Ketahui Kebaikan Asid Folik untuk Pertumbuhan Bayi

, Jakarta - Asid folat atau folat adalah nama lain untuk vitamin B9. Kata folat berasal dari folium, perkataan Latin untuk daun. Folat berlaku secara semula jadi dalam makanan, terutama pada sayur-sayuran berdaun hijau gelap. Asid folik adalah bentuk sintetik yang dibekalkan dalam multivitamin dan makanan yang diperkaya dengan asid folik. Para penyelidik mendapati pentingnya folat dalam mencegah anemia sekitar 70 tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini para pakar mendapati bahawa ada kaitan antara kekurangan asid folik dan kecacatan kelahiran pada bayi.

Sebilangan besar orang telah mendengar tentang pentingnya asid folik bagi wanita semasa mereka melahirkan anak. Manfaat asid folik untuk pertumbuhan bayi dalam kandungan sebenarnya sangat penting. Asid folik dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf atau kecacatan tiub saraf (NTD). Walau bagaimanapun, asid folik hanya berguna jika diambil sebelum hamil dan pada trimester pertama kehamilan.

Baca juga: Seberapa Pentingnya Asid Folat semasa menjalani Program Kehamilan?

Khasiat Folat untuk Bayi di dalam kandungan

Folat membantu tisu dan sel kita tumbuh dan berfungsi, jadi nutrien penting dalam tempoh pertumbuhan yang cepat seperti kehamilan, bayi dan remaja. Khususnya untuk bayi, folat menyokong pembentukan otak dan saraf tunjang dari tiub saraf dan berperanan dalam menyokong perkembangan otak bayi.

Tempoh kritis perkembangan janin berlaku pada minggu-minggu awal kehamilan, selalunya sebelum seorang wanita menyedari bahawa dia hamil. Salah satu struktur awal yang terbentuk adalah tiub saraf. Struktur ini pada mulanya rata, tetapi melingkar ke dalam tiub hanya satu bulan setelah persenyawaan ke otak dan saraf tunjang.

Tanpa asid folik yang cukup, sel-sel dalam struktur ini tidak dapat berfungsi atau tumbuh dengan baik dan tiub tidak menutup. Tulang belakang, tengkorak, dan otak boleh terkena, dengan kelainan terbuka atau tertutup.

Dua jenis NTD yang paling biasa adalah spina bifida dan anencephaly . Spina bifida adalah keadaan apabila bahagian saraf tunjang dan struktur sekitarnya berkembang di luar, bukan di dalam badan. Sementara anencephaly adalah keadaan ketika otak dan tulang tengkorak tidak terbentuk dengan betul dan mengakibatkan ketiadaan bahagian otak.

Para penyelidik mendapati bahawa risiko NTD dikurangkan dengan ketara apabila seorang wanita mendapat asid folik tambahan sebagai tambahan kepada diet yang sihat dari 1 bulan sebelum pembuahan hingga 2 hingga 3 bulan setelah hamil.

Baca juga: Pastikan Tahap Asid Folik di Tubuh Sehingga 5 Perkara Ini Tidak Terjadi

Sumber Asid Folik Terbaik

Nasib baik, folat terdapat secara semula jadi dalam pelbagai jenis makanan, termasuk sayur-sayuran berdaun gelap, buah-buahan, kacang-kacangan, kekacang, produk tenusu, daging, telur, makanan laut, dan biji-bijian. Folat sangat tinggi kandungan bayam, ragi, asparagus, dan tauge Brussels.

Wanita yang tidak hamil berumur 19 tahun ke atas memerlukan 400 mcg asid folik setiap hari. Sementara itu, semasa kehamilan, keperluan meningkat kepada 600 mcg sehari dan 500 mcg sehari semasa menyusu.

Semasa kehamilan, pengambilan makanan tambahan disyorkan kerana sukar untuk memenuhi keperluan folat tinggi melalui makanan sahaja. Semua wanita usia subur yang merancang untuk hamil harus mengambil 400 mcg asid folik setiap hari. Wanita yang mempunyai anak dengan spina bifida mungkin memerlukan dos asid folik yang lebih tinggi, sehingga 4.000 mcg sehari bermula sebulan sebelum pembuahan.

Anda dapat memenuhi keperluan asid folik melalui makanan tambahan yang boleh anda beli . Terdapat banyak pilihan produk suplemen asid folik yang boleh anda pilih dalam ciri pembelian ubat. Pesan ubat dan makanan tambahan di lebih menguntungkan kerana pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam!

Baca juga:Ini adalah 5 Menu Sarapan Sihat untuk Wanita Hamil pada Trimester Pertama

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sumber asid folik terbaik yang boleh anda dapatkan dari makanan, termasuk:

 • Cawan bayam rebus: 131 mcg / hidangan.
 • Cawan kacang hitam rebus: 105 mcg / hidangan.
 • Spear rebus 4 lembing: 89 mcg / hidangan.
 • Cawan masak lentil: 179 mg / hidangan.
 • Selada 1 cawan: 64 mcg / hidangan.
 • Alpukat, mentah dihiris, cawan: 59 mcg / hidangan.
 • Bayam 1 cawan: 58 mcg / hidangan.
 • Cawan brokoli: 52 mcg / hidangan.
 • cawan sawi hijau: 52 mcg / hidangan.
 • Cawan kacang hijau: 47 mcg / hidangan.
 • Cawan kacang ginjal: 46 mcg / hidangan.
 • Kacang, panggang kering 1 ons: 41 mcg / hidangan.
 • jus tomato cawan: 36 mcg / hidangan.

Walaupun bayi dilahirkan dan berumur 6 bulan, dia memerlukan 65 mcg folat setiap hari. Keperluan akan meningkat kepada 80 mcg dari 7-12 bulan. Kanak-kanak berumur sehingga 3 tahun memerlukan 150 mcg asid folik setiap hari. Bayi yang diberi susu ibu tidak memerlukan suplemen asid folik kecuali jika diarahkan oleh doktor.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik.
Memelihara. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Folat Penting untuk Bayi, Tots dan Mama.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik untuk Bayi yang Sihat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found