pramatang pada bayi yang perlu anda ketahui. Sekiranya anak kecil anda mempunyai keluhan mata, jangan ragu untuk berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found