4 Komplikasi Hemangioma yang Perlu Diperhatikan

Jakarta - Hemangioma adalah tumor jinak yang disebabkan oleh pertumbuhan saluran darah yang tidak normal. Penyakit ini biasanya berlaku beberapa bulan selepas bayi dilahirkan yang ditandai dengan munculnya lebam merah di kulit kepala, punggung, dada, dan muka. Benjolan ini cenderung tidak berbahaya kerana mereka boleh hilang seiring bertambahnya usia sehingga mereka tidak memerlukan rawatan, kecuali benjolan menjadi lebih besar dan menyebabkan gejala yang mengganggu.

Hemangioma adalah kelainan kongenital yang dicirikan oleh penampilan lebam merah. Warna merah ini terbentuk kerana adanya saluran darah yang melebar di permukaan. Sekiranya ia berlaku pada saluran darah di lapisan yang lebih dalam, benjolan biasanya berwarna kebiruan atau ungu.

Punca Hemangioma

Punca sebenar hemangioma tidak diketahui. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki bahawa ada faktor yang membuat seseorang berisiko terkena hemangioma. Antaranya ialah faktor genetik, kelahiran pramatang, dan bayi perempuan.

Diagnosis Hemangioma

Diagnosis hemangioma dilakukan dengan pemeriksaan fizikal, iaitu melihat adanya benjolan merah pada kulit. Untuk menyokong diagnosis, pemeriksaan biasanya dilakukan dengan ultrasound doppler untuk melihat peredaran darah melalui kawasan hemangioma. Prosedur ini bertujuan untuk menentukan penyebab ruam, yang disebabkan oleh hemangioma atau penyebab lain seperti rubella, campak, dan acrodermatitis. Penyelidikan bertujuan untuk menentukan sama ada hemangioma bertambah besar, berterusan, atau boleh menyusut seiring bertambahnya usia. Sekiranya pertumbuhan hemangioma kelihatan tidak normal, doktor akan melakukan ujian darah atau biopsi kulit.

Rawatan Hemangioma

Hemangioma biasanya tidak memerlukan rawatan kerana boleh menyusut dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, hemangioma yang semakin besar dan menyebabkan gejala yang mengganggu memerlukan rawatan. Antaranya dengan pemberian ubat seperti antibiotik, parasetamol (penghilang rasa sakit), kortikosteroid, penyekat beta ( penyekat beta ), atau vincristine .

Pembedahan (seperti laser) dilakukan jika hemangioma tumbuh terlalu cepat, pembentukan hemangioma raksasa disertai dengan penurunan platelet, hemangioma tidak menyusut setelah usia 6-7 tahun dan hemangioma terletak di wajah, leher, tangan, dan vulva tumbuh dengan cepat. Prosedur laser bertujuan untuk menghentikan pertumbuhan hemangioma, melegakan kesakitan, dan mengurangkan perubahan warna kulit setelah benjolan hilang.

Ibu disarankan untuk melakukan rawatan luka hemangioma, iaitu mencuci luka dengan menggunakan saline dan salap biasa bacitracin atau zink oksida, dan tutup luka agar tidak steril.

Komplikasi Hemangioma

Dalam kes yang jarang berlaku, hemangioma boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam kesihatan. Antara lain adalah:

1. Thrombocytopenia

Thrombocytopenia adalah penyakit yang dicirikan oleh penurunan jumlah platelet di bawah had minimum. Penyakit ini cenderung terjadi pada orang dengan hemangioma besar dengan penurunan jumlah platelet darah.

2. Pendarahan

Penyebabnya adalah trauma dari luar atau pecahnya dinding saluran darah secara spontan kerana kulit nipis di atas permukaan hemangioma, sementara saluran darah di bawahnya terus tumbuh.

3. Ulser

Ulser (luka) boleh terjadi akibat pecah, iaitu air mata yang terjadi pada si Kecil. Keadaan ini cenderung berlaku pada orang dengan hemangioma besar. Gejala adalah rasa sakit dan meningkatkan risiko jangkitan, pendarahan, dan tisu parut (pembentukan tisu parut akibat kecederaan).

4. Kemerosotan Penglihatan

Gangguan visual yang rentan terhadap hemangioma adalah astigmatisme. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan di dalam bola mata atau tekanan tumor ke kawasan di belakang bola mata (retrobulbar). Hemangioma pada kelopak mata dapat mengganggu penglihatan si kecil anda, jadi terapi khusus diperlukan untuk membentuk perkembangan penglihatannya.

Itulah penjelasan mengenai komplikasi hemangioma yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai hemangioma, tanyakan kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 7 Fakta mengenai Bayi Baru Lahir
  • Ini adalah 5 Tanda Tanda Lahir Bayi Berbahaya
  • 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found